WWF: Drop truet torsk til nytår
Torsken er for mange en traditionel spise til nytår, men fisken er hårdt presset i de danske farvande. Derfor anbefaler WWF Verdensnaturfonden, at danskerne springer torsken over til årets sidste måltid og vælger bæredygtige alternativer.

Årets sidste måltid er i mange danske hjem forbundet med torsk. Men torsken er én af de arter, der er allerhårdest presset i vores farvande. I Østersøen er torskens tilstand faktisk så kritisk, at det er forbudt at fiske efter så meget som en enkelt torsk selv for lystfiskere.
Derfor bør danskerne springe torsken over til nytårsmiddagen og i stedet gå efter andre fisk til fejringen af det nye år, mener WWF Verdensnaturfonden.
”Torsken har det ikke godt i Danmark, og det skyldes flere forskellige faktorer, men særligt fiskeri med bundslæbende redskaber. Indtil torskebestandene får mere ro til at genoprette sig, skal vi vænne os til at spise noget andet, og heldigvis har vores farvande faktisk en hel del at byde på stadigvæk,” siger Henrike Semmler Le, havbiolog hos WWF Verdensnaturfonden.
Hun anbefaler, at man med fordel kan servere østers, muslinger og blæksprutte i stedet for torsken.
Brug Fiskeguiden
Man bør dog altid spørge sin lokale fiskemand efter fisk i sæson og fisk, der er fanget med skånsomme redskaber, hvis man skal have fisk på bordet. Og WWF's egen Fiskeguide kan også være en hjælp til at vælge fisk fra bæredygtige bestande.
Hvis torsken skal have en chance for at genetablere sig i de danske farvande, kræver det ifølge havbiolog Henrike Semmler Le blandt andet, at vi fisker færre torsk og kraftigt begrænser fiskeri med bundslæbende redskaber samt reducerer kvælstoftilførsel.
Ét af redskaberne til at få torsken på ret køl er desuden områder, hvor naturen kan forskånes for menneskelige presfaktorer.
Spis gerne:
- Østers
- Muslinger - dyrket på line
- Blæksprutter
- Pighvar - opdræt eller garnfanget
Undgå helst:
- Torsk
- Jomfruhummer - medmindre de er fanget med tejner
- Stenbiderrogn
- Ål
Kontakter
Mai-Britt NoeHead of Press & MediaWWF Verdensnaturfonden
Tlf:+45 28 93 63 28mai-britt.noe@wwf.dkFølg pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra WWF Verdensnaturfonden
Ny isbjørne-tracker skal hjælpe forskere med at forstå klimaforandringer i Arktis7.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Den største trussel mod isbjørne er klimaforandringer. Med satellitdata gør WWF både befolkningen og forskerne klogere på, hvordan isbjørne påvirkes af smeltende havis, så de arktiske rovdyr kan beskyttes og bevares for fremtiden.
WWF henter ny miljøfaglig direktør hjem fra Uganda6.5.2025 12:45:12 CEST | Pressemeddelelse
Agnete Schønau Winther er ansat som ny miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden. Agnete har arbejdet for WWF siden 2014 og er netop hjemvendt fra et job som Chief Operation Officer i WWF Uganda.
DN og WWF: Fremtidens fiskeri skal være fuldt dokumenteret30.4.2025 08:25:45 CEST | Pressemeddelelse
Rammerne for dansk fiskeri forhandles netop nu, og politikerne har en enestående mulighed for at styrke både havnaturen og fiskerierhvervet. I et fælles udspil opfordrer Danmarks Naturfredningsforening og WWF Verdensnaturfonden derfor til at indføre fuld dokumentation i hele den danske fiskerflåde senest i 2028. Frivillige aftaler om fuld dokumentation er ikke nok, men bør indføres ved lovkrav.
Rigsfællesskabet skal give naturen et skub under formandskab i Arktisk Råd11.4.2025 17:22:46 CEST | Pressemeddelelse
Kongeriget Danmarks formandskab for Arktisk Råd er en vigtig mulighed for at genoptage og styrke beskyttelsen af den sårbare arktiske natur og biodiversitet. Derfor er det positivt, at formandskabet vil have fokus på særligt marine økosystemer, klima og natur samt oprindelige folk, lyder det WWF, der er formel observatør i Arktisk Råd.
DN og WWF: Trawlforbud skal udvides i sydlige Kattegat og Vadehavet4.4.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens forslag til trawlfrie områder i Bælthavet og i det nordlige Kattegat er et vigtigt skridt på vejen til at genoprette fiskebestande og den havnatur, de lever i. Hvis det for alvor skal have en effekt, bør der dog også udlægges trawlfrie områder i det sydlige Kattegat og i Vadehavet, lyder det i et fælles udspil fra Danmarks Naturfredningsforening og WWF.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum