Markante fremskridt i den grønne omstilling
Midtjyske kommuner reducerer CO2-udledningen og øger brugen af vedvarende energi. Nye klimaregnskaber viser betydelige resultater i den grønne omstilling i Region Midtjylland. På flere områder er målsætningerne nået før tid.
De nyeste energiregnskaber for el, varme og transport for de 19 kommuner i Region Midtjylland viser markante fremskridt. Samlet set er kommunerne på rette vej i forhold til den nationale ambition om 70 pct. reduktion af udledningen af CO2 og andre klimagasser (CO2-e) i 2030.
I forhold til 1990 er CO2-udledningerne reduceret med 55 procent, og andelen af vedvarende energi er steget til 53 procent i 2022. Dermed er målet om 50 procent vedvarende energi i 2025 nået tre år før tid.
Opgørelse af energiforbruget er lavet i samarbejde mellem regionen og de 19 kommuner. Alene mellem 2018 og 2022 er CO2e-udledningen reduceret fra 11,7 million ton CO2 til 9,0 millioner ton CO2.
- De nyeste tal er et klart bevis på, at kommunerne i Region Midtjylland har taget store skridt mod en grønnere fremtid. Der er stadig områder, hvor vi som samfund har et stort arbejde foran os med klimaforebyggelse. Men tallene viser, hvad målrettet samarbejde og dedikation kan føre til, siger formand for Udvalget for Regional Udvikling, Bent Graversen (V), som glæder sig over de fælles resultater.
Grøn energi i forskellige indsatser
Den positive udvikling er drevet af en stærk indsats i energisektoren og kommunernes fokus på grøn omstilling, så brugen af solceller, biogas og store varmepumper er vokset markant. Andelen af vedvarende energi er steget fra 43 % i 2018 til 53 % i 2022, hvilket betyder, at målet om 50 % vedvarende energi, sat for 2025, allerede er nået flere år før tid.
Samtidig er forbruget af naturgas til opvarmning faldet markant. På fjernvarmeværker er forbruget reduceret med over en tredjedel, og i private hjem er det næsten halveret siden 2018. Store varmepumper har spillet en afgørende rolle i denne omstilling, med deres varmeproduktion steget fra 73 TJ (terajoule) til 914 TJ.
Konkret har et EU-projekt (REFER-CDR) ledet af Region Midtjylland medført investeringer på 500 mio. kroner hos 24 mindre fjernvarmeværker fra 2017-2021. Værkerne har skiftet naturgas ud med store varmepumper og solvarme hvilket særligt ses i Viborg Kommune hvor Viborg Varme har investeret i to store varmepumper på 8 MW. Disse varmepumper har stort set udfaset naturgassen i fjernvarmen og givet forbrugerne billigere og klimavenligere varme.
Forskelle mellem kommuner, men samlet fremgang
Energiopgørelsen viser, at kommunernes investeringer i grøn omstilling giver pote. Alle kommuner har gjort fremskridt, selvom der er forskelle, blandt andet på grund af variationer i erhvervsstruktur.
Region Midtjylland har siden 2007 udarbejdet årlige klima-/energiregnskaber for de 19 kommuner for at sikre ensartede beregninger og sammenlignelige data. Med det nylige forlig om sundhedsreformen bortfalder regionernes klimaindsats.
- Klimaregnskaberne har givet kommunerne et klart overblik og gjort det muligt at handle målrettet. De har været et vigtigt værktøj i den grønne omstilling. Nu håber vi, at det gode arbejde fortsætter på tværs af kommunerne, selv om vi som region er nødt til at trække os ud af opgaven, siger Henrik Qvist (EL), næstformand for Udvalget for Regional Udvikling.
Markante fremskridt i grøn omstilling – nøglepunkter fra klimaregnskaberne
NB: De nyeste tal i opgørelsen er fra 2022, da der er en vis forsinkelse på at få leveret tal fra Energistyrelsen.
CO2-reduktion: Regionen har reduceret sin CO2-udledning med 55 % siden 1990. Fra 2018 til 2022 faldt udledningen fra 11,7 til 9 millioner ton CO2e.
Vedvarende energi: Andelen af grøn energi steg fra 43 % i 2018 til 53 % i 2022 – et mål for 2025 er dermed allerede opnået før tid.
Solceller: Energiproduktionen fra solceller er mere end fordoblet på fire år, fra 888 TJ i 2018 til 2.040 TJ i 2022.
Biogas: Produktionen af biogas er tredoblet i samme periode, fra 2.351 TJ (terajoule) til 7.672 TJ.
Naturgas: Forbruget er faldet markant – 44 % for individuel opvarmning, mens fjernvarmeværker i stigende grad er skiftet til vedvarende energikilder, bl.a. store varmepumper, som nu producerer 914 TJ varme mod blot 73 TJ i 2018.
Nøgleord
Kontakter
Bent B. Graversen (V)Formand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Lighed i Sundhed
Tlf:2020 3059bent.graversen@rr.rm.dklink.rm.dk/BentBGraversenHenrik Qvist (Ehl)Næstformand, Udvalg for Regional Udvikling og medlem af Udvalg for Nære Sundhedstilbud
Tlf:4049 4827hq@rr.rm.dklink.rm.dk/HenrikQvistLisa Marie Dalsgaard GerschefskiKontorchef, Kontoret for Klima, Ressourcer og Grøn Omstilling
Tlf:+45 2721 5485lisa.gerschefski@ru.rm.dkPressevagten(Der kan ikke sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerBilleder
Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
HR-chef bliver hospitalsdirektør på mulighedernes hospital17.12.2024 13:02:00 CET | Pressemeddelelse
Lasse Plougstrup Hansen tiltræder 1. januar 2025 som hospitalsdirektør på Regionshospitalet Gødstrup, hvor han i dag er HR-chef.
Aarhus Universitetshospital skal have ny sygeplejefaglig direktør16.12.2024 12:31:06 CET | Pressemeddelelse
Sygeplejefaglig direktør, Susanne Lauth, er fratrådt sin stilling på Aarhus Universitetshospital. Det sker efter, at der er indgået en gensidig fratrædelsesaftale med Susanne Lauth.
Win-win at koble kultur og erhvervsskoler16.12.2024 07:30:00 CET | Pressemeddelelse
Tømrerelever fra Holstebro udfordres i kreativt bæredygtigt byggeri. EUD-elever i Herning har samtalekoncert om dannelse og diversitet på skoleskemaet. Det er blandt pilotforsøgene i Region Midtjylland, der på sigt skal få flere til at søge og gennemføre en erhvervsuddannelse.
Ny byggeorganisation samler kræfterne på tværs af Region Midtjylland12.12.2024 10:18:40 CET | Pressemeddelelse
Region Midtjylland får en ny, samlet bygherreorganisation, som skal sikre kontinuitet, erfaringsopsamling og professionel gennemførelse af regionens byggeprojekter i de kommende år.
Lægevagten: Ny viden skal sikre bedre hjælp til borgerne6.12.2024 05:59:00 CET | Pressemeddelelse
Når de midtjyske borgere ringer til Lægevagten, er det ofte relevant og nødvendigt. I nogle tilfælde kan problemerne dog med fordel håndteres på en anden måde. Fx hos egen læge den efterfølgende hverdag. Det viser nye undersøgelser.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum