Fyrværkeri skræmmer fuglene
DOF BirdLife glæder sig over, at loven om fyrværkeri er strammet, så det nu kun er tilladt at skyde larmende og lysende raketter af i to døgn omkring nytår. Men det bør slet ikke være tilladt at skyde fyrværkeri af tæt på Natura 2000-områder, hvor fuglelivet kræver særlig beskyttelse, mener DOF BirdLife.
Mange af Danmarks 250 Natura 2000-områder huser store koncentrationer af vandfugle, og i disse områder bør det hele året være forbudt at fyre fyrværkeri af.
Det mener DOF BirdLife, der i samme åndedrag glæder sig over, at det fra i år kun er tilladt at fyre nytårskrudt af 31.december og 1. januar.
- I lavbundsområder og nær lavvandede kystområder med store flokke af fugle kan fyrværkeri resultere i massive forstyrrelser, der stresser fuglene. Det medfører, at fuglene ofte flyver rundt i panik. Vi har for eksempelregistreretforstyrrelser i Roskilde Fjord og ved Maribo-søerne, hvor der er meget fuglerige Natura 2000-områder, siger Knud Flensted, der er biolog i DOF BirdLife.
- Fyrværkeri har betydelige negative konsekvenser for vilde fugle, der om vinteren har brug for ro og ofte reagerer meget negativt på forstyrrelser. Det viser forskning fra både ind- og udland. Derfor mener vi, at reglerne for brug af fyrværkeri bør strammes yderligere, så Natura 2000-områderfriholdes for fyrværkeri hele året, siger biologen.
Fred og ro for raketter på Nyord
De 250 danske Natura 2000-områderer udpeget for at beskytte truede, sjældne eller karakteristiske dyre- og plantearter og naturtyper. 3.820 kvadratkilometer er Natura 2000-områder på land. Det svarer til 9 procent af Danmarks landareal. Cirka 29.230 kvadratkilometer af Natura 2000-områderne er marine områder. Det svarer til 28 procent af Danmarks havareal.
I den indeværendemilde vinter er mange svømmeænder og gæs blevet i danske kystområderog søer i stedet for at trække mod mildere egne i sydvest,og de er sårbare overfor forstyrrelser med fyrværkeri.
På øen Nyord nord for Møn, der er en del af Natura 2000-område nummer 168,har beboerne i landsbyen besluttet helt at forbyde fyrværkeri, dels for at forebygge brand i stråtækte huse, dels for at værne om de store fugleflokke, som raster og fouragerer på Nyord Enge og i fladvandet, der omgiver øen.
De 30 fastboende på Nyord sætter hvert år i dagene før årsskiftet opslag op, der gør opmærksom på forbuddet, som har været gældende i en årrække, så besøgende i Nyord by, der består af 70 huse, dropper enhver tanke om at skyde nytåret ind med larm og lys over det flade, fuglerige terræn.
I denne tid holder flokke af pibeænder, krikænder og gæs til i og omkring Nyord, der også huser jagende havørn og vandrefalk. Fuglene kan trygt flyve nytåret i møde, hvad angår fyrværkeri.
Kontakter
Knud N. FlenstedBiologDansk Ornitologisk Forening (DOF) / BirdLife Danmark
Tlf:21 24 22 75knud.flensted@dof.dkFølg pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife
Ingen giftdræbte rovfugle i 202417.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Ornitologer og jægere har dannet fælles front mod faunakriminalitet for at forebygge giftdræbte og nedskudte rovfugle. Indsatsen har tilsyneladende haft sin virkning, for i 2024 er der ikke fundet døde rovfugle med gifte i kroppen efter en årrække med årlige tilfælde. Nu opfordres miljøminister Magnus Heuniche til at fremskynde det udsatte lovforslag, der skal skærpe straffen for faunakriminalitet.
Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.
EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse
Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs
Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse
Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk
Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum