ESG kan være med til at bane vejen for eksport
Et målrettet arbejde med rapportering af bæredygtighed gavner ikke blot konkurrenceevnen på hjemmemarkedet. Det kan også sikre SMV’er en stærkere position på eksportmarkeder.
Flere SMV’er oplever i stigende grad et behov for at kunne dokumentere bæredygtighed, social ansvarlighed og god ledelse både i ind- og udland.
Selv om der endnu ikke bliver stillet direkte krav til dem, så påvirkes flere indirekte, når de er leverandører til store virksomheder, der er omfattet af de nye regler. Dokumentation for bæredygtighed (ESG) er for mange SMV’er ikke længere blot ”nice to have”, men snarere blevet et ”need to have”.
Fra 1. januar 2025 skærpes kravene i EU’s direktiv om bæredygtighedsrapportering: Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). I år har direktivet kun været lovpligtigt for børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte, men fra nytår gælder det også for børsnoterede og ikke børsnoterede virksomheder med flere end 250 ansatte.
”Mængden af lovgivning og krav til afrapportering og arbejde med bæredygtighed er steget markant de seneste år. Danske virksomheder, som allerede har fokus på ansvarlig produktion og dokumentation kan udnytte det som et værktøj til også at opbygge troværdighed og relationer i udlandet. Dermed kan de både differentiere sig og få adgang til markeder, som stiller særligt høje krav til deres leverandører,” fortæller Christian Albrechtsen, der arbejder som forretningsudvikler i Erhvervshus Nordjylland.
Bæredygtighed som afsæt for vækst
Ligesom i Danmark stiller mange udenlandske virksomheder også krav til ESG-dokumentation, og derfor kan det være en konkurrencefordel at tage bestik af, hvilke præferencer forbrugerne i det enkelte land har.
”I Tyskland går forbrugerne typisk meget op i bæredygtigt landbrug og dyrevelfærd, mens forbrugerne i Sverige prioriterer social lighed og fair arbejdsforhold meget højt. Tager vi et land som Norge, så har de et meget stærkt fokus på beskyttelse af naturressourcer og biodiversitet, så dokumentation af ESG er ikke nødvendigvis en 'one size fits all'-løsning,” forklarer Christian Albrechtsen.
Målepunkterne, som virksomhederne udvælger i ESG-rapporteringen, skal derfor give mening for den enkelte virksomhed. Og virksomheder, der eksporterer, eller overvejer at eksportere, kan med fordel tilpasse deres dokumentation til det eller de markeder, de satser på, uden at gå på kompromis med de bæredygtige initiativer, der er meningsfulde for virksomheden selv.
Ud over, at ESG-rapportering er med til at sikre ansvarlig drift af virksomheder, så vil det i mange tilfælde også være ”license to operate” både nationalt og internationalt. Og mange små og mellemstore virksomheder behøver højest sandsynligt ikke at starte fra nul, når de skal i gang med deres dokumentation.
”Typisk ser vi, at mange allerede tager hul på bæredygtige initiativer, som kan være udgangspunkt for en egentligt ESG-dokumentation. Mange SMV’er kan med fordel starte med at se på eksisterende retningslinjer for CO2-udledning, miljøbeskyttelse og arbejdsvilkår, derefter få dem dokumenteret og gøre dem til en del af deres ESG-strategi,” fortæller Christian Albrechtsen.
EU-direktivet for bæredygtighedsrapportering
Den 1. januar 2024 trådte et EU-direktiv om bæredygtighedsrapportering (CSRD) i kraft, og dermed har ESG-rapportering været lovpligtigt for alle børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte i næsten et år.
Fra 1. januar 2025 gælder kravene også for børsnoterede og ikke børsnoterede virksomheder med flere end 250 ansatte.
Mindre virksomheder, der lovgivningsmæssigt ikke er omfattet af de CSRD-kravene, bliver indirekte omfattet af dem, da bæredygtighedsdirektivet kræver, at virksomheder skal bringe oplysninger fra hele deres værdikæde – herunder underleverandørerne, som i stor stil udgøres af SMV’er.
SMV’er bliver derfor i stigende grad mødt af dokumentation af virksomhedens indvirkning og håndtering af miljø- og klimaaftryk, sociale- og ledelsesmæssige forhold.
Nøgleord
Kontakter
Christian AlbrechtsenForretningsudvikler
Tlf:2840 6396cab@ehnj.dkBilleder
Om Erhvervshus Nordjylland
Erhvervshus Nordjylland en en del af nordjyske erhvervsfremme og tilbyder gratis og uvildig vejledning til alle små- og mellemstore virksomheder i Nordjylland. Virksomhederne kan få kortlagt deres udviklingsmuligheder af uvildige forretningsudviklere med specialiseret viden inden for områder som: Digitalisering, Grøn omstilling, Internationalisering og Arbejdskraft.
Erhvervshus Nordjylland er knudepunkt i nordjysk erhvervsfremme, og kan åbne dørene for virksomheder til et stort netværk af øvrige offentlige og private aktører. Derudover er Erhvervshus Nordjylland operatør på programmer, der gør det muligt at igangsætte målrettede udviklingsforløb i samarbejde med private rådgivere.
Følg pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Erhvervshus Nordjylland
Digitalisering har gjort Dantank mere effektive18.12.2024 07:52:00 CET | Pressemeddelelse
Virksomheden Dantank A/S har over 30 års erfaring inden for produktion af industri- og transporttanke. Gennem programmet AddSmart har virksomheden taget et afgørende skridt i deres digitaliseringsrejse.
Protox skruede ned for plast og op for vækst17.12.2024 14:02:33 CET | Pressemeddelelse
Med certificeringer, datadrevne løsninger og bæredygtig produktion har Protox skabt en stærkere forretning. Virksomheden står i dag med lavere omkostninger, højere effektivitet og tættere kunderelationer.
Byggeaffald er en gevinst for S.P. Jensen1.11.2024 08:02:00 CET | Pressemeddelelse
En nyetableret ressourceplads hos S.P. Jensen A/S har åbnet døren til både bæredygtige og økonomiske gevinster. Nu kan virksomheden genbruge og genanvende store dele af det byggeaffald, der opstår fra deres renoveringsprojekter – og samtidig udnytte markedspotentialet i materialer, der ellers ville være blevet skrottet.
Nye legekammerater deler viden om digitalisering19.8.2024 08:58:57 CEST | Pressemeddelelse
ERFA-grupper skal få nordjyske virksomheder til at udveksle erfaringer med nye teknologier: ”Det har givet mig nogle nye legekammerater,” lyder det fra virksomheden Bach FSQ, der blev en del af gruppen via innovationshubben AddSmart – og nu også er aktive i et nyopstartet innovationsprojekt.
Spil dig klogere på cybersikkerhed14.8.2024 08:07:00 CEST | Pressemeddelelse
Hybride trusler, øget digitalisering og cyberkriminelle, der bliver mere avancerede i deres metoder - virksomheder kan få hjælp til at stå stærkere i forhold til cyberangreb med spillet 'Under Angreb'
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum