Lederne

Trods gode hensigter: Universitetsreformen er stadig ikke bestået

Del

Tillægget til universitetsreformen, der blev præsenteret i eftermiddag, forsøger at gøre op med et af de store problemer, som plagede den oprindelige version. Lederne havde dog håbet på mere radikale ændringer.

Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse og ligestilling hos Lederne.
Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse og ligestilling hos Lederne. Foto: Lederne

Det er kærkomment, at regeringen og aftalepartierne efter massiv kritik i dag præsenterede et tillæg til den omdiskuterede universitetsreform. Det er sket efter, at Kandidatudvalget 20. november tegnede et dystert billede af mulighederne for at gennemføre den planlagte reform.  

I det nye tillæg slækkes blandt andet på de umulige krav til de studerendes arbejdsmængde i fire år på erhvervskandidatuddannelserne. Nu får studerende på ingeniør- og it/STEM-uddannelserne mulighed for at starte med et års fuldtidsstudie på universitetet på SU, inden de starter på et virksomhedsforløb de efterfølgende to år.  

”Det er meget glædeligt, at man fra politisk side har lyttet til den omfattende kritik fra blandt andre Lederne om den alt for store arbejdsmængde, som ventede de studerende på erhvervskandidatuddannelserne, hvor man skal passe både uddannelse og job. Det kunne helt afskrække mange fra at søge ind. Nu får flere – men desværre ikke alle – erhvervskandidatstuderende en bedre tilknytning til universitetet ved studiestart,” siger Lars Bo Henriksen, politisk chef for uddannelse og ligestilling hos Lederne. 

Danske ledere har brug for tilstrækkelig og kvalificeret arbejdskraft. Derfor er Ledernes Hovedorganisation positive overfor at koble erhvervslivet tættere sammen med universitetsuddannelserne – blandt andet via erhvervskandidatuddannelserne. Men da reformtillægget ikke indeholder et opgør med de planlagte nedlæggelser af studiepladser på netop STEM-uddannelserne, er vi lige vidt, mener Lars Bo Henriksen: 

”At skære i STEM-uddannelserne på et tidspunkt, hvor arbejdsmarkedet mangler præcis de kompetencer og erstatte dem med eksperimenterende erhvervskandidater, kan ganske enkelt få den modsatte effekt, end hensigten var oprindeligt,” siger han.  

Han mener, det er ærgerligt, at man fra politisk side ikke er gået skridtet fuldt ud, når man nu alligevel valgte at revidere reformen. Og universiteter og virksomheder er efterladt med en enorm opgave, når det politiske blæk er tørt. 

“I stedet for at tage fat om problemets rod, risikerer vi nu at skabe et så kompliceret system, at de kandidatstuderende forsinkes i stedet for det modsatte. Derfor er det afgørende, at forligspartierne har aftalt en evaluering efter det første optag i 2028, så vi hurtigt får overblik over konsekvenserne af reformen og kan handle på dem. Det bliver kandidatreformens første, rigtige eksamen,” siger Lars Bo Henriksen.

Nøgleord

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Jesper Melgaard, pressechef hos Lederne – mo.: 27 69 45 69

Følg pressemeddelelser fra Lederne

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Lederne

Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse

Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye