Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.

Du kender måske fjæsingen som den eneste giftige fisk, vi har herhjemme. På trods af sit lidt blakkede ry er fjæsingen en meget velegnet spisefisk med masser af kød på. Der er mange måder at tilberede en fjæsing på, men en af de mest oplagte til lige netop denne anledning er den gravade version. Opskriften er den samme som til gravad laks – blot udskifter du laksen med fjæsingfileter uden skind og skåret i mundrette bidder.
Er du på udkig efter et godt alternativ til den klassiske varme leverpostej med bacon? Så kunne bønnepostej måske være svaret på dine… bønner. Bønnepostejen kan ligeledes serveres med stegte champignoner – og så kan du overveje at udskifte baconen med søltang, også kaldet ’havets bacon’. Du kan enten købe postejen, eller du kan kaste dig ud i at lave den selv.
De lune frikadeller er også en fast gæst på julefrokostbordet. Men skal de være mere grønne i år, kan du udskifte svinekødet med linser. Opskriften på linsefrikadeller ligner faktisk den på de klassiske frikadeller, blot med få modifikationer. Og selvfølgelig med linser i stedet for kød.
Drømmer du om et helt anderledes indslag på julebordet i år, kan du overveje at diske op med konksnegle. Konken er en havsnegl, som også kaldes ’havets vinbjergsnegl’. Den ligner ikke som sådan nogle af elementerne på det klassiske julefrokostbord – men den kan gøre det ud for årets spændende spiselige indslag. Konksnegle kan fx koges og steges i hvidløgssmør og krydderurter.
Endnu mere fra planternes verden
Er du blevet nysgerrig på den plantebaserede verden? Så kan du fx dykke ned i projekt ’Plantastisk’, der vil udvikle en plantebaseret version af hvid fisk, eller projekt ’Futuredairy’, der vil udvikle en plantebaseret Danbo-ost og yoghurt naturel.
Eller måske du hellere vil blive klogere på projekt ’Lupiner’, som vil bringe lupiner ind på det danske marked som de nye bælgfrugter i klassen?
I så fald kan du læse meget mere om alle tre projekter – og mange flere – på henholdsvis GUDP’s hjemmeside og Plantefondens hjemmeside.
Velbekomme!
Fakta
Så mange fjæsinger og konksnegle blev der fanget til spisefisk i 2024:
- Fjæsing: 74 tons
- Konksnegle: 82 tons
Til sammenligning blev der i samme periode fanget 11.247 tons rødspætter.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Links
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Undgå at få en uønsket julegave med hjem fra julerejsen23.12.2025 06:35:00 CET | Pressemeddelelse
Skal du ud og rejse uden for EU i løbet af vinteren? I så fald skal du være opmærksom på, at du ikke får en hadegave med retur, hvis du tager planter, frugt eller blomster med retur fra de varmere himmelstrøg.
Danske juletræer har kurs mod udlandet – med papirerne på plads19.12.2025 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Der har været fuld gang i den danske eksport af juletræer til hele verden. I denne søde juletid har Landbrugs- og Fiskeristyrelsen derfor været i fuld sving med at sikre, at julen i udlandet ikke spoleres af uønskede gæster i de juletræer, som sendes afsted.
100 millioner kroner til nye grønne fødevareprojekter16.12.2025 15:05:56 CET | Pressemeddelelse
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram åbner i dag en ny ansøgningsrunde til en pulje med 100 millioner kroner. De 100 millioner kroner skal gå til projekter, der kan styrke den grønne omstilling af den danske fødevaresektor. Puljen kan søges frem til 19. februar 2026.
Dansk tangeventyr under opsejling i Odsherred27.11.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uudnyttet og med et kæmpe potentiale – tangprojekt vil knække koden til at dyrke nye tangarter, så forbrugere i fremtiden kan få friskdyrket tang direkte fra den danske kyst.
Fredning af laks og ørred i ferskvand frem til 28. februar 202626.11.2025 09:16:46 CET | Pressemeddelelse
Frem til den 28. februar 2026 er det forbudt at fange laks og ørred i ferskvand. Fredningen af fiskene skyldes, at laks og ørred gyder i denne periode og derfor skal have fred.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum

