Miljø- og Ligestillingsministeriet

Milliontilskud til udsatte områder mod oversvømmelser

Del

Otte projekter i områder, der er truet af oversvømmelser og erosion fra havet får i alt 150 mio. kr. i støtte fra statens Kystpulje. ”En nødvendig hjælp til kommuner, der trues af den nye klimavirkelighed”, lyder det fra miljøminister Magnus Heunicke.

Projekter der får tilskud fra kystpuljen 2024
Projekter der får tilskud fra kystpuljen 2024

Stormflodsbeskyttelse af Vejle by og havn med bl.a. en højvandsmur, en højvandsport i Nakskov og forstærkning af diger i Køge Bugt Strandpark.

Det er tre af de otte projekter, som får støtte fra statens kystpulje.

Regeringen og aftalepartierne bag Grøn Fond (Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre) står bag aftalen om at afsætte 150 mio. kroner til kystpuljen i 2024, som nu bliver udmøntet.

Den nye klimavirkelighed med vildere vejr og hyppigere stormfloder understreger behovet for at styrke kystbeskyttelsen i landets kommuner.

”Alle fremskrivninger og scenarier, vi arbejder med, fortæller entydigt, at vi vil få flere kraftige nedbørshændelser og et stigende havniveau, som især truer vores kystområder. Stormfloder, som statistisk forekommer hvert 20. år, bliver en hændelse, der kan ske hvert eller hvert andet år i slutningen af århundredet. Derfor støtter vi en række projekter, som vil hjælpe kommunerne til at beskytte udsatte områder lokalt mod oversvømmelser,” siger miljøminister Magnus Heunicke.

Projekterne, der får støtte, er udvalgt efter, at Kystdirektoratet har gennemgået de 11 ansøgninger, som er modtaget fra kommuner over hele landet. Kystpuljen prioriterer de projekter, som er længst fremme i planlægningen, og hvor risikoreduktionen er størst.

Siden 2020 frem til og med 2024 har Kystpuljen været på i alt 580 mio. kroner, og der er givet 46 tilskud til 30 kommuner fordelt på 38 projekter. Puljen 2024 dækker op til 40 procent af et projekts anlægssum dog maksimalt op til 30 mio. kr. per projekt.

Ordførerudtalelser:

Erling Bonnesen, Miljøordfører, Venstre:

”Vi skal klimasikre vores land. Med projekterne fra kystpuljen prioriteres vigtige tiltag til bedre klimasikring såsom sandfodring mod erosion og etablering af diger. Otte projekter får støtte til at bedre kunne håndtere den nye klimavirkelighed. Det er vigtige skridt mod et Danmark, der bedre kan håndtere klimaforandringerne.”

Henrik Frandsen, Miljøordfører, Moderaterne:

”Vi har set forfærdelige konsekvenser af stormflod og voldsom regn de senere år. Folks liv der bliver skyllet væk. Desværre er det et stigende problem i hele landet og vil fortsætte de næste mange år. Vi kan altså ikke betragte oversvømmelser som lokale udfordringer længere, vi bliver nødt til at tage et fælles ansvar. Ingen skal frygte for deres hjem og sikkerhed i Danmark. Derfor glæder det mig, at vi prioriterer midler til at hjælpe de mest udsatte områder.”

Marianne Bigum, Klimatilpasningsordfører, Socialistisk Folkeparti

”Dette er en lille del af det vigtige arbejde med at klimatilpasse Danmark og jeg er glad for, at vi med denne pulje, kan hjælpe nogle af de mest udsatte kystsamfund. SF vil fortsat presse på for en national løsning for klimatilpasning, der sikrer vores fælles fremtid på tværs af kommunegrænser. Det haster.”

Leila Stockmarr, Klima og naturordfører, Enhedslisten

”Vi står i en nødsituation for klimaet, og vejret bliver desværre kun mere ekstremt i de kommende år. Derfor er vi glade for nu at give en tiltrængt håndsrækning til, at kommunerne kan sikre danskerne mod stormfloder og havvandsstigninger. Enhedslisten er også glade for, at vi har fået øget fokus på at prioritere naturbaserede løsninger i kystbeskyttelsen.”

Katrine Robsøe, Miljøordfører, Radikale Venstre

”Jeg er rigtig glad for, at vi nu får understøttet gode og nødvendige projektor. Dog udestår der stadig at få lavet en samlet plan samt en diskussion af, hvem der skal betale hvad for den tilpasning, der er nødvendig med klimaforandringerne.”

Thomas Monberg, Miljøordfører, Socialdemokratiet:

”Socialdemokratiet er rigtig glade for, at vi med pengene fra kystpuljen kan hjælpe kommunerne til bedre at sikre de danske kyster, som er pressede både på grund af de stigende havvandsstande og hyppigere stormfloder”

De otte projekter, der får støtte fra Kystpuljen i 2024, er:

Projekt

Støtteberettiget anlægsudgifter

Tilsagn, mio. kr.

Indhold

Vadehavet

”Sønderho digeprojekt på det sydlige Fanø”, Fanø Kommune

23,7 mio. kr.

9,5 mio. kr.

Projektets formål er at beskytte Sønderho samt områder nord og syd for byen mod oversvømmelse ved at forstærke, forlænge og forhøje det eksisterende dige.

Erosion

”Sandfodring på Hjørring Kommunes vestvendte kyst”, Hjørring Kommune

15,8 mio. kr.

6,3 mio. kr.

Projektet omfatter sandfodring på samlet 8,8 kilometer erosionsramt strækning. Primært ved sommerhusområderne Nr. Lyngby, Mårup, nord for Lønstrup fra Harrerenden til Udemarken og ud for Nørlev-Skallerup-området

Oversvømmelse

”Dragør klimarobust kystkommune”

Dragør, Dragør Kommune

121 mio. kr.

30 mio. kr.

Dragør Kommune vil frem mod 2030 lave et kystbeskyttelsesprojekt langs hele Dragørs 13 kilometer lange kystlinje for at yde en samlet beskyttelse af Dragør Kommune, primært mod stormflod og i mindre grad mod erosion.

”Højvandsport i Nakskov – En stormflodsbarriere til sikring af by og borgere”,

Lolland Kommune

274,9 mio. kr.

27,6mio. kr.

Kystbeskyttelsesanlægget består af en højvandsport med tilhørende landanlæg og et mindre dige, som samlet kan lukke indsejlingen til Nakskov Havn i tilfælde af højvande og sikre Nakskov by mod oversvømmelser.

”Stormflodsbeskyttelse af Vejle by og havn”, Vejle Kommune

31,5 mio. kr.

12,6 mio. kr.

Projektet omhandler blandt andet etablering af forlandsdannelse, et dige, højvandsmur og varslingsaktiveret skydeport/låge.

Oversvømmelse og erosion

”Fremtidens kystbeskyttelse i Køge Bugt Strandpark”

Vallensbæk, Greve, Brøndby, Ishøj kommuner

56,9 mio. kr.

22,8 mio. kr.

Anlægget vil tage udgangspunkt i den eksisterende linjeføring i Køge Bugt Strandpark, og er baseret på samme naturbaserede tilgang som det eksisterende med plads til rekreative aktiviteter, natur og dernæst til afvanding af vandløbsopland.

”Stormflodssikring Faaborg”, Faaborg-Midtfyn Kommune

27,8 mio. kr.

11,1 mio. kr.

Kystbeskyttelsen udgør en højvandsmur og stormflodsporte i kanalens mundinger, hvilket vil beskytte byen mod en 100-års hændelse i 2050.

”Kystbeskyttelse af Strøby Egede”, Stevns Kommune

64,8 mio. kr.

25,9 mio. kr.

Projektet omhandler erosions- og højvandssikring af Strøby Egede og Strøby Ladeplads. En strækning handler om højvandsbeskyttelse i en kombination af jorddiger, terrænhævninger og højvandsmure. En anden strækning handler om sandfodring foran skråningsbeskyttelse og lokale diger ved et lavtliggende bagland.

Støtte I alt

145,9 mio. kr.

Kontakter

Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye