Rent drikkevand: 48,2 mio. kr. til øget beskyttelse af Danmarks drikkevand
For at øge den målrettede beskyttelse af drikkevandet har miljøminister Magnus Heunicke fået opbakning i Folketingets Finansudvalg til at tilføre yderligere midler til Drikkevandsfonden.
Det danske drikkevand er noget af verdens bedste, og sådan skal det også være i fremtiden. Derfor har landets kommuner, vandselskaber og private brøndejere i løbet af efteråret kunne søge om tilskud i Drikkevandsfonden til at beskytte drikkevandet bedre mod forurening.
Årets ansøgningsrunde i Drikkevandsfonden er lukket, og der er kommet ansøgninger for 81,0 mio. kr. I 2024 er der afsat 32,8 mio. kr. til Drikkevandsfondens tilskudspuljer, og der er dermed søgt for markant flere midler, end der er i fonden.
Miljøminister Magnus Heunicke har derfor fået opbakning i Folketingets Finansudvalg til at tilføre mindreforbrug i 2024 til Drikkevandsfonden, så alle tilskudsberettigede ansøgninger kan blive imødekommet.
"Vi fortsætter den aktive, målrettede og beskyttende indsats for Danmarks drikkevand. Med denne millionindsprøjtning til Drikkevandsfonden øger vi finansieringen til to konkrete indsatser. Drikkevandsfonden har tidligere give tilskud til drikkevandsbeskyttende projekter ved f.eks. at sætte penge af til opkøb af jorde, hvor der kan rejses skov eller etableres lysåben natur, og ved at give tilskud til at lukke gamle brønde og boringer for at forhindre, at der siver f.eks. sprøjtemidler ned i grundvandet," siger miljøminister Magnus Heunicke.
Der tilføres i alt 48,2 mio. kr. til Drikkevandsfonden, hvoraf 32,7 mio. kr. omprioriteres fra mindreforbrug på andre ministerområder i 2024. Samtidig er der ubrugte midler på 15,5 mio. kr. i Miljø- og Ligestillingsministeriet afsat til cirkulær økonomi fra finansloven for 2024, der omprioriteres til Drikkevandsfonden efter aftale med Radikale Venstre og Alternativet.
Drikkevandsfonden består af to tilskudspuljer. Den ene målrettes kommuner, vandforsyninger og vandsamarbejder, der kan søge om penge til at beskytte jorden over grundvandsmagasiner. De kan bl.a. søge om penge til at opkøbe jorden nær drikkevandsområder, hvorefter der kan rejses skov eller etableres lysåben natur, som har en beskyttende effekt. Ved at omlægge jorden til natur sikrer man, at der ikke bruges sprøjtemidler på området, og det bidrager til at beskytte grundvandet mod forurening.
I den anden tilskudspulje kan private brøndejere søge om tilskud til at lukke såkaldte spøgelsesbrønde- og boringer. Det er gamle brønde og boringer, der ikke længere benyttes, men da mange af dem fortsat er åbne, kan der sive f.eks. sprøjtemidler ned i grundvandet.
Miljøstyrelsen giver tilsagn til ansøgere inden udgangen af året.
Fakta:
- Med finansloven for 2022 afsatte regeringen, SF, Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne samlet 170,0 mio. kr. i perioden 2022-2025 til en drikkevandsfond. I aftalen om finansloven for 2024 er der afsat yderligere 23,5 mio. kr. (2023-pl) til Drikkevandsfonden i 2023.
- I 2022 og 2023 er der samlet givet tilsagn om tilskud på 89,1 mio. kr., hvoraf 84,6 mio. kr. er fordelt på 27 projekter over hele landet. De resterende 4,5 mio. kr. anvendes til sløjfning af 284 ubenyttede brønde og boringer.
- På finansloven for 2024 er der afsat 32,8 mio. kr. til Drikkevandsfonden. Midlerne er fordelt med 2,0 mio. kr. til tilskudspuljen til sløjfning af ubenyttede brønde og boringer, og 30,8 mio. kr. til tilskudspuljen til medfinansiering af drikkevandsbeskyttelse. I forbindelse med Drikkevandsfondens ansøgningsrunde i 2024 er der indkommet tilskudsberettigede ansøgninger for samlet 81,0 mio. kr., hvilket giver en meransøgning på 48,2 mio. kr.
- Med opbakning fra Folketingets Finansudvalg, omprioriteres mindreforbrug fra andre ministerområder i 2024 og ubrugte midler fra Miljø- og Ligestillingsministeriet afsat til cirkulær økonomi fra finansloven for 2024 for samlet 48,2 mio. kr. mhp. at kunne yde tilskud til alle tilskudsberettigede ansøgninger.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
Ny lov skal få virksomheder til at skære ned på emballagen og gøre den lettere at genanvende20.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Danmark er blandt de lande, der producerer mest affald. Det vil et bredt flertal i Folketinget lave om på med en ny lov, som skal få tusindvis af virksomheder til at bruge mindre og grønnere indpakning af deres produkter.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum