Markant CO2-besparelse: Fra engangs- til flergangsinstrumenter
Akutafdelingen har lavet et markant, grønt skifte, idet afdelingen er skiftet til instrumenter, der kan bruges igen og igen.
Det er et skifte, som virkelig 'batter' noget i forhold til bæredygtighed og miljø. Vi sparer nemlig over 90% CO2 pr. instrument inklusive sterilisering og anden håndtering, når instrumenterne kan rengøres og bruges igen.
De nye flergangsinstrumenter, som er indkøbt primært til Skadestuen men også anvendes i den øvrige Akutafdeling, forventes at kunne holde i op til fem år.
- Vi har tidligere brugt instrumenter som fx sutursæt, som ikke har kunnet vaskes og steriliseres, og de er derfor blevet kasseret som klinisk risikoaffald efter brug. Det har ikke føltes rigtigt og er heller ikke en bæredygtig løsning. Vi er derfor klar til skiftet, selv om det naturligvis kræver lidt mere arbejde at rense instrumenterne for synligt snavs, få dem samlet sammen og efterfølgende at få dem vasket og genbehandlet i Sterilcentralen, fortæller specialeansvarlig sygeplejerske Malene Skjødt.
- Til gengæld har vi nu bedre samvittighed i forhold til klimaet, ligesom det kan være med til at øge kvaliteten i vores arbejde, idet flere af flergangsinstrumenterne er lavet i en bedre kvalitet end engangsinstrumenterne, fortæller Malene, som har været primus motor på projektet.
Flere afdelinger på vej
Udover Akutafdelingen anvender Fødeafsnittet også flergangsinstrumenter, ligesom flere afdelinger er på vej, herunder bl.a. Lægevagten. Manglen på metal på verdensmarkedet gør det imidlertid lidt sværere at få de nye flergangsinstrumenter hjem og forsinker i nogle tilfælde et skifte.
Beslutningen om at skifte til flergangsinstrumenter er taget på baggrund af en potentialeanalyse udarbejdet af Region Midtjyllands Center for Bæredygtige Hospitaler.
På grund af det store potentiale, der ligger i at minimere et forbrug ved at gå fra engangs- til flergangsinstrumenter, så forventes det, at Region Midtjylland i de kommende bæredygtighedsaftaler for 2025/2026 vil gøre det obligatorisk for alle enheder at sætte gang i skiftet til flergangsinstrumenter.
Kontakter
Malene SkjødtSpecialeansvarlig sygeplejerske
Malene.Skjoedt@rm.dkRegionshospitalet Horsens
Regionshospitalet Horsens er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland og områdehospital for ca. 233.000 indbyggere i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder. Hospitalet varetager akut og planlagt behandling samt uddannelse, udvikling og forskning og omfatter desuden Skanderborg Sundhedshus og Livsstilscenter Brædstrup.
Regionshospitalet Horsens har hvad der svarer til 1.628 fuldtidsstillinger.
Følg pressemeddelelser fra Regionshospitalet Horsens
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Regionshospitalet Horsens
Ny lægefaglig direktør til Regionshospitalet Horsens20.12.2024 11:15:35 CET | Pressemeddelelse
Kim Houlind bliver ny lægefaglig direktør på Regionshospitalet Horsens fra den 1. februar 2025.
Nyt kø- og kaldesystem tager patienterne i hånden – i ventetiden9.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Patienterne får nu et nummer ved ankomsten og kan - via kaldetavler i venteværelset - følge med i, hvordan deres nummer bevæger sig fremad i køen.
Ny cheflæge til Akutafdelingen21.11.2024 13:23:26 CET | Pressemeddelelse
Lars Toft tiltræder stillingen som cheflæge på Akutafdelingen, Regionshospitalet Horsens, den 1. januar 2025. Lars kommer fra en stilling som cheflæge på Aarhus Universitetshospital.
Ny hjertemedicinsk cheflæge til Regionshospitalet Horsens15.11.2024 11:02:13 CET | Pressemeddelelse
Carsten Stengaard bliver cheflæge for hospitalets nye hjertemedicinske afdeling pr. 1. januar 2025.
Henning er med på holdet igen15.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Henning Voss er tilbage i sin hjemby - nu som hospitalsdirektør. Regionshospitalet Horsens har dermed og for første gang fået en direktør med bopæl i byen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum