EUDP indkalder: Søg om støtte til fremtidens grønne løsninger
Der er over 300 millioner kroner at hente til nye innovative energiprojekter. Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) indkalder nemlig endnu engang ansøgere, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Sidder I med en af fremtidens grønne løsninger, så søg senest den 3. marts 2025 kl. 12.00.

EUDP støtter hvert år virksomheder og universiteters arbejde med udvikling og demonstration af nye, grønne energiteknologier, som bidrager til at indfri Danmarks klima- og energipolitiske målsætninger. Programmet har netop udmøntet 403 millioner kroner til 40 nye energiteknologiske projekter, der blandt andet skal udvikle ammoniakdrevne motorer til skibsfart, effektive mikrochips til konvertering af el samt batteriløsninger baseret på kaffegrums.
Læs pressemeddelelsen fra 16. december på Energistyrelsens hjemmeside
Nu åbnes der igen for ansøgninger om støtte fra EUDP.
”Kvaliteten af ansøgningerne har været høj i 2024 – og vi er i EUDP’s bestyrelse glade for at kunne skubbe så mange perspektivrige projekter i gang. Det er vores håb, at 2025 også byder på mange stærke ansøgninger, så vi kan få udviklet og demonstreret endnu flere betydningsfulde grønne energiteknologier,” siger Kim Lehmann, forperson for EUDP’s bestyrelse.
300 millioner kroner til projekter
Der udbydes denne gang 300 millioner kroner til udvikling og demonstration af alle typer af innovative energiprojekter. Af puljen målrettes 60 millioner kroner til projekter inden for udvikling og demonstration af el-lagre.
Under EUDP’s generelle pulje er også tilskudsordningen Green Labs DK, der er målretter til etablering af testfaciliteter. Ansøgninger til Green Labs DK konkurrenceudsættes med udviklings- og demonstrationsprojekter under EUDP. Det samme gør sig gældende for IEA-ansøgninger. Her kan man søge om støtte til videndeling gennem projekter i regi af Det Internationale Energiagentur (IEA).
Smart Energy og Digitalisering
Udover den generelle pulje udbydes særpuljen for Smart Energy og Digitalisering. Formålet med denne pulje er at støtte udviklings- og demonstrationsprojekter, eventuelt med tilknyttet forskning, der kan bidrage til nye teknologiske løsninger og værktøjer inden for Smart Energy, digitalisering og øget dataanvendelse i energisektoren. Dette sker gennem tilskud til innovative og prækommercielle projekter på området.
Der er 24,75 millioner kroner til rådighed i Smart Energy- og Digitaliseringspuljen.
Nordsøpuljen
Igen i 2025 udbydes også Nordsøpuljen. Formålet med Nordsøpuljen er at støtte udviklings- og demonstrationsprojekter med tilknyttet forskning, der kan bidrage til en mere miljøvenlig og energieffektiv produktion af olie og gas. Sigtet er især at reducere det miljømæssige aftryk for industrien.
Der er 22,6 millioner kroner til rådighed i Nordsøpuljen.
Nyt strategisk fokus EUDP’s bestyrelse har i 2024 revideret programmets strategi med henblik på at sikre et fortsat relevant fokus, der tager højde for den aktuelle teknologiske virkelighed.
Strategiens teknologiske hjørnesten er fortsat elektrificering og sektorkobling for at kunne udnytte Danmarks store ressourcer inden for vedvarende energi bedst muligt og samtidig sikre forsyningssikkerhed og energieffektivitet.
Med dette udgangspunkt peger strategien nu på følgende syv fokusområder, der vurderes centrale for at kunne nå de nationale klimamål:
- Grøn el
- Bæredygtig biomasse, biogas og pyrolyse
- Energieffektivisering
- Power-to-X
- Varme og varmelagring
- Fleksibel el-anvendelse og digitalisering
- CO2-fangst, -udnyttelse og -lagring
Det er dog vigtigt at understrege, at programmet ikke udelukker ansøgninger, der ligger uden for fokusområderne. Hvis ideen er god, og projektet lever op til EUDP's vurderingskriterier, kan projektet som hidtil modtage tilskud.
Sådan søger du
En ansøgning til EUDP består af en række bilag, som skal indsendes via ansøgningsportalen.
Læs mere i indkaldelsesmaterialet på EUDP’s hjemmeside
Tidsplan for EUDP, særpuljerne, GLDK og IEA:
19. december 2024 |
Indkaldelsen åbner |
3. marts 2025 kl. 12.00 |
Frist for ansøgere |
Marts-maj 2025 |
Vurdering af ansøgninger samt partshøring |
Juni 2025 |
Afgørelse om støtte |
Vil du vide mere?
Den 16. januar 2025 holder EUDP fælles informationsmøde sammen med Energy Cluster Denmark, Innovationsfonden og Energistyrelsen (EU’s Innovationsfond). Her kan du høre om programmernes fokusområder samt dine muligheder for at søge offentlig medfinansiering til energiprojekter inden for forskning, udvikling, test og demonstration.
Tilmeld dig informationsmødet via EUDP’s hjemmeside
Du er også altid velkommen til at kontakte EUDP, hvis du vil vide mere om programmet. Find sekretariatets kontaktoplysninger på EUDP’s hjemmeside og bliv klogere på vores respektive fagområder.
”Er du i tvivl om, hvorvidt dit projekt passer ind hos EUDP, så tøv ikke med at række ud til EUDP-sekretariatet for at få vejledning i programmets rammer. Vi ser gerne så mange kvalificerede ansøgninger som muligt,” siger Kim Lehmann, forperson for EUDP’s bestyrelse.
Kontakt
Sekretariatschef for EUDP Claus Meineche, clme@ens.dk, (+45) 33 92 77 93
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum