DGI ser store muligheder i ny folkeskolelov
Eleverne får med lovændringen en mere varieret skoledag, og der er flere muligheder for, at skolernerne samarbejder med det frivillige foreningsliv. Det møder opbakning fra forældrene, viser en dugfrisk analyse.
Der er omfattende ændringer på vej i folkeskolen, efter Folketinget 12. december vedtog den nye folkeskolelov. Skoledagene bliver mere varieret, og der kommer langt bedre muligheder for lokalt samarbejde mellem skole og idrætsforening, blandt andet om valgfag for de ældste elever.
Og forældrene vil gerne have mere bevægelse i skolen. Voxmeter har for DGI foretaget en analyse blandt 1.200 forældre med børn mellem 6 og 16 år, og her svarer ni ud af ti forældre, det er vigtigt, at deres barn bevæger sig i skolen. Og seks ud af ti forældre finder det vigtigt, at lokale idrætsforeninger samarbejder med skolen.
DGI, der tæller 6.700 idrætsforeninger med 1,8 mio. medlemmer, forventer, at loven vil bidrage til øget samarbejde om børn og unges trivsel og læring.
”Der er rigtig mange muligheder for at tilbyde meningsfulde forløb med bevægelse, der bidrager til en varieret undervisning. Og det bliver en win-win for eleverne, hvis skoler og foreninger er klar til at samarbejde på nye måder. I DGI er vi parate til at gribe de muligheder, og det er samtidig det, forældrene ønsker. Derfor har vi på vegne af vores børn og unge store forventninger til en mere varieret skoledag,” siger DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.
Valgfag med f.eks. træneruddannelse i udskolingen
DGI har arbejdet tæt sammen med politikere og skolens organisationer om indholdet i folkeskoleloven, og Charlotte Bach Thomassen er meget tilfreds:
”Det er enormt positivt, at potentialet i samarbejdet mellem skolen og de frivillige idrætsforeninger anerkendes og fremgår så tydeligt i loven. Samtidig er vi ekstra glade for, at de ældste elever får flere valgfag med f.eks. en træneruddannelse.”
Den nye folkeskolelov giver nemlig også mulighed for flere valgfag i udskolingen, og det betyder, at de ældste elever f.eks. kan uddanne sig til hjælpetrænere i skoletiden og lære om foreningslivet.
Kan være aktiv med vennerne
Frederiksberg Skole i Sorø Kommune er én af de skoler, som allerede har aftale med DGI om valgfaget Trænerspire. Her har William Beyer og kammeraterne faget Trænerspire på skemaet hver tirsdag eftermiddag. Og det er fedt på flere måder, synes han:
”Det er en god mulighed for at være lave noget aktivt sammen med mine venner og få en pause fra normal skole, hvor man sidder stille hele tiden. Og så lærer jeg noget om, hvordan man er en træner. Jeg spiller basket i en klub i forvejen, så det er oplagt, at jeg en dag bliver hjælpetræner for nogle af de mindre børn.”
Eleverne vokser med faget
Lærer Kristine Frøkjær-Jensen var på kursus hos DGI, inden hun afviklede den første time med valgfaget. Hun mærker tydeligt, at eleverne hurtigt vokser med faget.
”De lærer at stå foran en gruppe børn, at tilrettelægge en opgave og inddrage bevægelse. De får selvtillid og kompetencer, de kan tage med sig videre i deres liv. Og så samtidig får de rørt sig, og det er godt, for mange af dem higer efter mere bevægelse,” siger hun.
Kristine Frøkjær-Jensen peger også på, at samarbejdet med både DGI og den lokale idrætsforening har stor betydning.
”Jo mere vi som skole byder ind, jo mere kan vi bidrage til, at foreningslivet bliver ved at bestå. Vi har brug for unge, som kan drive arbejdet som holdledere og trænere videre.”
Med lovændringerne glæder DGI sig bl.a. over:
- Frihed til lokale beslutninger om bevægelse i skolen og bedre mulighed for at inddrage frivillige foreninger
- Indførelse af et lokalt valgfag i 7.-9. klasse, f.eks. valgfag der understøtter motion og bevægelse, f.eks. træneruddannelse
- Idrætstimerne bliver mindre teoretiske og uden eksamen
- 2,6 milliarder kroner afsættes til en markant investering i bedre faglokaler i folkeskolen samt anlæggelse af miljøer, som ansporer til leg og bevægelse på skolerne
- Der skal udarbejdes en strategi for bevægelse i skolen for at sikre understøttelse af bevægelse i undervisning og pauser samt fremme bevægelsesglæde
Folkeskoleloven træder i kraft 1. august 2025.
Kontakter
Charlotte Bach ThomassenFormand
Tlf:30283295charlotte.bach.thomassen@dgi.dkMajbritt AndersenPressechef
Tlf:21294115majbritt.andersen@dgi.dkBilleder
Links
DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6700 foreninger har over 1,8 mio. medlemmer.
Følg pressemeddelelser fra DGI
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DGI
Besparelser rammer idrætsforeningers børn og unge hårdt11.12.2024 06:15:00 CET | Pressemeddelelse
Det lokale idræts- og foreningsliv i Københavns Kommune står over for en udfordrende tid i 2025 med færre midler og besparelser på vej til de københavnske foreninger. De økonomiske besparelser sætter spørgsmålstegn ved, om kommunen værdsætter den daglige indsats, som foreningerne yder for børn og unge i København.
DGI: Største undersøgelse om grænseoverskridende oplevelser i idrætsforeningerne28.9.2024 07:10:00 CEST | Pressemeddelelse
For første gang er der udarbejdet en national undersøgelse af omfanget af grænseoverskridende oplevelser i landets idrætsforeninger. Langt de fleste oplever, at det er trygt at være i en idrætsforening. Men et mindre antal har haft grænseoverskridende oplevelser.
Dedikeret nordjyde er Årets Træner i DGI: Uden Heidi ingen svømmeklub24.9.2024 18:50:41 CEST | Pressemeddelelse
Heidi Gornitzka Olesen fra svømmeklubben SMUT i Rebild Kommune realiserer medlemmernes drømme, sætter gang i nye svømmetilbud og får flere i vandet. Tirsdag blev hun overrasket til træning og kåret som Årets Træner i DGI blandt 231 kandidater.
1715 gratis cykler ruller til Landsstævnet til sommer23.9.2024 15:19:30 CEST | Pressemeddelelse
Til DGI Landsstævne får deltagere, frivillige og borgere en ekstraordinær mulighed for helt gratis at hoppe på en cykel for at komme rundt i området. Efter Landsstævnet har foreninger og organisationer over hele landet mulighed for at overtage cyklerne.
Solsikken skal hjælpe idrætsforeninger og børn med usynlige handicaps11.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
De 6.700 idrætsforeninger i DGI kan nu blive en del af Solsikkeprogrammet, så flere børn og unge med usynlige handicaps får gode oplevelser og mærker fællesskabet i foreningerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum