Rammerne skal passe til kontrollen – ikke omvendt
Dyrevelfærd er et emne, der berører os alle – både som politikere, forbrugere og som professionelle i veterinærsektoren. Efter udsendelsen af dokumentaren "Hvem passer på grisene?", er det vigtigt at understrege, at dyrlægerne i Fødevarestyrelsen står i en vanskelig position dels som dyrenes beskyttere og dels som kontrollanter.
De voldsomme billeder fra dokumentaren viser konsekvenserne af manglende plads og uhensigtsmæssige forhold, som skaber stress og aggression blandt grisene. Disse udfordringer kan ikke løses med symptombehandling. Det kræver varige ændringer i rammerne for griseproduktionen, hvis Danmark, som en af verdens største griseproducenter, skal kunne stå inde for forholdene i staldene.
Rammerne svigter
Embedsdyrlægerne i Fødevarestyrelsen står i en vanskelig position, dels som dyrenes beskyttere og dels som kontrollanter. Deres arbejde og virke fastsættes af de rammer og sanktionsmuligheder, der til tider kan virke begrænsende for deres evne til at handle hurtigt og effektivt ved overtrædelser af dyrevelfærdsreglerne. Sanktioneringsmuligheder som bøder er fraværende, og overtrædelser, der burde føre til klare konsekvenser, ender ofte som lange og ineffektive sagsforløb.
Der er brug for et system, der giver dyrlægerne de nødvendige redskaber til at handle. Dyrlægernes faglighed og vilje står ikke til diskussion – men uden politisk handling er de magtesløse.
Politisk handling er nødvendig
Den nylige aftale ”Sammen om dyrene” indeholder flere positive elementer, såsom øget kontrol og undersøgelse af strafskærpelser. Men intentionerne skal følges op af konkrete tiltag. Det kræver både ressourcer og vilje til at styrke dyrevelfærdskontrollen og sikre, at reglerne bliver overholdt.
Ansvaret herfor ligger hos politikere og myndigheder, som bør sikre bedre værktøjer og ressourcer til Fødevarestyrelsen, så dyrlægerne i kontrollen kan udføre deres vigtige arbejde for dyrevelfærden optimalt.
Nøgleord
Kontakter
Hanne Knude PalshofFormand for Den Danske Dyrlægeforening
Tlf:31409101hkp@ddd.dkRune Kjær LangvadKommunikationskonsulent
Tlf:+45 69170160rul@ddd.dkFølg pressemeddelelser fra Den Danske Dyrlægeforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Den Danske Dyrlægeforening
Talende grise og kunstig intelligens: Årsmødet kigger ind i den veterinære fremtid12.9.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kan man tale med grise? Kan kunstig intelligens fortælle dig, om din hund er syg? Og hvad bliver den næste pandemi? Vi kan allerede sige ”ja” til det første, men resten kan du få svar på, når Den Danske Dyrlægeforening d. 24. og 25. oktober endnu engang inviterer til årets veterinære begivenhed.
Bidskader er alvorlige – giv dem nu den opmærksomhed, de fortjener!27.2.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
I veterinær praksis står dyrlæger og veterinærsygeplejersker i frontlinjen for farlige dyrebid. Bag hver flænge lurer en potentiel fare for infektioner og alvorlige komplikationer, der kræver akut og præcis behandling. Desværre afslører en undersøgelse fra Den Danske Dyrlægeforening, at den vigtige opfølgning ofte mangler, og konsekvenserne kan være store.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum