DOF BirdLife

Ingen giftdræbte rovfugle i 2024

Del

Ornitologer og jægere har dannet fælles front mod faunakriminalitet for at forebygge giftdræbte og nedskudte rovfugle. Indsatsen har tilsyneladende haft sin virkning, for i 2024 er der ikke fundet døde rovfugle med gifte i kroppen efter en årrække med årlige tilfælde. Nu opfordres miljøminister Magnus Heuniche til at fremskynde det udsatte lovforslag, der skal skærpe straffen for faunakriminalitet.

Efter flere år med årlige dokumenterede tilfælde af giftdræbte rovfugle og nedskydning af både kongeørn og havørn er 2024 uden kendte tilfælde. Foto: Jan Skriver.
Efter flere år med årlige dokumenterede tilfælde af giftdræbte rovfugle og nedskydning af både kongeørn og havørn er 2024 uden kendte tilfælde. Foto: Jan Skriver.

Det nytter at stå sammen og stille skarpt på faunakriminalitet, enten der er tale om ulvedrab, illegal indsamling af æg eller forgiftning og nedskydning af fredede rovfugle.

Sådan lyder det samstemmende fra Dansk Ornitologisk Forening / BirdLife Danmark (DOF BirdLife) og Danmarks Jægerforbund (DJ), der de senere år har samarbejdet målrettet om at forebygge giftdræbte og skudte rovfugle.

- At Danmarks Jægerforbund og DOF BirdLife har dannet fælles front mod forgiftninger og nedskydninger af totalfredede rovfugle og har sat massiv fokus på problematikken har haft en effekt på de brodne kar, som står bag faunakriminaliteten. Efter flere år med årlige dokumenterede tilfælde af giftdræbte rovfugle og nedskydning af både kongeørn og havørn er 2024 uden kendte tilfælde. Det er utroligt glædeligt, siger Egon Østergaard, der er formand for DOF BirdLife. 

Mere viden, større tolerance

Danmarks Jægerforbund (DJ) deler glæden, og slår fast, at fokus på faunakriminalitet i den danske natur skal fastholdes.

- Jeg er ikke i tvivl om, at det fokus, der har været fra DOF BirdLife og DJ har haft sin virkning på de relativt få mennesker, der tidligere har set stort på loven. Dette fokus vil vi fastholde, for vi vil ikke stiltiende se til, at loven bliver overtrådt, siger Claus Lind Christensen, der er formand for Danmarks Jægerforbund.

Øget dialog har været vejen frem mod større forståelse for rovfuglenes roller i naturen, påpeger jægerformanden.

- Projektet ”Rovfuglepartnerskab” og senest projektet ”Fællesskab gennem Fugle” har været med til at skabe en dialog om rovfuglene. Der er i højere grad end tidligere skabt et fælles sprog om rovfugle, og blandt jægere er viden om rovfuglene øget blandt andet i kraft af et e-læringsforløb, hvor man via jægerforbundets hjemmeside kan få informationer om rovfuglene i den danske natur, siger Claus Lind Christensen.

Fælles sprog, fælles front 

Jægeres og ornitologers fælles kamp mod faunakriminalitet tager blandt andet afsæt i to initiativer finansieret af 15. Juni Fonden.

I januar 2023 blev der holdt en todages konference, hvor eksperter, myndigheder og interesseorganisationer med kendskab til faunakriminalitet mødtes for at sætte problematikkerne under lup og skabe en større fælles forståelse for forebyggelse af giftdrab i naturen og illegale nedskydninger af blandt andet rovfugle.

Samme år blev projektet ”Fællesskab gennem Fugle” etableret, så jægere, skytter og ornitologer i praksis kan mødes og udveksle erfaringer.

- Det har efter alt at dømme haft en effekt, at der de senere år er skrevet så mange artikler om faunakriminalitet, og været sat så kraftigt spotlys på problemet, som tilfældet har været. Ingen er formentlig i tvivl om det socialt uacceptable i at bruge forbudte gifte og skyde fredede rovfugle. Øget selvjustits blandt brodne kar og en større forståelse jægere og ornitologer imellem, har været vejen frem, siger Steffen Brøgger-Jensen, der er programchef i 15. Juni Fonden.

Med lov skal drab forebygges 

I juni 2023 bebudede miljøminister Magnus Heuniche (S) et lovforslag, der skal forebygge faunakriminalitet og beskytte vilde og fredede dyr i Danmark. Men forslaget blev i september 2024 udskudt.

- Der er brug for styrket efterforskning i faunakriminalitet, specialisering hos politiet, hårdere straffe, styrket myndighedstilsyn, øget samarbejde på tværs af ministerier og erfaringsudveksling mellem landsdelene. Vi ærgrer os over, at loven er blevet udsat, og nu venter vi med længsel på, at den bliver vedtaget i Folketinget, så vi kan komme endnu et skridt i kampen mod faunakriminalitet, siger Egon Østergaard.

Jægerformanden bakker op.

- Vi håber naturligvis, at faunakriminaliteten formindskes, og at der sker en klar opfølgning fra myndighederne, når der sker giftdrab eller nedskydninger af fredede rovfugle. Og så skal der være en passende straf til dem, der ikke kan finde ud af at overholde loven, siger Claus Lind Christensen.

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DOF BirdLife

Danske haveejere rapporterer om færre småfugle6.12.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse

DOF BirdLife har de seneste måneder fået op imod 30 daglige henvendelser fra haveejere og fugleinteresserede, der fortæller om nedgang i antallet af fuglearter på foderbræt og i haver. DOF BirdLifes såkaldte spontantællinger af de almindelige danske fugle bekræfter en nedadgående tendens. Det er ganske vist, at der er færre skovspurve, blåmejser og bogfinker i Danmark i 2024 sammenlignet med sidste år.

EU vil bane vejen for industrifiskeri efter tobis til skade for truede havfugle2.12.2024 13:52:35 CET | Pressemeddelelse

Rider, lunder, lomvier og alke i fuglekolonier omkring Nordsøen har de senere år været i dramatisk tilbagegang, fordi de mangler føde i skikkelse af stimefisken tobis. Nu vil Europa-Kommissionen forsøge at tvinge Storbritannien til at genindføre det industrifiskeri efter tobis, som har medvirket til ødelæggelse af Nordsøens økosystem og sendt havfugle på katastrofekurs

Endnu et skridt på den knoldede vej til et grønnere Danmark18.11.2024 16:06:25 CET | Pressemeddelelse

Vi er midt i et jordskred i retning af en rigere natur. EU og det øvrige internationale samfund har vedtaget den ene store forbedring efter den anden med målsætninger om fredning af 30 procent af alt land- og havareal, naturgenopretning og biodiversitetsbeskyttelse, men det hele hænger på implementering i de enkelte lande. Og her har Danmark ændret kurs fra at være i front i de sidste årtier i 1900-tallet til nu at være fodslæbende. Derfor er det særlig glædeligt, at det takket være flere oppositionspartier er lykkedes at få en lovende aftale i hus om et grønnere Danmark. Vi skal have meget mere skov og sammenlagt 21 naturnationalparker, der skal vådlægges kulstofholdige lavbundsjorde, tabet af næringsstoffer til vandmiljøet skal reduceres i overensstemmelse med det mest ambitiøse scenarie, landbruget bliver som det første land i verden pålagt en CO2 afgift, og der skal naturgenoprettes heder, enge, ådale og moser. Formålet er at forbedre vandmiljøet i landets fjorde og kystvande, sænk

Jagt fra motorbåd truer fuglene på havet15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Som det eneste land i EU tillader Danmark jagt på dykænder og andre fugle fra motorbåd langs vores kyster. I nogle af vores internationalt vigtigste fugleområder og i Natura 2000-områder tillader dansk lovgivning, at titusinder af dykænder skræmmes og bortjages af motorbådsjægere. DOF BirdLife opfordrer havets minister, Magnus Heuniche, til at forbyde jagt fra motorbåd i alle Natura 2000-områder, naturnationalparker på havet og havområder med strengt beskyttet natur.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye