Næsten 55 millioner kroner til ny forskning som styrker børns og unges trivsel og udvikling
I år uddeler Partnerskab for Børneforskning ca. 48 millioner kroner til forskningsprojekter på 0-6 års området. Helt ekstraordinært uddeles i år også knap 6 millioner til forskning i børn og unges fritid. Projekterne skal blandt andet understøtte børns deltagelsesmuligheder i fællesskaber i dagtilbud, udvikle nye pædagogiske tilgange og undersøge børn og unges trivsel i pædagogiske fritidstilbud.

Hvordan kan pædagoger være med til at modvirke ulighed? Hvad kan fællesskaber gøre ved diskrimination og mistrivsel? Hvilken betydning har sprog i et lille barns liv? Og hvordan sikres alle forældres muligheder for at indgå i forældrefællesskaber?
5 nye forskningsprojekter i 0-6 års-området og 3 forskningsprojekter på det pædagogiske fritidsområde belyser netop spørgsmål som disse. Med bevillinger fra Partnerskab for Børneforskning kan projekterne nu komme i gang med at sikre et bedre udgangspunkt for gode børne-og ungeliv.
Læs om forskningsprojekterne her: https://borneforsk.dk/forskningsprojekter
Forskningsprojekterne i 0-6 års området undersøger børnelivet i dagtilbud. Herunder børns trivsel og fællesskaber, strukturerer, organisering pædagogisk ledelses betydning i dagtilbud. Desuden undersøges småbørns levevilkår.
”Vi ved, at de første år i et barns afgør, hvordan de klarer sig senere. Småbørn, der trives, lærer og udvikler sig, bliver glade voksne. Med de nye forskningsprojekter får vi mere viden, som kommer børnene til gode. Derfor er jeg og bestyrelsen glade for at kunne støtte forskningsprojekter som understøtter det gode småbørnsliv i projekter, hvor forskningsmiljøer, pædagogiske uddannelser og pædagogisk praksis arbejder tæt sammen” siger Agi Csonka, forperson for Partnerskab for børneforskning.
Det er første gang at Partnerskab for Børneforskning uddeler midler til fritidsområdet. Derfor er forperson Agi Csonka, meget glad for at forskningsområdet udvides:
”Fritidsområdet er et underbelyst tema. Og det er ærgerligt, for der er rigtig mange muligheder for at styrke børn og unges trivsel og give dem helt andre udviklingsmuligheder, end dem, der er i skoleregi. Så derfor er det godt, at vi nu får noget forskning, der kan kaste lys over de muligheder.”
Om uddelingen 2024:
- 5 nye forskningsprojekter undersøger aldersgruppen 0-6 år i samarbejde mellem forskningsinstitutter og uddannelsesinstitutioner og praksis.
- 3 nye forskningsprojekter undersøger det pædagogiske fritidsområde i samarbejde mellem forskningsinstitutter og uddannelsesinstitutioner og praksis. Projekterne undersøger aldersgruppen 6-18 år.
- Partnerskab for Børneforskning uddeler næsten 55. millioner kroner til forskning i børn og unge.
- I alle de nye projekter er der brede forskningssamarbejder bl.a. mellem flere forskellige typer forskningsinstitutioner og kommuner.
- Forskningsmiljøet styrkes med en kapacitetsopbygning med 6 nyoprettede ph.d.-stillinger og 1 nyoprettet post.doc.-stilling.
- Der er en god geografisk spredning, hvor børne-og ungelivet bliver undersøgt i det meste af Danmark
I år uddeles der også midler til forskning i børn og unges fritid, mens det er anden gang at Partnerskab for Børneforskning uddeler midler til forskningsprojekter i småbørnsområdet. Partnerskab for Børneforskning arbejder for at understøtte forskning, der bidrager til, at alle børn får de bedst mulige betingelser for at klare sig videre frem i livet. Partnerskabet er nedsat af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Bestyrelsen har konstitueret sig i efteråret 2022 og sidder for en fireårig periode.
Læs mere om Partnerskab for Børneforskning her: https://borneforsk.dk/om-partnerskab-for-boerneforskning
Nøgleord
Kontakter
Karoline FomsgaardPresse og kommunikation, Partnerskab for Børneforskning
Tlf:61260669karolinefoms@au.dkLinks
Partnerskab for Børneforskning
Partnerskab for Børneforskning arbejder for at understøtte forskning, der bidrager til, at alle børn får de bedst mulige betingelser for at klare sig videre frem i livet, bl.a. ved at alle børn i dagtilbud trives, lærer, udvikler sig og dannes.
Forskningen skal bidrage til et bedre børneliv, en styrket grundfaglighed i pædagoguddannelsen og i pædagogernes efteruddannelse, samt styrket viden om kvalitet i dagtilbud og betydningsfulde faktorer for børns udvikling.

Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Health
Mænd hører babygråd lige så godt - men mødrene står op2.7.2025 08:50:55 CEST | Pressemeddelelse
Nyt studie afkræfter myten om kvinders særlige evne til at høre babygråd. Forskerne fandt kun minimale forskelle mellem mænd og kvinders hørelse, men mødre står stadig for den natlige barnepleje tre gange så ofte som fædrene.
Forstadier til knoglemarvskræft kan stoppe sig selv27.6.2025 09:16:50 CEST | Pressemeddelelse
Forskere har opdaget, at nogle celler går i dvale og skaber et forsvar mod kræft – et gennembrud, der kan føre til tidlig behandling.
Supercomputer og AI løfter dansk kræftbehandling – nyt projekt får 53 mio. kr.27.6.2025 08:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en bevilling på over 53 millioner kroner fra Novo Nordisk Fondens Grand AI Challenge til projektet AIM@CANCER får forskere nu mulighed for at udnytte de enorme mængder billeddata, der genereres i forbindelse med strålebehandling af kræftpatienter, til at forbedre behandlingen.
Nu skal flere medicinstuderende læse kandidaten i Herning26.6.2025 15:02:38 CEST | Pressemeddelelse
Først var det 30, nu er det 60 medicinstuderende, som fremover kan læse deres kandidat på Regionshospitalet i Gødstrup. Aarhus Universitet har netop besluttet at styrke studiemiljøet i Herning ved en fordobling af det årlige optag af studerende på kandidatuddannelsen.
Nyt håb for behandling af kranieskader: Immunceller styrker kunstige implantater26.6.2025 09:54:20 CEST | Pressemeddelelse
I stedet for at bruge egen knogle eller titanium til at reparere kraniebrud, arbejder forskere på at bruge kunstige materialer. Ny forskning viser – overraskende – at kroppens immunforsvar hjælper det kunstige materiale med at blive stærkere.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum