Ny lov skal få virksomheder til at skære ned på emballagen og gøre den lettere at genanvende
Danmark er blandt de lande, der producerer mest affald. Det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny lov, som skal få tusindvis af virksomheder til at bruge mindre og grønnere indpakning af deres produkter.
Danmark er et af de lande i EU, der laver allermest husholdningslignende affald per borger. Halvdelen af det affald består af emballageaffald, som brugte shampooflasker, kødbakker og anden indpakning.
En stor del af emballageaffaldet bliver genanvendt, når borgerne sorterer affaldet, men de store mængder af emballage skal nedbringes, og der skal genanvendes langt mere, end der bliver gjort i dag.
Derfor skal producenter, som sender emballage ud i butikkerne, som noget nyt, til at betale for indsamlingen og behandlingen af emballagen, når det smides i skraldespanden. Det er konsekvensen af ny lov, som nu er vedtaget i Folketinget, og som følger op på den politiske aftale om udvidet producentansvar (2022), som S, V, SF, EL, DF, RV, M, K og ALT står bag.
”Emballage fylder alt, alt for meget i vores affald, og de kæmpe mængder indpakning, vi bøvler med at pakke ud, sortere og genanvende, skal nedbringes. Men den opgave kan forbrugerne og husholdningerne ikke stå alene med. Virksomhederne må tage ansvar ved at skære ned på emballagen og gøre det lettere at genanvende. Og det er formålet med denne lov, som forventes at øge genanvendelse af høj kvalitet med ca. 60.000 tons om året,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Med loven flyttes regningen for håndteringen af emballageaffald fra borgernes affaldsgebyr over til virksomhederne. Det skønnes at kunne medføre en reduktion i borgernes affaldsgebyr på ca. 500-600 kr. ekskl. moms pr. husholdning om året.
Danskerne skal fortsat sortere affald, som de plejer, og det vil fortsat være kommunerne, der indsamler emballageaffald. Men herefter skal kommunerne overdrage affaldet til virksomhederne, som sørger for, at affaldet bliver genanvendt.
Det udvidede producentansvar for emballage træder fuldt i kraft den. 1. oktober 2025.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
Ny risikokortlægning for oversvømmelser: 51 kommuner indgår i ny udpegning19.12.2024 06:03:00 CET | Pressemeddelelse
Antallet af kommuner, med områder der vurderes i potentiel væsentlig risiko for oversvømmelser, stiger fra 27 til 51. Det fremgår af en ny risikokortlægning over oversvømmelsestruede områder, som Kystdirektoratet offentliggør i dag.
Marine naturnationalparker: 11,3 mio. kroner til genopretning af havnatur i Lillebælt og Øresund18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
For at styrke biodiversiteten i havet har miljøminister Magnus Heunicke sammen med alle Folketingets partier nu besluttet etablering og opskalering af fem stenrev ved Helnæs, Lyø, Køge Sønakke, Gl. Åbo og Østerstrand.
Efter Nordic Waste-sagen: Her er udvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne17.12.2024 16:48:12 CET | Pressemeddelelse
Miljøminister Magnus Heunicke har nu udpeget medlemmerne af miljøskadeudvalget, der skal gennemgå miljøskadereglerne og komme med forslag til ændring af reglerne.
Milliontilskud til fremtidens miljøteknologi: Virksomheder får støtte til miljø-, natur- og klimatilpasningsprojekter17.12.2024 14:27:21 CET | Pressemeddelelse
38 projekter får i 2024 samlet 145 mio. kr. i tilskud fra Miljø- og Ligestillingsministeriets støtteprogram til fremtidens miljøteknologi inden for miljø, natur og klimatilpasning.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum