Finans Danmark

Falske bankbude har svindlet sig til over 20 mio. kroner i år

Del

Kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken i telefonen og lokker sine ofre til at overføre penge til de kriminelles konti, har været en stærkt stigende kriminalitetsform de senere år. Men de kriminelle stopper ikke der. Falske bagmænd banker i stigende grad på døren hos særligt ældre og franarrer dem betalingskort og kontanter. Med den metode stjal de kriminelle samlet over 20 mio. kroner i år.

”Det er fra banken. Dit kort er blevet hacket. Jeg tager det med tilbage til banken og sørger for, at du får et ny.” 

Sådan kunne det lyde fra personen uden for hoveddøren i de i alt 1.390 sager om falske bankbude, som landets banker har registreret i årets første 10 måneder. Det er næsten fem sager om dagen – ugens syv dage. 

Modsat sagerne om netbanksvindel, hvor den kriminelle oftest kontakter sit offer på telefonen og får ofret til at overføre penge via mobil- eller netbank, så står ofret altså direkte ansigt til ansigt med den kriminelle i sagerne om falske bankbude, og ”buddet” vil oftest også bede om at komme ind i hjemmet hos ofret. Eventuelt under påskud af at ville hjælpe ofret med at få sikret andre værdier som kontanter og smykker. 

”Det er meget grænseoverskridende og uhyggeligt, når de kriminelle udgiver sig for at være bankbude. Desværre kan vi konstatere, at det er en metode, de kriminelle benytter i stor stil lige nu,” siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark. 

Metoden er tilsyneladende også lukrativ. 20,5 mio. kroner er blevet stjålet på denne måde i årets første 10 måneder. Det gennemsnitlige tab pr. sag er 14.700 kroner. 

”Jeg opfordrer alle til at være opmærksomme på denne form for kriminalitet. Luk ikke op for fremmede, der påstår at være fra banken. Banken kommer ikke ud og henter kort og lignende. Så hvis nogen påstår det, så taler de ikke sandt,” siger Michael Busk-Jepsen. 

Tallene fra bankerne viser også, at det særligt er ældre over 75 år, der er ofre for denne type kriminalitet. 

”Vi er et stærkt tillidsbaseret samfund, og vi har tillid til, at vores medmennesker taler sandt og vil os det bedste. Det er desværre ikke altid rigtigt. Så udbred gerne kendskabet til denne aktuelle svindeltrussel, og del den især med ældre personer i din omgangskreds. Vi skal sammen have stoppet den kedelige statistik,” siger Michael Busk-Jepsen. 

Læs nyheden (finansdanmark.dk)

Nøgleord

Finans Danmark

Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.

www.finansdanmark.dk

Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark

Ny Dankort aftale: Bankerne bakker op om et betalingsmarked med frit valg og fair konkurrence26.6.2025 14:16:57 CEST | Pressemeddelelse

Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har i dag præsenteret en politisk aftale om Dankortets fremtid. Aftalen omfatter udvikling af nye funktioner som saldokontrol og erhvervskort. Bankerne bakker op og understreger vigtigheden af kundernes frie valg af betalingsløsninger samt en gennemsigtig, markedsbaseret udvikling af betalingsinfrastrukturen med plads til alternativer som MobilePay og nye løsninger. En stærk konkurrence fremmer innovation til gavn for samfundet i en tid med fokus på strategisk autonomi.

Bankerne og Offerrådgivningen indgår samarbejde for at hjælpe ofre for digital svindel26.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

Det kan være både grænseoverskridende og ubehageligt at blive udsat for digital svindel. Og for nogle kan det udgøre en stor psykisk belastning, som påvirker ens evne til at fungere i hverdagen. Derfor kan det i mange sammenhænge være godt at tale med andre end sin bankrådgiver. For at gøre dette lettere har Finans Danmark indgået et samarbejde med Offerrådgivningen om muligheden for at henvise bankkunder, der har brug for en ekstra samtale, til Offerrådgivningens rådgivere. Offerrådgivningen har døgnåbent og udføres af offerrådgivere, der har gennemgår en specialiseret uddannelse. Finans Danmark stiller efteruddannelse til rådighed for offerrådgiverne for at støtte dem i at håndtere de svære samtaler om digital svindel. Samtidig har Finans Danmark aftalt med Styrelsen for Samfundssikkerhed, at bankerne også systematisk henviser til den offentlige Cyberhotline.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye