Heunicke står bag fælles ministeropfordring til EU-Kommissionen: Stop eksport af forbudte kemikalier
Miljøminister Magnus Heunicke har taget initiativ til et fælles brev til den nye EU-Kommission med en klar opfordring til at indføre et eksportforbud mod kemikalier, der allerede er forbudte i EU.
I dag er det tilladt for virksomheder i EU at eksportere en række farlige kemikalier, som er forbudt at anvende i EU, til lande uden for EU. Den eksport arbejder miljøminister Magnus Heunicke for bliver forbudt.
Miljøministeren rejste første gang problematikken over for EU-Kommissionen ved seneste miljørådsmøde i oktober, og nu har miljøministeren taget initiativ til at sende et fælles ministerbrev til den nye miljøkommissær i EU, Jessika Roswall.
Miljøministre fra Frankrig, Nederlandene, Østrig, Luxembourg, Sverige og Norge er medafsendere på brevet, hvor de understreger behovet for, at EU-Kommissionen arbejder for et EU-forbud mod eksport af kemikalier, der er forbudte i EU, til tredjelande.
”Med brevet opfordrer vi Kommissionen til at indføre et forbud mod eksport af de stoffer, som vi allerede har gjort forbudt i EU. Det er vigtigt, at vi tager ansvar i EU og viser, at vi ikke kun vil beskytte vores egne borgere, men også vil gå foran som et globalt forbillede, når det kommer til kemikalier. Eksperter fra FN’s Menneskerettighedsråd har udtalt, at eksport af kemikalier, der er forbudt i EU, er i strid med international menneskerettighedslov og oftest skader de mest sårbare. Det her er et spørgsmål om både moralsk og politisk ansvar,” siger miljøminister Magnus Heunicke.
Til det kommende miljørådsmøde den 17. december vil miljøministeren italesætte behovet for et eksportforbud samt en generel revision af kemikalieforordningen REACH.
Yderligere oplysninger:
Presserådgiver Malena Chandrasekaran Pirasath, Miljø- og Ligestillingsministeriet, tlf. 21 72 53 93.
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Miljø- og Ligestillingsministeriet
67,4 mio. kroner til beskyttelse af drikkevand: Her er de 15 projekter23.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sprøjtefrie områder nær drikkevandsboringer, sløjfning af 231 spøgelsesbrønde og ubenyttede boringer, og strategiske opkøb af jord. Det er blandt de projekter, som Drikkevandsfonden i 2024 giver tilskud til.
Danmarkshistoriens største genopretningsindsats til havs sættes nu i gang14.1.2025 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Sejerø Bugt, Samsø Bælt, Sydfynske Øhav og Storebælt. Det er fokusområderne for Havnaturfondens naturgenopretningsindsatser i 2025.
Nye regler for klapning i Limfjorden øger beskyttelsen af havmiljøet9.1.2025 12:07:00 CET | Pressemeddelelse
Aftaleparterne bag Havplanen er enige om en ny model for klapning i Limfjorden, der i højere grad tager hensyn til havmiljøet i fjorden. Samtidig er der igangsat et arbejde, der skal understøtte, at opgravet materiale fra havbunden bliver nyttiggjort i stedet for klappet.
Nyt forskningscenter skal finde værktøjerne mod PFAS-forurening9.1.2025 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
45 millioner kroner fra PFAS-handlingsplanen samler forskere fra danske universiteter i nationalt center, der skal finde konkrete løsninger på PFAS-udfordringerne.
54 mio. kr. til at undersøge, afværge og oprense jordforureninger ved vandområder20.12.2024 09:00:46 CET | Pressemeddelelse
Miljøfarlige stoffer truer danske søer, åer og kystvande flere steder i landet, og derfor foreslår miljøministeren at afsætte midler til at håndtere jordforureninger, der udgør en risiko for overfladevand.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum