Rundetaarn

KOSMOS: Rundetaarn inviterer til astrofestival i historiske rammer

Del

Fra den 7. februar til den 21. marts bliver Rundetaarn omdannet til et univers af stjernestunder, når festivalen KOSMOS finder sted i Christian IV's gamle observationstårn på Købmagergade. Blandt højdepunkterne er en udstilling af astrofotograf Jakob Arthur Andersen, talks med blandt andre David Arge Klevang, Anja C. Andersen og Frederik Dirks Gottlieb, en hyldest til videnskabens kvinder på Kvindernes Internationale Kampdag, astronomi-gastronomi med Tina Ibsen, et kosmisk kærlighedsevent med Maria Jencel fra "112 for knuste hjerter" og en intimkoncert med jazzduoen Bremer/McCoy.

Rundetaarn.
Rundetaarn. Jakob Arthur Andersen

Over seks uger sætter Rundetaarn fokus på Kosmos med et mangfoldigt festivalprogram, der vækker fascinationen af Universet til live for både nysgerrige og videnskabsentusiaster. Deltagerne kan forvente en unik blanding af videnskab og kultur, hvor man kan udforske Universet fra flere vinkler gennem alt fra inspirerende foredrag med astrofysikere og populære podcastværter til fortryllende fotos af stjernehimlen, smagsprøver på Solsystemet, astrostrik for voksne, planetværksteder for børn og meditative musikoplevelser, der sender tankerne på himmelflugt og udvider horisonten.

Om festivalen udtaler Rundetaarns direktør, Jeanette Bursche: "Som Europas ældste fungerende observatoriebygning er Rundetaarn et kernepunkt i dansk astronomihistorie. Med Rundetaarn ville Christian IV skabe et centrum for viden og opdagelse, og tårnets første navn var Københavns Kongelige Stjerneborg efter Tycho Brahes stjerneborg på Hven. Med KOSMOS fejrer vi tårnets astronomiske arv med et bredt program af oplevelser, der formidler, tilgængeliggør eller tilbyder skæve vinkler på Universet.”

Fotoudstilling med Kosmos i fokus
Programmet indrammes af en fotoudstilling med en af Danmarks bedste astrofotografer, Jakob Arthur Andersen, som kan opleves i Rundetaarns Bibliotekssal gennem hele festivalperioden. Med kikkert og kamera har han brugt utallige timer på at fange Universet, Solsystemet og nattens landskaber. Astrofotografier kræver lange eksponeringstider og sammensættes af flere individuelle optagelser, som forstærker hinanden i en unik fusion af videnskab og kunst. Udstillingen i Bibliotekssalen viser Jakob Arthurs bedste billeder – fra Mælkevejen til fjerne galakser.

Science Talks: Fra rumvikinger til liv på Mars 
På udvalgte onsdage får tårnet besøg af eksperter fra videnskabens verden som en del af foredragsrækken "Den Astronomiske time". Mød blandt andet professor Johan Peter Uldall Fynbo, lektor David Arge Klevang fra DTU, astrofysikerne Christina Toldbo, Jophiel Wiis og Louise Dyregaard Nielsen og marinarkæolog Daniel Dalicsek til foredrag, der spænder fra exoplaneter, galakser og historisk navigation til Mælkevejen og muligheden for liv på Mars.

Smag på Solsystemet, strik Månen og tag på date under stjernerne
Festivalen byder på en date night i selskab med Pelle Peter Jencel og Maria Jencel fra podcasten "112 for knuste hjerter", månestrik med strikdesigner Laura Dalgaard tilsat fortællinger om rummet, en stjernespækket markering af Kvindernes Internationale Kampdag med Kvinder i Fysik (KIF) med blandt andre astrofysiker Anja C. Andersen, afdelingsleder for astrofysik og atmosfærefysik ved DTU SPACE, Desiree Della Monica Ferreira, og videnskabsfællesskabet High5Girls. Derudover kan du tage på en kulinarisk rejse gennem Solsystemet, kurateret af astrofysiker Tina Ibsen i samarbejde med madkunstner Tine Galatius.

Mini-KOSMOS: Planetværksted, stjernekuppel og Måneskinssonaten
Astronomien kan også opleves i børnehøjde til en række familievenlige festivalarrangementer. I vinterferien kan børn og deres voksne sætte farver og former på Solsystemet i det kreative planetværksted, besøge Observatoriet og løse astro-opgaver i Sneglegangen, lytte til en poetisk fortællekoncert med Papirskoven, når de fortolker Beethovens "Måneskinssonaten" for de mindste eller blive klogere på himlens historier og stjernebilledernes myter, når Thomas Ræbild Juel fra Observatoriet i Brorfelde inviterer dem ind i sin stjernekuppel.

Under hele festivalen kan gæster i klart vejr se nærmere på Kosmos fra Rundetaarns folkeobservatorium, når tårnets astronomer hver tirsdag og onsdag åbner kuplen og bemander stjernekikkerten på toppen af København.

Find det fulde festivalprogram på rundetaarn.dk

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Starman. Foto: Jakob Arthur Andersen
Starman. Foto: Jakob Arthur Andersen
Download
Rundetaarn. Foto: Jakob Arthur Andersen
Rundetaarn. Foto: Jakob Arthur Andersen
Download
Rundetaarn. Foto: Jakob Arthur Andersen
Rundetaarn. Foto: Jakob Arthur Andersen
Download
Heart Nebula. Foto: Jakob Arthur Andersen
Heart Nebula. Foto: Jakob Arthur Andersen
Download
Astroaften for børn. Foto: Rundetaarn
Astroaften for børn. Foto: Rundetaarn
Download
Date Night i Rundetaarns Observatorium. Foto: Rundetaarn
Date Night i Rundetaarns Observatorium. Foto: Rundetaarn
Download
Rundetaarns teleskop i Observatoriet. Foto: Rundetaarn
Rundetaarns teleskop i Observatoriet. Foto: Rundetaarn
Download
Rundetaarns Observatorium. Foto: Jakob Arthur Andersen
Rundetaarns Observatorium. Foto: Jakob Arthur Andersen
Download
Børn i Sneglegangen. Foto: Rundetaarn
Børn i Sneglegangen. Foto: Rundetaarn
Download
Planetværksted for børn. Foto: Rundetaarn
Planetværksted for børn. Foto: Rundetaarn
Download
Planetværksted for børn. Foto: Rundetaarn
Planetværksted for børn. Foto: Rundetaarn
Download

Links

Om Rundetaarn

Med sin karakteristiske Sneglegang er Rundetaarn et af Danmarks mest ikoniske bygningsværker. Tårnet blev opført af Christian IV til Københavns Universitets observatorium i 1642. Rundetaarn rummer i dag også skiftende udstillinger, koncerter og andre aktiviteter i Bibliotekssalen halvvejs oppe i tårnet på etagen over Trinitatis Kirke.

Følg pressemeddelelser fra Rundetaarn

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Rundetaarn

Selskabet for Naturlærens Udbredelse fejrer 200 års jubilæum med udstilling i Rundetaarn31.7.2024 10:20:05 CEST | Pressemeddelelse

Fra 17. august til 20. oktober markerer Selskabet for Naturlærens Udbredelse (SNU) sit 200 års jubilæum. Det sker i Rundetaarn med en udstilling om forskningens betydning for vores hverdag, særlige skoleforløb for naturfagene og en række foredrag med talere fra videnskabens verden – heriblandt astrofysiker Anja C. Andersen, professor dr.med. Liselotte Højgaard og museumsinspektør ved Steno Museet, Hans Buhl.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye