Heunicke står bag fælles ministeropfordring til EU-Kommissionen: Stop eksport af forbudte kemikalier
Miljøminister Magnus Heunicke har taget initiativ til et fælles brev til den nye EU-Kommission med en klar opfordring til at indføre et eksportforbud mod kemikalier, der allerede er forbudte i EU.
I dag er det tilladt for virksomheder i EU at eksportere en række farlige kemikalier, som er forbudt at anvende i EU, til lande uden for EU. Den eksport arbejder miljøminister Magnus Heunicke for bliver forbudt.
Miljøministeren rejste første gang problematikken over for EU-Kommissionen ved seneste miljørådsmøde i oktober, og nu har miljøministeren taget initiativ til at sende et fælles ministerbrev til den nye miljøkommissær i EU, Jessika Roswall.
Miljøministre fra Frankrig, Nederlandene, Østrig, Luxembourg, Sverige og Norge er medafsendere på brevet, hvor de understreger behovet for, at EU-Kommissionen arbejder for et EU-forbud mod eksport af kemikalier, der er forbudte i EU, til tredjelande.
”Med brevet opfordrer vi Kommissionen til at indføre et forbud mod eksport af de stoffer, som vi allerede har gjort forbudt i EU. Det er vigtigt, at vi tager ansvar i EU og viser, at vi ikke kun vil beskytte vores egne borgere, men også vil gå foran som et globalt forbillede, når det kommer til kemikalier. Eksperter fra FN’s Menneskerettighedsråd har udtalt, at eksport af kemikalier, der er forbudt i EU, er i strid med international menneskerettighedslov og oftest skader de mest sårbare. Det her er et spørgsmål om både moralsk og politisk ansvar,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Til det kommende miljørådsmøde den 17. december vil miljøministeren italesætte behovet for et eksportforbud samt en generel revision af kemikalieforordningen REACH.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Smålandsfarvandet kan blive Danmarks næste og største nationalpark11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Naturstyrelsen påbegynder nu en undersøgelse af, om et område på cirka 175.000 hektar ved Smålandsfarvandet har potentiale til at blive Danmarks sjette nationalpark.
FN-aftalen, der skal gøre en ende på plastikforurening globalt, lader vente på sig6.12.2024 10:53:17 CET | Pressemeddelelse
Delegationer fra 170 lande har den sidste uge været samlet i Sydkorea til, hvad der skulle have været de afsluttende forhandlingerne om en FN-traktat mod plastikforurening. Uenigheder om ambitionsniveauet spændte imidlertid ben for en aftale. Muligheden for en ambitiøs aftale er dog ikke helt tabt.
Nu får kommuner mulighed for at forbyde fossile biler i nye nulemissionszoner4.12.2024 09:18:05 CET | Pressemeddelelse
Et bredt flertal bestående af (regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet) har vedtaget en lov, som giver alle landets kommuner mulighed for at oprette en nulemissionszone, hvor der kun er adgang for elbiler og andre fossilfrie køretøjer.
Påbud på vej: Kun 20 pct. af områder ved drikkevandsboringer er sprøjtefrie3.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
De seneste tal fra Miljøstyrelsen viser, at det stadig går for langsomt med de frivillige aftaler mellem vandforsyninger og lodsejere om beskyttelse af områderne ved drikkevandsboringer. Efter årsskiftet får alle lodsejere, der endnu ikke har indgået en aftale, et påbud.
Forstærkning skal fremtidssikre kritisk kystbeskyttelse i Hvide Sande2.12.2024 08:15:06 CET | Pressemeddelelse
Hyppigere og kraftigere stormfloder kræver, at beskyttelsen ved Hvide Sande afvandingssluse skal istandsættes og forstærkes. Som led i regeringens klimatilpasningsplan 1 er arbejdet nu i gang.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum