Ny forskning: Gravide, der stopper med antidepressiv medicin, oplever færre helbredsproblemer hos deres nyfødte
En ny algoritme udviklet af Statens Serum Institut (SSI) kaster lys over, hvordan antidepressiv medicin påvirker nyfødte. Resultaterne viser blandt andet, at kvinder, der stopper med antidepressiv medicin under graviditeten, har færre indlæggelser af deres nyfødte.

Resultaterne af et omfattende studie, som inkluderer 33.776 gravide fra perioden 1997-2016, har anvendt en nyudviklet algoritme, tame-algoritmen, til at analysere medicinforbrug og indvirkningen på nyfødte børn.
"Den nye algoritme giver os unikke muligheder for at forstå komplekse mønstre i medicinforbrug og deres konsekvenser for nyfødte børns helbred," siger professor på Statens Serum Institut (SSI) Anders Hviid, der har ledet studiet.
Han understreger dog, at behandling af depression under graviditet er afgørende for mange kvinder.
"Beslutningen om at fortsætte eller stoppe med medicinen bør altid ske i tæt dialog med lægen," siger Anders Hviid.
Lavere risiko for forhøjet blodtryk og indlæggelser
I studiet fokuserede forskerne specifikt på tre helbredsindikatorer hos de nyfødte: medfødt hjertesygdom, forhøjet blodtryk i lungerne og behovet for heldøgnsindlæggelser i det første leveår.
Algoritmen gjorde det muligt at opdele kvinderne i otte forskellige grupper baseret på deres medicinforbrug. Nogle kvinder fortsatte med antidepressiv medicin under graviditeten, andre skiftede mellem forskellige præparater, mens en gruppe stoppede helt.
Resultaterne viste, at gruppen af kvinder der ophørte med deres antidepressiv medicin, havde en lavere risiko for, at barnet udviklede forhøjet blodtryk i lungerne i den første uge efter fødslen i forhold til dem, der fortsatte igennem graviditeten, svarende til tre færre tilfælde per 1.000 børn.
Risikoen for heldøgnsindlæggelser i barnets første leveår var også lavere hos børn af kvinder, der ophørte med medicin, svarende til otte færre heldøgnsindlæggelser per 100 børn.
Forskerne fandt til gengæld ikke nogen signifikant forskel i risikoen for medfødt hjertesygdom.
Forskerne påpeger desuden, at de ikke kan udelukke, at sværhedsgraden af depression også kan spille en rolle. Der er sandsynligvis tale om sværere depression hos dem, der fortsætter med medicin igennem graviditeten, end hos dem, der stopper i forbindelse med, at de bliver gravide.
Studiets resultater er netop offentliggjort i Psychiatry Research.
Læs mere i tidsskriftet Psychiatry Research.
Læs mere om tame algoritmen.
Om Statens Serum Institut
Statens Serum Institut (SSI) er et institut under Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Vi forebygger og bekæmper infektionssygdomme og medfødte sygdomme gennem forskning, overvågning, diagnostik og rådgivning.
Vi stræber mod at være en internationalt førende forsknings- og beredskabsorganisation, der styrker menneskers og dyrs sundhed.
Vi er cirka 1.000 medarbejdere på SSI, og vi spænder vidt, hvad angår faggrupper. Vi beskæftiger blandt andet læger, dyrlæger, ingeniører, epidemiologer, statistikere, laboranter, og økonomer.
Følg pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Statens Serum Institut
Forskere kortlægger genetikken bag kroppens evne til at styre saltbalancen1.4.2025 10:14:41 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt studie ledet af Statens Serum Institut (SSI) og Rigshospitalet har kortlagt 31 genvarianter, der har betydning for kroppens evne til at regulere saltbalancen. Resultaterne giver ny indsigt i, hvordan en lille kirtel i hjernen spiller en central rolle.
Nyt studie: Graviditet med diabetes kan påvirke barnets hjerte31.3.2025 13:02:24 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende dansk forskningsprojekt viser, at babyer født af mødre med diabetes har små forskelle i hjertets opbygning, som muligvis kan øge deres risiko for hjertesygdom senere i livet.
Influenzasmitte: Høj tilslutning og ny vaccine har beskyttet de sårbare28.3.2025 10:05:38 CET | Pressemeddelelse
Influenzasæsonen 2024/2025 har været en af de mest intense i mange år. Heldigvis har en høj tilslutning til influenzavaccination samt introduktionen af en ny, mere effektiv vaccine bidraget til at beskytte de mest sårbare grupper.
Kurven er knækket: Influenzasmitten falder for anden uge i træk19.3.2025 13:57:00 CET | Pressemeddelelse
Nu daler tallene efter en vinter med udbredt smitte. Statens Serum Institut (SSI) vurderer, at influenzasæsonen går mod sin afslutning, men advarer mod at slippe forsigtigheden for tidligt.
SSI-direktør fem år efter ’patient 0’: Pandemien har rustet os26.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Da en hidtil ukendt virus dukkede op, fulgte en dramatisk og ressourcekrævende tid, der samtidig gav vigtige erfaringer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum