I dag 3. behandles ældrereformen
Ældres hjem skal ikke længere være en banegård. Med ældrereformen kan ældre borgere se frem til velkendte ansigter i hjemmet med faste teams i hjemmeplejen. I dag tredjebehandler Folketinget reformen, der udgør den største forandring af ældreplejen i årtier.

I april indgik regeringen, Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti og Radikale Venstre en aftale om en ny ældrereform. En reform, der grundlæggende forandrer den måde, ældreplejen reguleres og udføres på.
Ældrereformen har stor betydning for de flere end 167.000 danskere, der enten bor på plejehjem eller modtager hjemmehjælp i eget hjem. Samtidig ændrer reformen arbejdsgangene for omkring 74.000 ansatte på ældreområdet.
Sidste år brugte landets kommuner i alt ca. 56 milliarder kroner på ældreområdet. Med ældrereformen tilføres yderligere en milliard kroner til ældreområdet, når aftalen er fuldt indfaset i 2027. Desuden er det aftalt, at kommunerne løbende skal tilføres flere midler i takt med, at vi bliver flere ældre.
I dag tredjebehandler Folketinget de fem nye lovforslag på ældreområdet, hvoraf ældreloven, lov om lokalplejehjem og lov om ældretilsyn udgør kernen i ældrereformen.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Jeg er meget glad og stolt over reformen, der sætter mennesket før systemet. Kontrol og detailregulering har i årevis fyldt alt for meget i vores ældrepleje. Som konsekvens er de ældres ønsker og behov gledet i baggrunden for plejen. Det gør vi op med nu. Med ældrereformen sætter vi de ældre i centrum, og vi giver medarbejderne mulighed for at bruge deres faglighed. Vi erstatter kontrol med tillid.
- Mette Kierkgaard
Frisættelse af ældreområdet
Ældrereformen bygger på tre værdier:
- Selvbestemmelse for den ældre.
- Tillid til medarbejdere og ledelse.
- Tæt samspil med pårørende, lokale fællesskaber og civilsamfund.
Et af de bærende principper er helhedspleje, som indebærer, at én leverandør har det samlede ansvar for borgerens forløb. På den måde bliver hjælpen og plejen givet som et sammenhængende forløb, der koordineres med den enkelte ældre ud fra borgerens ønsker og behov.
Ældreminister Mette Kierkgaard siger:
Ældre mennesker er forskellige, og den forskellighed skal ældreplejen naturligvis afspejle. Med ældrereformen skaber vi rammerne for, at plejen og omsorgen starter i relationen og med det meget simple spørgsmål: Hvad har du brug for i dag? I dialog med den ældre og de pårørende skal medarbejderne derfor fremover levere netop den hjælp, den enkelte ældre har behov for den dag. På den måde er ældrereformen et udtryk for et radikalt skifte i den måde, vi tænker, regulerer og udfører ældrepleje på.
- Mette Kierkgaard
Kommunerne får med lovforslaget om lokalplejehjem også mulighed for at etablere en helt ny type plejehjem, såkaldte lokalplejehjem, fra 1. januar 2025. De skal drives med lokal frihed og ansvar samt større inddragelse af det omkringliggende samfund.
På landsplan er der i dag 947 plejehjem med i alt 44.607 pladser.
Læs mere om forslagene til de fem nye love:
- Forslag til lov om ældrelov:
L 89 - 2024-25 (oversigt): Forslag til ældrelov. / Folketinget - Forslag til lov lokalplejehjem:
https://www.ft.dk/samling/20241/lovforslag/L90/som_fremsat.htm - Forslag til lov ældretilsyn:
L 91 - 2024-25 (fremsættelsestalen): Forslag til lov om ældretilsyn. / Folketinget - Forslag til ændring af lov om friplejeboliger:
https://www.ft.dk/samling/20241/lovforslag/L93/index.htm - Forslag til følgelovforslag:
https://www.ft.dk/samling/20241/lovforslag/L92/som_fremsat.htm
Nøgleord
Kontakter
Ældreministeriets pressevagt
Tlf:2364 4292Følg pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Ældreministeriet
Vælg ældrepleje med åbne øjne4.4.2025 10:21:24 CEST | Pressemeddelelse
Nu bliver det lettere for ældre og deres pårørende at finde det plejehjem eller den hjemmepleje, der passer bedst til deres behov og ønsker.
Nu ligestilles offentlige og private leverandører3.4.2025 11:34:20 CEST | Pressemeddelelse
Private leverandører skal have bedre muligheder for at byde ind på opgaver i ældreplejen. Det forudsætter lige vilkår og konkurrence mellem det offentlige og det private. Nye faste overheadsatser for friplejehjem, helhedspleje og madlevering skal gøre afregningen mere transparent og mindre bureaukratisk.
Ældreministeren vil styrke indsatsen mod fejl- og underernæring2.4.2025 08:34:06 CEST | Pressemeddelelse
For mange ældre er i fare for fejl- og underernæring. En række nye indsatser skal klæde ældreplejens medarbejdere bedre på i kampen mod fejl- og underernæring.
Nu åbner puljen til lokalplejehjem27.3.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Landets kommuner kan hver søge om et tilskud på fire mio. kroner til at oprette nye lokalplejehjem. Puljen åbner den 28. marts for interesserede kommuner.
Ny særlig rådgiver i Ældreministeriet13.3.2025 10:00:07 CET | Pressemeddelelse
Ulla Østergaard er ansat som særlig rådgiver for ældreminister Mette Kierkgaard.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum