Stor forskel i behandling af englevinger i Danmark
Ny undersøgelse viser, at der er stor forskel på de behandlingstilbud, patienter med englevinger (scapula alata) får tilbudt på offentlige hospitaler i Danmark.

Nye forskningsresultater fra regionshospitalerne i Viborg og Silkeborg viser, at der er stor forskel på, hvordan diagnosen englevinge (også kaldet scapula alata i fagsprog) stilles og hvilken behandling og praksis, som patienterne bliver tilbudt på de offentlige hospitaler i Danmark.
En englevinge er en tilstand, hvor et skulderblad vinger ud fra kroppen, deraf navnet englevinge. Den kan eksempelvis opstå på baggrund af en betændelsestilstand i nerven (neurit), der sender impulser til de muskler omkring skulderbladet, som hjælper med at holde det inde på plads.
Tilstanden giver typisk patienten udfordringer med at løfte og bruge armen. I begyndelsen kan tilstanden medføre smerter, men de aftager ofte med tiden. Tilstanden rammer ofte folk i den erhvervsaktive alder, og derfor kan de være arbejdstruet.
Fra korset og øvelser til ingen behandling
Nogle steder i Danmark bliver patienter med englevinger behandlet med øvelsesterapi og brace, der er et korset af plastik, der bliver lavet ud fra individuelle mål og støtter skulderbladet.
Andre steder i landet får patienterne ikke tilbudt behandling, fordi man afventer, at der sker en spontan bedring af tilstanden. Andre steder tilbyder behandling med for eksempel tape og el-stimulation. Det er også forskelligt, om behandlingen foregår i privat regi, kommunal regi eller på hospitalet.
- Vores resultater viser, at der en meget stor forskel på, hvilken behandling patienter med en englevinge får tilbudt rundt omkring i landet. Det havde vi en fornemmelse af, men nu har vi mere konkret viden, som vi bliver nødt til at forholde os til, siger fysioterapeut og klinisk specialist Kirstine Lyngsøe Hvidberg, der er ansat i Ortopædkirurgi på Regionshospitalet Viborg og står i spidsen for undersøgelsen.
Der mangler kliniske retningslinjer
Undersøgelsen viser også, at kun fire ud af 20 hospitaler har lokale retningslinjer, der beskriver hospitalets metode til at stille diagnose og vælge behandling. Og den viser, at englevinger i dag bliver registeret forskelligt i de elektroniske patientjournaler rundt om i landet. Der bliver brugt seks forskellige diagnosekoder til at registre tilstanden i dag, hvilket gør det svært at identificere patienter med en englevinge og dermed forekomsten af tilstanden.
De diagnostiske kriterier, der bliver brugt til at stille diagnosen englevinge, er også forskellige. Det er for eksempel forskelligt, om der bliver foretaget en nervelednings-undersøgelse i forbindelse med udredningen eller ej.
Der er brug for mere viden
Der mangler i dag konsensus og evidens for, hvordan englevinger bedst behandles.
Prognosen for patienter med englevinger er som regel god. Og ifølge resultater fra tidligere studier tyder det på, at der i mange tilfælde sker et ophør af symptomer inden for to år. Men der er brug for mere forskning på området.
- Projektet har resulteret i, at vi nu står med nogle kliniknære forskningsresultater, vi skal bygge videre på og kan bruge i arbejdet med at optimere patientforløbene. Der er behov for at undersøge effekten af de forskellige behandlinger, da der er et stort videnshul på området, og det kalder på mere forskning, lyder det fra Helle Kvistgaard Østergaard, der er forskningsansvarlig i Ortopædkirurgi på Regionshospitalet Viborg og Cecilie Rud Budtz, der er forsker i Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg. De er sammen med erfarne klinikere medforfattere på den videnskabelig artikel, der er udkommet om de nye forskningsresultater.
Målet er på sigt at skabe enighed, hvad angår diagnose og behandling, og sikre, at begge dele bliver givet på et evidensbaseret grundlag.
Om undersøgelsen
Forskerne og klinikere bag forskningsprojektet har fundet frem til den nye viden igennem en spørgeskemaundersøgelse til alle offentlige hospitaler i Danmark.
Forskningsprojektet er gennemført i et tæt samarbejde mellem Ortopædkirurgi på Regionshospitalet Viborg og Center for Planlagt Kirurgi på Regionshospitalet Silkeborg.
KUF-midler fra KUF-fællesskabet ”Optimering af Patientforløb” i Hospitalsenhed Midt har gjort det muligt at gennemføre projektet.
Link til artiklen: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/17585732241285330
Kontakter
PressevagtHospitalsenhed Midt
Tlf:7844 1120kommunikation@midt.rm.dkBilleder

Links
Om Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Heibergs Alle 5A
8800 Viborg
Hospitalsenhed Midt er den næststørste af fem hospitalsenheder i Region Midtjylland. Enheden rummer Regionshospitalet Viborg, Regionshospitalet Silkeborg, Regionshospitalet Hammel Neurocenter og Regionshospitalet Skive. De fire hospitaler beskæftiger tilsammen cirka 4200 medarbejdere, som årligt behandler omkring 350.000 ambulante dagspatienter og udskriver flere end 50.000 patienter efter indlæggelse.
Følg pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hospitalsenhed Midt - Viborg, Silkeborg, Hammel, Skive
Mental slagside af åreforkalkning i benene skal nu undersøges4.4.2025 11:24:52 CEST | Pressemeddelelse
Åreforkalkning i benene er den mest udbredte karsygdom, og den kan medføre mentale sygdomme som angst og depression. Nu skal en ny undersøgelse give mere viden om det mentale aspekt af karsygdommen.
Hurtigere adgang til hjælpemidler giver patienter større tryghed26.3.2025 10:00:00 CET | Pressemeddelelse
Tæt samarbejde mellem Regionshospitalet Viborg samt Viborg, Silkeborg og Skive Kommuner gør, at patienter kan få udleveret rollator og andre gængse kommunale hjælpemidler allerede inden udskrivelsen fra hospitalet.
Region Midtjylland er klar til byggeri af helipad på Regionshospitalet Viborg20.3.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
HSM Industri A/S fra Grenaa skal stå for opførelsen af en helikopterlandingsplads på taget af Regionshospitalet Viborg. Helipad’en skal bygges hen over det næste år og fuldender hospitalets akutcenter, som det oprindeligt var planlagt.
Tilfredse patienter giver Hospitalsenhed Midt et stort skulderklap13.3.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Glade og tilfredse patienter og dygtige fagfolk – det er noget af det, hospitalerne i Viborg, Silkeborg og Skive kan bryste sig af i den nye landsdækkende undersøgelse af patientoplevelser.
Bevillig skal bidrage til at sikre færre tryksår i Vestdanmark19.2.2025 14:35:03 CET | Pressemeddelelse
Hvornår opstår tryksår? Hvem kan forhindre det? Og kan nye sundhedsteknologier forebygge tryksår hos patienter med rygmarvsskader? De spørgsmål får Vestdansk Center for Rygmarvskade på Regionshospitalet Viborg nu 250.000 kroner af Aage og Johanne Louis-Hansens Fond til at besvare i et nyt ph.d.-projekt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum