Teknologisk Institut

Støjende emhætter skaber sundhedsrisiko i danske hjem

Del

Hver femte dansker slukker for emhætten på grund af støj, viser ny undersøgelse. Eksperter advarer mod øget farlig partikelforurening i køkkenet

Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau.
Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau. Foto: Teknologisk Institut

På trods af en stigende interesse for at opretholde et sundt indeklima viser en ny undersøgelse fra Teknologisk Institut, at mange husholdninger vælger at begrænse brugen af deres emhætter på grund af støjgener. Dette kan have sundhedsmæssige konsekvenser for forbrugerne, og derfor har Instituttet udarbejdet gode råd, som skal mindske den sundhedsskadelige partikelforurening fra køkkenet.

- Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau. Det er ekstreme værdier, som er langt over verdenssundhedsorganisation WHOs anbefalinger. Korrekt brug af emhætten er især aktuelt i juletiden, hvor mange mennesker er samlet og der samtidig er travlt i køkkenet, siger konsulent Andreas Engholm Nielsen, Teknologisk Institut.

Slukker ofte emhætten
Tendensen er blevet konstateret gennem projektet Fremtidens Grønne Emhætter støttet af EUDP, der omfattede videooptagelser, interviews og en spørgeskemaundersøgelse blandt næsten 300 deltagere fra Danmark, Tyskland, Frankrig og Sverige. Resultaterne viser, at otte procent af respondenterne slet ikke bruger deres emhætte, mens 53 procent nogle gange skruer ned og 17 procent ofte helt slukker for emhætten på grund af støj.

- Vores undersøgelse afslører et paradoks, siger energiantropolog Maria Louise Bønnelykke, Teknologisk Institut.

– Folk ønsker et sundt indeklima, men slukker ofte for emhætten på grund af støj. De vælger altså den umiddelbare komfort frem for at beskytte sig mod usynlig partikelforurening. Det viser, hvor komplekst forholdet er mellem vores adfærd og sundhed i hjemmet.

Minimere partikelforurening
Teknologisk Institut anbefaler derfor, at danskerne bruger deres emhætte korrekt for at minimere partikelforurening fra madlavningen. Det drejer sig særligt om at tænde emhætten, lade emhætten køre i 30 minutter efter madlavning, huske også at brugen emhætten når man bruger ovnen, og åbne et vindue, for at udligne udsugningen fra emhætten, hvis man ikke har anden frisklufttilførsel.

- Selvom mange emhætter har energimærkning, er det ikke en garanti for, at de er effektive til at opfange de skadelige partikler fra madlavningen. Effektiviteten kan variere, og det er vigtigt at sikre, at ens emhætte er god til at fjerne forureningen, så man kan beskytte sig mod usynlige sundhedsrisici, siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut.

Teknologisk Institut arbejder sammen med Energistyrelsen på at forbedre grundlaget for, hvordan emhætter vurderes i EU’s Energimærkning. Formålet er at sikre at emhætter er klassificeret på den rigtige måde, så forbrugerne bedre kan træffe et oplyste valg ud fra hvor effektiv den er både energi og indeklimamæssigt, fx ved at tilføje evnen til at fjerne mados til Energimærket.

Markedet kan være jungle
Ifølge bygningsreglementet skal en emhætte kunne fjerne 75 procent af den generede mados. For hver liter luft der fjernes, skal ny luft varmes op af radiatorer eller gulvvarme, og derfor skal emhætten overholde bygningsreglementet ved at suge den lavest mulige mængde luft ud, for at forbrugeren får den mest energirigtige løsning.

- Men denne information er ikke nem for forbrugeren at finde, når de står i butikken og skal vælge en emhætte. De færreste er måske opmærksom på, at det er muligt at købe emhætter i forretninger i Danmark, som ikke lever op til Bygningsreglementet krav om at den udsugede luft skal føres til det fri. Disse emhætter er ikke lovlige at montere i sit hjem, men dette fremgår ikke af produktet. Derfor kan markedet for emhætter virke som lidt af en jungle, siger Christian Grønborg Nicolaisen.

Emhættens primære formål er, at fjerne fugt, lugt og partikler fra madlavningen, men det fremgår altså ikke af energimærket, hvor god den er til dette. Som forbruger skal man derfor undersøge sin kommende emhætte ret nøje, for at finde ud af, hvor god den egentlig er til sit primære formål. Det er derfor vigtigt, at man stiller sig kritisk over for et potentielt emhættekøb. Vælg derfor en emhætte med god dokumentation, og undersøg mulighederne hjemmefra på producentens hjemmeside, før du tager i en forretning, for at købe.

FAKTA: 

Fem gode råd til at mindske partikelforureningen fra madlavning

  • Tænd emhætten og gerne 10 minutter før madlavningen begynder
  • Hvis du kan lugte maden, skal du skrue op for emhætten
  • Lad emhætten køre i 30 minutter efter madlavningen
  • Brug emhætten, når ovnen er i brug til f.eks. flæskesteg og and
  • Åbn et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten

Se Teknologisk Instituts video med gode råd: https://youtu.be/MFoGlFOvqOg

Fremtidens Grønne Emhætte:
Flere hundrede test af emhætter hos Teknologisk Institut viser, at en nøje designet emhætte, nemt kan være meget effektiv, men monteringshøjden over kogepladen har også en stor indflydelse. I udviklingsprojektet Fremtidens Grønne Emhætte er der i samarbejde mellem Teknologisk Institut, EXHAUSTO og DTU, blevet udviklet en ny emhætte, som via et gennemtestet design, kan sikre det sunde indeklima i hjemmet, ved udsugning ned under 130 m3/t, sammenlignet med en effektiv bordemhætte på 300 m3/t.  I projektet arbejdes der også med smarte og automatiske funktioner, så hjemmets sunde indeklima bliver mindre afhængig af om brugeren anvender emhættens funktioner korrekt. Projektet er støttet af Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram, EUDP, under Energistyrelsen. Projektet slutter i 2025.

https://eudp.dk/nyheder/fremtidens-emhaetter-bliver-groennere

Om fine partikler i hjemmet og dets skade på helbredet:
Tidligere studier fra Nottingham University har fremhævet, at fine partikler i hjemmet er blandt de mest skadelige forureninger for menneskers helbred. Disse partikler, der er mindre end 2,5 mikrometer i diameter (PM2.5), udgør 66 procent af den forventede kroniske skade på mennesker i indeklimaet. Det er ifølge undersøgelsen af 45 forskellige forureningskilder i hjemmet. Madlavning er identificeret som en af de primære kilder til disse fine partikler, og koncentrationerne overstiger ofte Verdenssundhedsorganisationens (WHO) anbefalinger for indendørs luftkvalitet. Dette understreger vigtigheden af effektiv ventilation og andre strategier for at reducere eksponeringen for fine partikler i hjemmet.

https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/14733315.2023.2198800#abstract

https://www.aivc.org/system/files/01-02-04%20Benjamin%20Jones_230518%20for%20AIVC.pdf

Nøgleord

Kontakter

Konsulent Andreas Engholm Nielsen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 1937, mail: andn@teknologisk.dk eller sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut, mobil: 7220 2534, mail: cgl@teknologisk.dk

Billeder

Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau.
Mange undersøgelser viser, at partikelniveauet fra madlavning kan stige til mere end 500 gange over det normale baggrundsniveau.
Foto: Teknologisk Institut
Download
Foto: Teknologisk Institut
Download
En gryde med lilla røg stiger op under en emhætte.
Foto: Teknologisk Institut
Download
Foto: Adobe Stock
Download

Links

Teknologisk Institut har siden 1906 arbejdet for at forbedre erhvervslivets konkurrenceevne, samfundets velstand og menneskers liv. Årligt kommer det mere end 10.000 virksomheder til gavn inden for så forskellige områder som; energi, fødevarer, life science, materialer, byggeri og produktion. Teknologisk Institut har datterselskaberne Danfysik A/S, Dancert A/S og DTI Spain.

Læs mere om Instituttet.

Har du brug for yderligere oplysninger, fotos, udtalelser eller andet, er du meget velkommen til at kontakte kommunikationsafdelingen. Se kontaktinfo her: www.teknologisk.dk/presse 

Fotos i dette nyhedsrum: ©Teknologisk Institut. Brug af fotos tilladt ved konkret omtale af Teknologisk Institut og med kreditering. I tvivlstilfælde kontakt venligst Kommunikationsafdelingen.

Følg pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Teknologisk Institut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye