Uddannelses- og Forskningsministeriet og Danske Universiteter er enige om nye fælles principper for anti-chikanepolitik
Fire nye principper danner grundlaget for en anti-chikanepolitik, der skal gøre det tydeligere for studerende og ansatte, hvad der er acceptabelt på universiteterne, og hvad man kan forvente af sin institution, når politiske dagsordener giver anledning til stærke holdninger og ophedede diskussioner.
Terrorangrebet mod Israel begået den 7. oktober 2023 og den efterfølgende krig i Gaza har vakt stærke følelser og fyldt meget i bevidstheden for aktive og engagerede studerende på landets universiteter. Heraf har flere helt rimeligt benyttet deres ytringsfrihed og stillet kritiske spørgsmål.
Men i løbet af det seneste år har der været hændelser på danske universiteter, hvor det ikke er sket på en saglig, respektfuld og ordentlig måde. Det har desværre enkelte gange været nødvendigt at involvere ordensmagten eller foretage politianmeldelse af hærværk mv. Disse universiteter har meget konsekvent måttet håndhæve ordensregler for tydeligt at sætte grænser og sikre et trygt miljø for alle studerende og ansatte.
Derfor vil uddannelses- og forskningsministeren og Danske Universiteter endnu engang og i fællesskab meget tydeligt tilkendegive, at chikane, utryghed og konflikt på ingen måde er foreneligt med den kultur og de akademiske traditioner, som vægtes højt på de danske universiteter. Det gør de nu med en erklæring for anti-chikanepolitik på landets universiteter.
Også de kunstneriske videregående uddannelsesinstitutioner har tilsluttet sig erklæringen.
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:
- Det er helt naturligt og i orden, at man som studerende engagerer sig og involverer sig aktivt i politiske dagsordenener, men det må aldrig ske på bekostning af andres mulighed for at gennemføre deres studie. Det har vi desværre set flere eksempler på det seneste års tid. Derfor er jeg glad for, at vi nu kan sende et fælles og utvetydigt signal om, at chikane, utryghed og intimiderende adfærd ikke hører hjemme på de danske universiteter. Det må der ikke herske tvivl om. Derfor håber jeg med denne erklæring, at der bliver åbnet for bevidstheden om at give plads og udvise respekt for hinanden – uanset hvor uenige man er om et bestemt politisk emne. Gør man ikke det, vil vi samtidig vise, at der er en grænse for, hvad vi vil tolerere på danske universiteter.
Formand for Danske Universiteter Brian Bech Nielsen siger:
- Ytringsfrihed er en central del af universiteternes DNA og svære spørgsmål skal kunne diskuteres hos os. Men vi forventer samtidig, at ordensreglerne overholdes, og at man har respekt for, at andre har holdninger, der afviger fra ens egne. Ingen sag eller dagsorden retfærdiggør chikane, hetz, intimiderende adfærd eller hærværk.
For yderligere oplysninger:
Pressehenvendelser kan rettes til Uddannelses- og Forskningsministeriets pressetelefon: 7231 8181 eller mail: presse@ufm.dk
Følg pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Uddannelses- og Forskningsministeriet
Forligstillæg til universitetsreformen: Forligskreds åbner for nye erhvervskandidatuddannelser19.12.2024 16:18:42 CET | Pressemeddelelse
Forligskredsen bag universitetsreformen er enig om nye muligheder for mere fleksible erhvervskandidatuddannelser. Det skal være med til at gøre målet om en tættere kobling mellem universiteter og erhvervsliv til virkelighed.
Danmark tilslutter sig kampen mod skrot i rummet17.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark tilslutter sig den internationale erklæring ”Zero Debris Charter”, der skal begrænse mængden af rumskrot. Der er brug for nye mål og principper for bæredygtighed i rummet, så vi ikke risikerer at miste kritisk teknologi, lyder det fra uddannelses- og forskningsministeren.
Uddannelses- og forskningsministeren er rejst til Bruxelles for at drøfte Europas konkurrenceevne29.11.2024 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund er rejst til Bruxelles, hvor hun blandt andet skal drøfte Mario Draghis rapport om Europas konkurrenceevne, der giver anbefalinger til, hvad Europa skal gøre for at undgå at sakke bagud i forhold til Kina og USA.
Regeringen skruer markant op for investeringer i rummet med ny 10-årig rumstrategi18.11.2024 10:01:03 CET | Pressemeddelelse
En fordobling af det frivillige bidrag til det europæiske rumagentur (ESA) skal styrke forskning, innovation og teknologiudvikling inden for den danske rumsektor og gøre det muligt for Danmark at spille en større rolle i rummet.
Presseinvitation: Regeringen præsenterer ny strategi for rumforskning og -innovation14.11.2024 12:30:00 CET | Pressemeddelelse
Pressen inviteres til at deltage i pressemøde i forbindelse med lanceringen af regeringens nye strategi for rumforskning og -innovation. Til pressemødet deltager uddannelses- og forskningsministeren, erhvervsministeren og ESA-astronaut Andreas Mogensen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum