Minister udvider muligheden for at bevise dårligt arbejdsmiljø
Personer, der klager over dårligt arbejdsmiljø i fx asbestsager, vil fremover kunne give samtykke til Arbejdstilsynets brug af fx videoer og fotos som be-vismateriale. Det har Arbejdstilsynets særlige tavshedspligt hidtil forhindret.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen fremsætter forslag til ændring af arbejdsmiljøloven. Forslaget betyder, at fx en medarbejder, der klager over arbejdsmiljøforholdene på sin arbejdsplads, fremover kan give tilladelse til, at Arbejdstilsynet kan forelægge arbejdsgiveren de oplysninger, fx videoer og fotos, som medarbejderen har sendt til Arbejdstilsynet. Dermed udvides muligheden for at bevise dårligt arbejdsmiljø. Det vil fortsat være frivilligt om klageren vil opretholde sin anonymitet.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger:
- Nu kommer der endnu bedre mulighed for, at vi kan komme efter de virksomheder som helt ublu bryder loven og udsætter deres ansatte for livsfare. Med de nuværende regler har vi desværre set sager, hvor virksomheder har brudt loven, men er sluppet for straf, fordi Arbejdstilsynet ikke har kunne følge sagen til dørs. Det ændrer vi nu på, og det tror jeg på, vil bidrage til endnu flere afgørelser i for eksempel sager om asbest.
Lovforslaget vil blive fremsat hurtigst muligt og forventeligt i foråret 2025. Det forventes at træde i kraft den 1. juli 2025.
Lovændringen kommer på baggrund af en sag i 2023 om formodet ulovlig håndtering af asbest i et villakvarter. Her kunne Arbejdstilsynet ikke bruge videomateriale fra klageren på grund af tilsynets tavshedspligt, selvom klageren var indforstået med at bruge materialet som bevis.
I Sverige og Norge er der allerede mulighed for, at klager kan give samtykke til brug af fx videoer og fotos som bevismateriale og hermed give afkald på den fortrolighed, som følger af tilsynsmyndighedens særlige tavshedspligt.
Følg pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Beskæftigelsesministeriet
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens kommentar til løn-modtagerbeskæftigelsen for januar 202521.3.2025 08:14:35 CET | Pressemeddelelse
I januar 2025 var der 3.045.400 lønmodtagere i job. Det er 5.500 flere end måneden før svarende til en stigning på 0,2 procent. Siden januar 2024 er der dermed samlet set kommet 36.700 nye beskæftigede til. Ser man på den private sektor, er der kommet 4.200 flere lønmodtagere fra december 2024 til januar 2025. I samme periode er der kommet 1.100 flere offentligt ansatte. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: "Også i årets første måned fortsatte beskæftigelsen sin positive udvikling, og slog hermed endnu engang rekord. Vi har et virkelig robust arbejdsmarked med stærke virksomheder, der på trods af en urolig verden hele tiden skaber nye arbejdspladser". "Den gode udvikling er en helt oplagt chance for at få alle med på arbejdsmarkedet. Derfor er jeg glad for, at vi netop har lanceret Ungeløftet, hvor vi giver unge med udfordringer muligheden for at få foden inden for på arbejdsmarkedet".
Ledigheden er næsten uændret i februar 202520.3.2025 09:02:18 CET | Pressemeddelelse
Der er 87.400 fuldtidsledige i februar 2025. Det viser de nyeste tal fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering. Ledigheden er dermed omtrent uændret i forhold til måneden før med en lille stigning på 600 fuldtidspersoner. Ledighedsprocenten er fortsat uændret på 2,9 pct. Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen siger: - Vi skal bruge den her gunstige situation til at hjælpe de borgere, som er på kanten af arbejdsmarkedet, videre. Derfor er jeg glad for, at vi har igangsat Ungeløftet, hvor kommuner, virksomheder, organisationer og civilsamfundet går sammen om at skabe løsninger for de 43.000 unge uden uddannelse og beskæftigelse. På den måde får flere unge chancen for en plads i fællesskabet og på arbejdsmarkedet. Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering offentliggør ledighedstallet for marts 2025 den 23. april 2025.
Ikke-vestlige indvandrere er næsten dobbelt så ofte på førtidspension sammenlignet med etniske danskere7.3.2025 11:58:22 CET | Pressemeddelelse
Ikke-vestlige indvandrere er markant overrepræsenteret på førtidspension, når man sammenligner med personer med dansk oprindelse. For nogle indvandrergrupper er det mere end fire gange så ofte. Det viser den seneste udgave af Status på Arbejdsmarkedet udgivet af Beskæftigelsesministeriet.
Kommuner kan søge over en halv milliard kroner til at hjælpe unge i arbejde eller uddannelse7.3.2025 10:00:24 CET | Pressemeddelelse
Kommuner kan frem til 15. maj 2025, som en del af Ungeløftet, søge penge til skræddersyede indsatser til unge uden arbejde eller uddannelse.
Næsten 14.000 fordrevne ukrainere i job på det danske arbejdsmarked24.2.2025 08:22:50 CET | Pressemeddelelse
8 ud af 10 af de fordrevne fra Ukraine, der står til rådighed for arbejdsmarkedet, er i beskæftigelse. Det viser de seneste tal på 3-årsdagen for krigen i Ukraine.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum