Regeringen sætter en halv million lønmodtagere uden for indflydelse
Regeringen har sammen med et flertal i Folketinget sendt den danske model mod sit endeligt. Med vedtagelsen af et nyt magtfuldt Arbejdsmarkedsråd, der skal rådgive regeringen om beskæftigelsespolitikken generelt, sættes en halv million organiserede lønmodtagere i strid med intentionerne bag den danske model uden for indflydelse.
Advarslen kommer fra Jane Heitmann, formand for Krifa, Danmarks femte største fagforening, efter at beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) torsdag fik partiernes opbakning til at tildele Fagbevægelsens Hovedorganisation otte ud af ni lønmodtagerpladser, selv om tre ud af fire lønmodtagere på det private arbejdsmarked ikke er medlem af en FH-forening.
Regeringen lytter kun til mindretallet
”Lønmodtagernes repræsentativitet i den danske model er vital for modellens overlevelse. Når dialogen fremover kun tages med et mindretal af lønmodtagerne, der er organiseret i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Akademikernes Centralorganisation (AC), har den danske model mistet sin legitimitet,” siger Jane Heitmann.
Regeringen bærer et stort ansvar for, at den danske model gradvist uddør, når den så enøjet tildeler enevældig magt til Fagbevægelsens Hovedorganisation, vurderer Krifa-formanden.
”Regeringen synes ude af trit med virkeligheden på det danske arbejdsmarked, hvor lønmodtagerne i dag fravælger FH-fagbevægelsen og i stedet melder sig ind i de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer,” siger Jane Heitmann.
Over en halv million lønmodtagere holdes udenfor
De frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer som Lederne, Det Faglige Hus, Ase, Frie, Business Danmark og Krifa repræsenterer i dag over en halv million lønmodtagere. Mens FH og AC er medlemsmæssige stærke på det offentlige arbejdsmarked og det kollektive overenskomstområde, har de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer deres medlemsmæssige styrke på det private arbejdsmarked og det individuelle overenskomstområde. Derudover er Krifa også overenskomstbærende og tager ansvar for overenskomstdækningen i den danske model på linje med FH, AC og andre.
De frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer står også stærkt på det moderne arbejdsmarked med nye ansættelses-, aflønnings- og arbejdsformer samt på det atypiske arbejdsmarked, der efterhånden udgør en tredjedel af arbejdsmarkedet.
”FH styrtbløder medlemmer og repræsenterer i dag kun cirka en fjerdedel af lønmodtagerne på det private arbejdsmarked. Alligevel øger regeringen nu FH’s repræsentation og indflydelse på beskæftigelsespolitikken i stedet for et tilpasse den og inddrage de lønmodtagerorganisationer, som lønmodtagerne i dag er medlem af. Tildelingen af magt til FH sker på et usagligt grundlag, og den form for kammerateri og enevælde kommer til at sende den danske model i graven,” siger Jane Heitmann.
Historisk brud i opbakning til den danske model
Traditionelt er der fuld opbakning fra Folketingets partier til lovforslag, der understøtter den danske model. Men det har SVM-regeringen nu sat over styr. Imod stemte Konservative, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet.
Liberal Alliance og Konservative har, støttet af Danmarksdemokraterne, stillet et markant ændringsforslag til lovforslaget, der ville kunne sikre bred ikke-ideologisk repræsentation i det nye Arbejdsmarkedsråd, så der f.eks. også kunne blive plads til Danske Handicaporganisationer, Danske A-kasser, Lederne og repræsentanter for de frie og uafhængige lønmodtagerorganisationer.
Beskæftigelsesordførerne Sólbjørg Jakobsen, Liberal Alliance, og Dina Raabjerg, Konservative, har tidligere karakteriseret lovbehandlingen som ministerens uforståelige korstog mod de faglige organisationer, der ikke har partibogen i orden. Ordførerne peger på, at det er vigtigt, at alle relevante grupper på både arbejdsgiver- og lønmodtagersiden får en stol ved bordet.
For yderligere info:
Presse- og kommunikationsrådgiver Lone Vibe Nielsen - mail: lovn@krifa.dk - mobil: 24626947
Om Kristelig Fagbevægelse
Krifa er en tværfaglig organisation for danske lønmodtagere og har mere end 185.000 medlemmer. Krifa arbejder hver dag for at fremme arbejdslysten blandt medlemmer, medarbejdere og i samfundet generelt – og det er integreret i alt, hvad organisationen gør. Krifa arbejder mod at blive en moderne arbejdslivsbevægelse ved at se det enkelte medlem og udfordre den klassiske opfattelse af en fagforening og a-kasse.
Følg pressemeddelelser fra Krifa
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Krifa
Ny Krifa-CEO med LEGO-baggrund i spidsen for Danmarks femte største fagforening18.12.2024 09:15:00 CET | Pressemeddelelse
Ny CEO i Krifa bliver 55-årige, Ole Magnus Petersen, Vejle, der efter en omfattende karriere i LEGO-koncernen, fra årsskiftet kommer til at stå i front for landets femte største fagforening. Senest har Ole Magnus Petersen været administrerende direktør i et af landets største stutterier Blue Hors, der er ejet af LEGO-familien. Ud over en kandidatgrad i revision fra Aalborg Universitet har Ole Magnus Petersen en bachelor i erhvervsøkonomi og informatik, en HD i Organisation fra CBS og en Master i IT, Kommunikation & Organization fra Syddansk Universitet. Inden Ole Magnus Petersen i 2017 tiltrådte i Blue Hors, var han gennem 17 år ansat i LEGO-koncernen blandt andet som Vice President for Business Service Operations.
Ny Krifa-CEO med LEGO-baggrund i spidsen for Danmarks femte største fagforening18.12.2024 09:15:00 CET | Pressemeddelelse
Efter en større omstrukturering af virksomheden har Krifa sat navn på organisationens topchef. Ny CEO bliver 55-årige, Ole Magnus Petersen, Vejle, der efter en omfattende karriere i LEGO-koncernen, fra årsskiftet kommer til at stå i front for Krifa.
Ny indsigt baner vej til succesfuldt møde mellem unge og arbejdsmarkedet3.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
”Arbejdet skal give mening, og jeg vil gøre en forskel. Jeg skal føle, at der er brug for mig. Jeg vil udvikle mig og frygter at stagnere. Jeg vil involveres i vigtige beslutninger, så jeg føler, at jeg har værdi. Og så vil jeg have feedback og en nærværende leder." Sådan møder de unge ifølge egne udsagn arbejdsmarkedet. Det viser en ny bog baseret på omfattende undersøgelser af de unges ønsker og krav til deres arbejdspladser.
Krifa og Arbejdsgiverforeningen KA indgår nyt overenskomstsamarbejde29.10.2024 13:00:00 CET | Pressemeddelelse
Nyt overenskomstsamarbejde skal sikre nytækning og større valgfrihed på det danske arbejdsmarked, lyder det fra Krifa-formand Jane Heitmann
Krifa kåret som Danmarks bedste a-kasse for tredje gang i træk4.9.2024 12:26:50 CEST | Pressemeddelelse
For tredje gang i træk er Krifa kåret af de danske a-kassemedlemmer som landets bedste a-kasse. Det er Loyalty Groups årlige undersøgelse BrancheIndex A-kasse, der sammenligner a-kasserne og undersøger medlemmernes loyalitet og tilfredshed, som Krifa nu for tredje gang i træk har vundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum