Sådan ultralydsscanner du dig til den perfekte flæskesteg
Danske forskere har i et nyt videnskabeligt studie vist, at du med en håndholdt ultralydsscanner kan sikre, at du får den helt perfekte flæskesteg med hjem i indkøbskurven. Hvis du vel at mærke har råd!
Julen nærmer sig – og det betyder, at den vanlige priskrig på flæskesteg udspiller sig i supermarkedets kølediske. Men hvordan vælger du egentlig den bedste steg, der ikke bliver tør som en skosål?
Bare rolig! Det skal nok blive jul - også i år. Og som så ofte før kommer forskningen os til undsætning: Du skal såmænd bare tage en ultralydsscanner under armen næste gang, du går i supermarkedet.
Den videnskabelige opdagelse er offentliggjort i Ugeskrift for Læger og er resultatet af et samarbejde mellem læge Phillip Kaasgaard Sperling fra Aalborg Universitetshospital og lægestuderende Gustav Normann fra Aalborg Universitet.
En MR-scanner er for tung og dyr
Ideen til at bruge ultralyd i denne lidt aparte sammenhæng opstod sidste år, da de to ultralydsnørder ved anden lejlighed diskuterede, hvordan man laver den bedste flæskesteg. Her faldt snakken på en tidligere undersøgelse, hvor andre forskere ved hjælp af en MR-scanner havde konkluderet, at flæskestege med meget væskeholdigt kød blev tør efter tilberedning.
Men som Gustav Normann siger:
”Desværre er en MR-scanner både voldsom tung, vanvittig dyr og ikke så tilgængelig. Et alternativ er ultralydsscanning, som i mange henseender er billigere, effektiv og nem at aflæse. Så vi tænkte: Hvis vi kan vurdere væskeindholdet med en ultralydsscanner, kan vi måske også finde den bedste steg!”
En klar opfordring
Bevæbnet med håndholdte ultralydsscannere indkøbte de unge forskerspirer tre flæskestege i forskellige kvaliteter, som de ultralydsscannede for derefter at behandle scanningsbillederne i et stykke software, som kan kvantificere, om der er tale om fedt, væske eller bindevæv.
Stegene blev herefter tilberedt og serveret for 40 studerende, som vurderede smag, saftighed og konsistens.
”Vi kan se en klar sammenhæng mellem de stege, hvor vi kan se, at væskemængden er høj, og så resultaterne af smagstesten. Det mest væskeholdige kød blev simpelthen rangeret dårligst og mindst saftig. Så jeg vil da klart opfordre kunder til at bruge en ultralydsscanner, hvis de har en til rådighed,” siger Gustav Normann.
Måske er ultralyd fremtiden på Michelin-restauranterne
I dag koster en ultralydsscanner omkring 80.000 kr., så det er nok ikke noget, du får i firmajulegave. Men teknologi falder som bekendt hurtigt i pris, og for få år siden kostede en ultralydsscanner det tredobbelte. Derfor tror Gustav Normann også, at det er en teknologi, som vi i fremtiden vil se i anvendelse i andre sammenhænge end på sygehuset:
”Jeg kunne sagtens forestille mig, at det fremover er et redskab, der kunne bruges i forbindelse med fine dining, når man skal købe dyre råvarer. Her er kvaliteten altafgørende. Men mulighederne er mange – for det er ikke særlig svært at scanne. Det svære er at forstå, hvad man laver,” siger Gustav Normann, der sammen med sin ven og kollega nu har fået god erfaring i bagagen til fremtidig brug.
Ingen grund til at øffe
Som en krølle på halen er der brug for opfølgende studier, der kan påvise, om metoden også kan bruges på andefugle. Desværre ligner ænder ikke mennesker helt så meget som grise, så det kan blive svært trække på videnskabelige evidens fra MR- og ultralydsforskning, når der skal bestemmes vævstyper mm.
Inden nogen begynder at øffe om lægemangel, vil vi lige understrege, at studiet er udført i forskernes fritid.
Fakta |
Et populært stykke svin
|
Kontakter
Gustav NormannMedicinstuderende 12. Semester ved Aalborg Universitet
Tlf:60709305g.normann@rn.dkNina HermansenJournalist, AAU Kommunikation og Public Affairs
Tlf:22940459ninah@adm.aau.dkBilleder
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Danmark er nummer 22 på verdensplan over de mest innovative lande på forsvarsområdet16.12.2024 15:40:37 CET | Pressemeddelelse
Målt på antallet af patentansøgninger på verdensplan hører danskerne til i den tunge ende inden for forsvarsteknologisk udvikling. Men hvis vi som samfund ikke snart går op i gear, sakker vi bagud, mener direktør for Nationalt Forsvarsteknologisk Center.
Livø-anbragtes stemmer vakt til live i projekt fra Aalborg Universitet6.12.2024 05:25:00 CET | Pressemeddelelse
Næsten 3.000 stykker historisk graffiti på Livø Anstaltens kornloft giver et unikt indblik i livet for de 743 mænd, som fra 1911 til 1961 var tvangsanbragt på øen. Specialestuderende fra Aalborg Universitet har kortlagt og tematiseret alle tegninger og tekststykker.
Smerteundervisning kan give knæpatienter nyt håb28.11.2024 11:40:53 CET | Pressemeddelelse
Tusindvis af danskere lever med kroniske smerter efter at have fået nyt knæ. Nu viser et forsøg fra Aalborg Universitet, at undervisning i smerteforståelse har en positiv effekt på patienternes smerter. Derfor bør smerteundervisning tænkes ind som et tilbud til de mange, der føler sig ladt i stikken.
Eksperternes råd om AI i gymnasiet25.11.2024 12:03:23 CET | Pressemeddelelse
Forud for Gymnasielærerdagen 2024 har tre eksperter fra Aalborg Universitet samlet en stribe gode råd til gymnasielærere og -elever, der skal navigere i en undervisning, hvor kunstig intelligens er et nyt fænomen.
Nyt Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet25.11.2024 10:05:32 CET | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget etablerer et Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet. Centeret skal blandt andet måle, om sundhedsreformen lever op til løfterne om ”tilgængelighed” og ”faglig kvalitet”.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum