Lovforslag om kørekort til 17-årige i høring
Nyt lovforslag vil gøre forsøgsordningen med kørekort til 17-årige permanent og samtidig give de 17-årige mulighed for at køre uden ledsager i dagtimerne.
Uden for de større byer er det oftest bilen, der giver de bedste muligheder for at komme rundt. For at forbedre mobiliteten for unge vil regeringen nu give 17-årige mulighed for at køre uden ledsager i dagtimerne.
- Siden 2017 har 17-årige kunne sidde bag rattet i en bil med en ledsager, og vi har gode erfaringer med de unge bilister. Nu giver vi dem endnu bedre muligheder for at komme rundt til deres uddannelsessteder, praktikpladser og fritidsjobs ved at lade dem køre uden ledsager fra kl. 5 til kl. 20. Det vil gøre en stor forskel i de områder af landet, hvor der er langt mellem folk, og hvor busserne ikke kører så tit, siger transportminister Thomas Danielsen.
Udover at gøre det muligt for 17-årige at køre bil uden ledsager, indeholder lovforslaget også en ny promillegrænse, der gælder for nye bilister i de første tre år. Med forslaget sættes promillegrænsen for alkohol i blodet ned til 0,20 promille, som de facto er nultolerance overfor alkohol for nye bilister.
- Vi giver de unge mere ansvar ved at åbne for kørsel uden ledsager som 17-årig, og samtidig stiller vi også større krav til deres opførsel. De første tre år efter kørekortet er kommet i hus, er selv en enkelt genstand én for meget. Spirituskørsel er uacceptabelt, og med den nye promillegrænse er målet, at unge bilister får gode trafikvaner og ikke sætter sig bag rattet med alkohol i blodet, siger transportministeren.
Indførelsen af, at 17-årige kan køre bil uden ledsager, kræver en ændring af færdselsloven. Lovforslaget, der ændrer færdselsloven, er nu sendt i offentlig høring frem til slut januar. Derefter skal lovforslaget behandles i Folketinget i løbet af foråret og kan forventeligt træde i kraft i sommeren 2025. Lovforslaget er en opfølgning på regeringens Landdistriktsudspil fra august 2024.
Links
Følg pressemeddelelser fra Transportministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Transportministeriet
Ny rapport om modeller for organisering af den lokale kollektive transport12.3.2025 11:02:16 CET | Pressemeddelelse
Ekspertudvalget om kollektiv mobilitet i hele Danmark har afleveret sin anden delrapport til regeringen. Rapporten præsenterer forskellige mulige modeller for fremtidens organisering af den lokale kollektive transport, men indeholder ikke udvalgets anbefalinger. Udvalgets samlede anbefalinger fremlægges i foråret.
Enighed om videre proces for den grønne indenrigsrute11.3.2025 11:00:49 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, SF og Enhedslisten er enige om at sætte udbud af en grøn indenrigsrute i gang med så stor en andel grønt flybrændstof i tanken på de enkelte fly, som det er muligt.
Fra i dag er der grønne blink i trafikken1.3.2025 08:01:28 CET | Pressemeddelelse
Den 1. marts træder nye regler i kraft, der giver frivillige livreddere mulighed for at køre med grønt blik, når de er kaldt ud.
Seks stationer får et tryghedsløft27.2.2025 07:02:05 CET | Pressemeddelelse
66 millioner kroner fra Infrastrukturplan 2035 skal give seks stationer et løft. Fokus er på sammenhæng til byen og tryghed, samt aktivitet og bæredygtighed.
Uforudsete hændelser har udfordret GoCollective26.2.2025 12:10:20 CET | Pressemeddelelse
Væltede træer og ødelagte tog har resulteret i for mange aflysninger hos GoCollektive, men nye tiltag skal rette op. Samtidig vil forligskredsen lave plan for risikotræer langs banen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum