Havets bacon eller linsedeller? Her er fem gode alternativer til de klassiske julefrokostretter
Der er heldigvis stadig et par julefrokoster tilbage i år for de fleste af os. Derfor giver vi dig her på falderebet fem spændende alternativer til de klassiske julefrokostretter – som ikke rimer på sild og flæskesteg.
Du kender måske fjæsingen som den eneste giftige fisk, vi har herhjemme. På trods af sit lidt blakkede ry er fjæsingen en meget velegnet spisefisk med masser af kød på. Der er mange måder at tilberede en fjæsing på, men en af de mest oplagte til lige netop denne anledning er den gravade version. Opskriften er den samme som til gravad laks – blot udskifter du laksen med fjæsingfileter uden skind og skåret i mundrette bidder.
Er du på udkig efter et godt alternativ til den klassiske varme leverpostej med bacon? Så kunne bønnepostej måske være svaret på dine… bønner. Bønnepostejen kan ligeledes serveres med stegte champignoner – og så kan du overveje at udskifte baconen med søltang, også kaldet ’havets bacon’. Du kan enten købe postejen, eller du kan kaste dig ud i at lave den selv.
De lune frikadeller er også en fast gæst på julefrokostbordet. Men skal de være mere grønne i år, kan du udskifte svinekødet med linser. Opskriften på linsefrikadeller ligner faktisk den på de klassiske frikadeller, blot med få modifikationer. Og selvfølgelig med linser i stedet for kød.
Drømmer du om et helt anderledes indslag på julebordet i år, kan du overveje at diske op med konksnegle. Konken er en havsnegl, som også kaldes ’havets vinbjergsnegl’. Den ligner ikke som sådan nogle af elementerne på det klassiske julefrokostbord – men den kan gøre det ud for årets spændende spiselige indslag. Konksnegle kan fx koges og steges i hvidløgssmør og krydderurter.
Endnu mere fra planternes verden
Er du blevet nysgerrig på den plantebaserede verden? Så kan du fx dykke ned i projekt ’Plantastisk’, der vil udvikle en plantebaseret version af hvid fisk, eller projekt ’Futuredairy’, der vil udvikle en plantebaseret Danbo-ost og yoghurt naturel.
Eller måske du hellere vil blive klogere på projekt ’Lupiner’, som vil bringe lupiner ind på det danske marked som de nye bælgfrugter i klassen?
I så fald kan du læse meget mere om alle tre projekter – og mange flere – på henholdsvis GUDP’s hjemmeside og Plantefondens hjemmeside.
Velbekomme!
Fakta
Så mange fjæsinger og konksnegle blev der fanget til spisefisk i 2024:
- Fjæsing: 74 tons
- Konksnegle: 82 tons
Til sammenligning blev der i samme periode fanget 11.247 tons rødspætter.
Kontakter
Pressevagten kontaktes på tlf. (sms besvares ikke)
Tlf:72 18 58 05Billeder
Links
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer4.12.2024 09:30:00 CET | Pressemeddelelse
Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.
Ny proteinrig græs-is skal give patienter på landets hospitaler kræfterne tilbage15.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Snart kan danskere med behov for ekstra næring få serveret is lavet på proteinrigt kløvergræs. Et hold af danske universitetsforskere har nemlig fundet en løsning på, hvordan man kan bruge græsset og dets proteiner til at lave ekstra næringsrige fødevarer.
Dansk projekt giver den gas: Ny metode skal øge produktionen af grøn biogas4.11.2024 15:00:00 CET | Pressemeddelelse
Et nyt dansk initiativ med SEGES og Aarhus Universitet i spidsen har modtaget 11 mio. kr. fra GUDP til et ambitiøst projekt til udvikling af en ny metode til behandling af biomasse. Det skal gøre det mere attraktivt for landbrugere at aflevere gylle til biogasproduktion.
EU-støttet projekt vil gøre tangdyrkning til en økonomisk bæredygtig forretning29.10.2024 14:30:00 CET | Pressemeddelelse
Den selvejende institution Havhøst har fået lidt over 1 mio. kroner til at undersøge, om og hvordan erhvervsmæssig tangdyrkning kan blive en god forretning.
Fiskerikontrolskibet ’Havternen’ finder mere end 60 ulovlige ål i det fynske øhav22.10.2024 15:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På baggrund af en anmeldelse om ulovlige redskaber har Landbrugs- og Fiskeristyrelsens kontrolskib ’Havternen’ været på fiskerikontrol i det fynske farvand. Her stod ganske rigtigt 2 lokkeænder, som viste sig at afmærke 16 ulovlige ruser. Ruserne indeholdt mere end 60 ål samt en stor mængde krabber, torsk og skrubber.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum