Ny behandling af ældre tarmpatienter reducerer behov for indlæggelser markant

Del

Ældre med livstruende tarminfektion kan behandles bedre, og uden at skulle på hospitalet, viser studie.

Klinisk professor Christian Lodberg Hvas
Klinisk professor Christian Lodberg Hvas AU Health

Ældre patienter med infektionen Clostridioides difficile (CDI) er en særdeles skrøbelig gruppe.

Infektionen, der giver diarré og tarmbetændelse, kan have alvorlige konsekvenser for patienterne. I et nyt studie fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital viser forskere vejen til en ny og bedre behandling.

Ved at kombinere en tidlig vurdering (Comprehensive Geriatric Assessment, CGA) med hjemmebehandling og adgang til fæcestransplantation (FMT) er det lykkedes at reducere behovet for genindlæggelser til en tredjedel og halvere risikoen for vedvarende diarré.

”Vi ved, at halvdelen af alle patienter med CDI er over 75 år, og vi kan se, at det især er de ældre, der dør af sygdommen,” siger Christian Lodberg Hvas, klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin og overlæge på Aarhus Universitetshospital, en af forskerne bag studiet.

”I vores tidligere undersøgelser har vi set, at dødeligheden for de ældre og mest skrøbelige patienter kan være helt op til 51 procent inden for 90 dage. Det ville vi gerne gøre noget ved,” tilføjer han.

Vurdering af tværfagligt team

En CGA er en klinisk vurdering af hele patientens tilstand – ikke kun den aktuelle infektion, men en vurdering, der udføres af et tværfagligt team af sygeplejersker og læger, der undersøger patientens funktionsevne, ernæringstilstande, medicinforbrug, væskebalance og psykosociale forhold.

”Den store forskel er, at det geriatriske team arbejder mere systematisk med patienternes samlede helbredstilstand. Det gør os i stand til at sætte ind med den rette behandling fra starten i stedet for at skulle ”prøve os frem” med behandlingsmetoder, der måske ikke virker,” siger Christian Lodberg Hvas.

Den nye behandlingsmodel adskiller sig fra den traditionelle tilgang, hvor en læge typisk fokuserer på den akutte infektion og ordinerer standardbehandling med antibiotika.

Stor reduktion i antallet af genindlæggelser

I studiet blev behandlingen fulgt tæt af et geriatrisk team, som blandt andet kunne tilbyde fækal mikrobiota-transplantation – en behandling, der genopretter tarmfloraen.

Studiet viste markante forskelle på patienternes forløb.

I CGA-gruppen blev kun 16 procent af patienterne genindlagt inden for 30 dage, mens tallet var hele 51 procent for standardplejegruppen.

Desuden havde kun 15 procent af patienterne i CGA-gruppen stadig diarre efter 90 dage, mens det tilsvarende tal for standardplejegruppen var 32 procent.

”Det mest overraskende var, hvor stor forskellen var i behovet for genindlæggelse, og når vi ved, at hospitalsophold kan være meget svækkende for ældre, så er det et stort fremskridt, at vi kan reducere deres behov for at komme tilbage på hospitalet så markant,” siger Christian Lodberg Hvas.

Behandling i hjemmet

En af de mest bemærkelsesværdige elementer i studiet var, at patienter i CGA-gruppen kunne modtage behandling i eget hjem.

”Vi ved, at mange ældre foretrækker at blive hjemme, og nu har vi vist, at det kan lade sig gøre uden at gå på kompromis med kvaliteten af behandlingen. Det gør også en stor forskel for patienterne, at de slipper for at skulle transporteres til og fra hospitalet,” forklarer Christian Lodberg Hvas.

Forskerne ser store perspektiver i at udbrede modellen – ikke kun for patienter med CDI, men også for andre sygdomsområder.

Der er kommet større fokus på hjemmebehandling som en del af fremtidens hospitalsvæsen, hvilket også er en vigtig del af sundhedsreformen.

”Det kræver dog ekspertise og forskning at føre det ud i livet, og vi er nu i gang med at undersøge, hvordan vi bedst gør det,” siger Christian Lodberg Hvas.

Fakta: Hvad er Clostridioides difficile infektion?

  • En bakteriel infektion i tarmen, der kan forårsage voldsom diarré og tarmbetændelse. 
  • Rammer oftest ældre og svækkede patienter, især efter antibiotikabehandling. 
  • Kan behandles med antibiotika og fækal mikrobiota transplantation (FMT). 

Fakta: Hvad er fækal mikrobiota transplantion

  • En behandling, hvor tarmflora fra en rask donor overføres til patienten. 
  • Kan gives via kapsler eller via en sonde i mave-tarmkanalen. 
  • Har vist sig effektiv til at forebygge tilbagefald af CDI-infektioner. 

Bag om forskningsresultatet

Studietype: Lodtrækningsbaseret kvalitetetsudviklingsforsøg

Samarbejdspartnere: Aarhus Universitetshospital, Regionshospitalet Silkeborg; Regionshospitalet Horsens; Regionshospitalet Randers; Regionshospitalet Viborg; Regionshospitalet Gødstrup; Herlev Hospital samt Guys and St. Thomas Hospitals og King’s College i London.

Ekstern finansiering: Helsefonden og Innovationsfonden

Interessekonflikt: Eventuelle interessekonflikter fremgår af den videnskabelige artikel. 

Link til videnskabelig artikel: https://www.thelancet.com/journals/lanhl/article/PIIS2666-7568(24)00174-0/fulltext

Kontakter

Klinisk professor og overlæge, Christian Lodberg Hvas
Aarhus Universitet, Institut for Klinisk Medicin
Aarhus Universitetshospital, Lever- Mave- Tarmsygdomme
Telefon: 28351839
Mail: chvas@clin.au.dk

Health er det sundhedsvidenskabelige fakultet på Aarhus Universitet, hvis hovedopgaver er forskning og uddannelse. Fakultetet udbyder en lang række sundhedsuddannelser, bl.a. læge, tandlæge, idræt og folkesundhedsvidenskab. Health består af fem institutter, ca. 4.400 studerende, 1.500 ansatte og 600 ph.d.-studerende.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health

Næsten 55 millioner kroner til ny forskning som styrker børns og unges trivsel og udvikling17.12.2024 12:36:01 CET | Pressemeddelelse

I år uddeler Partnerskab for Børneforskning ca. 48 millioner kroner til forskningsprojekter på 0-6 års området. Helt ekstraordinært uddeles i år også knap 6 millioner til forskning i børn og unges fritid. Projekterne skal blandt andet understøtte børns deltagelsesmuligheder i fællesskaber i dagtilbud, udvikle nye pædagogiske tilgange og undersøge børn og unges trivsel i pædagogiske fritidstilbud.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye