Energistyrelsen

EUDP tømmer kassen: 403 millioner kroner til ny energiteknologi

Del

Der var ansøgninger for over en milliard kroner. Nu har Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP) givet hele 40 nye energiprojekter tilsagn om tilskud på i alt 403 millioner kroner. Et beløb, der vidner om en høj kvalitet af de mange innovative projektansøgninger.  

Foto: Skovgaard Energy. Det tidligere EUDP-støttede dynamiske ammoniakanlæg REDDAP skal nu levere brændstoffet i et nyt EUDP-projekt, der vil udvikle en 100 % ammoniakdreven motor til skibsfarten.
Foto: Skovgaard Energy. Det tidligere EUDP-støttede dynamiske ammoniakanlæg REDDAP skal nu levere brændstoffet i et nyt EUDP-projekt, der vil udvikle en 100 % ammoniakdreven motor til skibsfarten.

EUDP har siden 2007 støttet virksomheder og universiteters arbejde for at udvikle og demonstrere nye, grønne energiteknologier. Programmet har gennem årene igangsat over 1.200 innovative projekter og uddelt mere end 6,2 milliarder kroner. Nu skyder EUDP igen en række projekter i gang – med en samlet støtte på hele 403 millioner kroner.

Det er stærkt, at der er så mange nye teknologiprojekter, som har meldt sig på banen i denne omgang. Jeg er glad for, at en række af dem nu får en hånd til videreudviklingen, for vi har brug for de grønne teknologier i omstillingen af Danmark. Det er grøn handling, der virker,” udtaler klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

Flere og bedre projekter

I foråret modtog EUDP hele 96 ansøgninger, der sammenlagt søgte om godt en milliard kroner – et noget højere beløb end der normalt søges om ved programmet. EUDP’s bestyrelse valgte derfor også at øge udbuddet, så der kunne sættes gang i flest muligt af de mange perspektivrige projekter. Det kunne lade sig gøre, da der i tidligere runder har været midler i overskud, og da nogle tidligere EUDP-støttede projekter ikke har opbrugt deres fulde tilskud.

Dermed udmøntes ca. 40 procent af den ansøgte støtte, og næsten 42 procent af ansøgerne kan glæde sig over at få del i de mange grønne millioner.

”Det var dejligt at se så mange stærke ansøgninger denne runde. Vi er i bestyrelsen derfor rigtig glade for, at der har været lidt ekstra beholdning i kassen, så vi kunne uddele endnu flere tilskud end vi havde regnet med, når nu der var så mange perspektivrige projektansøgninger. Det er så absolut vigtigt at vi får pengene ud og virke i samfundet til gavn for både vækst og grøn omstilling,” fortæller Kim Lehmann, forperson for EUDP’s bestyrelse.

Med de netop udmøntede 403 millioner kroner er der sammenlagt blevet uddelt hele 610 millioner kroner fra EUDP i 2024 – heraf 521 mio. kr. fra årets finanslovsbevilling.

De innovative energiløsninger, der nu skydes i gang, spænder bredt. Pengene fra EUDP skal blandt andet bruges på udvikling af ammoniakdrevne motorer, der skal sikre grønnere skibsfart, effektive mikrochips til konvertering af el samt bæredygtige batteriløsninger baseret på kaffegrums.

Grøn skibsfart

Skibsfarten står i dag for en betydelig del af de globale drivhusgasemissioner – og da skibstrafikken forventes at vokse støt i fremtiden, er der et behov for at udvikle og implementere teknologier og alternative brændstoffer, der kan reducere klimaaftrykket. Og det er netop formålet med projektet ”NH3 Spark – FutureFlex”. Projektets mål er at ombygge, teste og drifte en 4-takts marinemotor, der skal operere på grøn ammoniak (NH3) – uden behov for andet hjælpebrændstof – og på den måde være med til at fortrænge fossile brændsler i den maritime sektor. Udover nybygningsapplikationer forventes konceptet velegnet til retorfit-løsning. Konceptets egnethed til brug af andre grønne høj-oktan brændstoffer afdækkes desuden i projektforløbet, deraf navnet FutureFlex.

”Det er et stort skridt inden for den grønne omstilling af den maritime sektor, vi nu forsøger at tage. Ren ammoniak som brændstof i en 4-takts motor af industriel relevant størrelse, uden behov for pilot indsprøjtning, er aldrig tidligere påvist i en kommercielt tilgængelig motor. Løsninger som denne kan blive afgørende for den maritime sektors overgang til en CO2-neutral fremtid – og samtidig være med til at fastholde Danmarks førende position på søfartsområdet,” fortæller projektleder Jarl Klüssmann, MAN Energy Solutions, Holeby.

Det er den verdensførende producent af skibsmotorer, MAN Energy Solutions, der står i spidsen for NH3 Spark-projektet, og det er en af deres motorer, der ombygges i projektet. Med i projektet er nøglepartnerne DTU Construct og Skovgaard Energy. DTU er verdensførende inden for eksperimentel forskning i ammoniak-motorer, og det er i deres motorlaboratorie de første forsøg udføres. En fuldskala motor vil blive testet under virkelige kraftværksforhold hos Skovgaard Energy, hvor den grønne ammoniak vil blive produceret på deres dynamiske ammoniakanlæg, der er opført gennem det tidligere EUDP-projekt REDDAP.

Vi er ekstremt stolte over at være en del af et så innovativt projekt, hvor vi kan fortsætte rejsen på REDDAP-sitet i Ramme", fortæller Pat A Han, der er CTO i Skovgaard Energy.

Lektor Anders Ivarsson fra DTU Construct tilføjer: ”Det er et unikt og spændende samarbejde, som bliver frugtbart for den grønne omstilling og dansk erhvervsliv.

NH3 Spark-projektet støttes af EUDP med 31 millioner kroner.

Effektiv løsning til effektelektronik

Effektelektronik bruges til at omforme og konvertere elektrisk energi. Den grønne omstilling afhænger af effektelektronik til effektivt at håndtere el-systemer med høje strømstyrker og spændinger, herunder til motorstyring i vindmøller, opladning af elektriske køretøjer, Power-to-X-anlæg mv. Disse systemer er afhængige af ultrarene mikrochips, der kan håndtere de høje spændinger og strømstyrker. I projektet ”FZ300” vil man derfor udvikle en maskine til produktion af såkaldte Float Zone-siliciumkrystaller, som skal bruges i netop disse mikrochips.

Målet er at rykke produktionen af krystalskiver fra den nuværende diameter på 200 mm til skiver på 300 mm. Ingen er endnu lykkedes med at gøre denne teknologiplatform kommercielt tilgængelig for FZ-metoden, da det teknisk er meget udfordrende at nå den størrelse uden urenheder eller brud i krystallen – men der er altså et kæmpe potentiale i at øge diameteren på siliciumskiver. Den større diameter vil kunne forbedre produktionseffektiviteten betydeligt og dermed sikre en konkurrencedygtig forsyning af mikrochips til Europas energisektor,” fortæller Philip von Gersdorff Sørensen, Topsil GlobalWafers.

FZ300-projektet har et budget på 98 millioner kroner og modtager nu 44 millioner kroner fra EUDP til at udvikle næste generations FZ-krystaller til effektiv konvertering af strøm. Projektet skal ledes af Topsil GlobalWafers, der er en globalt førende producent af siliciumskiver. Med sig i projektet har de DTU’s Department of Civil and Mechanical Engineering.

Fra kaffegrums til batterier

Anoden er en vigtig komponent i et batteri. En anode består typisk af grafit, der er et robust materiale med god elektrisk ledeevne – men det er også et kritisk råstof. Et enkelt bilbatteri indeholder omkring 60-70 kg grafit, og der bruges således store mængder af det kritiske råmateriale. I projektet "Kaffeanode" vil man erstatte grafit med et nyt bæredygtigt materiale, der baserer sig på et biologisk restprodukt – nemlig kaffegrums. Kaffegrums indeholder særlige biopolymerer, som har de egenskaber, der er brug for i en anode. Disse forbindelser kan dog være svære at udvinde fra kaffegrums, og der er behov for effektive og miljøvenlige metoder til denne udvinding.

"Der produceres hver dag enorme mængder kaffegrums, som ikke anvendes – trods et stort potentiale. Vi har allerede produceret de første portioner af hårdt kulstof baseret på kaffegrums i laboratoriet, og dermed bevist dette potentiale. Med støtte fra EUDP skal vi nu i gang med at optimere metoden for udvinding af de værdifulde biopolymerer – og udvikle de højt ydende kulstofanoder, som kan bruges i både natrium-ion-batterier og lithium-ion-batterier fremover," fortæller Juan Medina, CEO hos Kaffe Bueno.

Den nye proces skal integreres på Kaffe Buenos kaffe-bioraffinaderi i Rødovre. Og ikke nok med at det kritiske råstof udskiftes med et bæredygtigt restprodukt, så skal anoden også designes med så høj en elektrisk ledeevne og ladekapacitet, at batteriets ydeevne forbedres.

Kaffeanode-projektet modtager 9 millioner kroner i tilskud fra EUDP og ledes af den danske biotech-virksomhed Kaffe Bueno i samarbejde med DTU.

Fakta

Fordeling af de 40 projekter, der har fået tilsagn om tilskud:

 

Antal projekter

Samlet tilsagnsbeløb

EUDP

22

366.925.309 kr.

IEA (projekter under Det Internationale Energiagentur)

16

21.618.384 kr.

Nordsøpuljen

2

14.398.605 kr.

I alt

40

402.942.298 kr.

Se listen over samtlige støttede EUDP-projekter i denne ansøgningsrunde.

Mere information

Vil du vide mere om den seneste EUDP-runde og støtten til de nye projekter?

Kontakt Claus Meineche, sekretariatschef, clme@ens.dk, +45 33 92 77 93.

Kontakter

Energistyrelsen

I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.

Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen

Energistyrelsen udmelder indikative forbrugerprislofter på fjernvarme for 2023-20259.12.2024 13:01:56 CET | Nyhed

For at styrke gennemsigtigheden og øge forbrugerbeskyttelsen på fjernvarmeområdet er det besluttet at indføre et prisloft på forbrugerpriserne på fjernvarme. Energistyrelsen udmelder nu de indikative prislofter for 2023-2025. De endelige prislofter for forbrugerpriserne på fjernvarme for 2023-2025 udmeldes den 2. januar 2025, forudsat at lovforslag om gennemsigtighed i varmeforsyningsvirksomheder vedtages.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye