Dyreorganisation om rystende svine-dokumentar: Danske landmænd er blevet 'staldblinde'.
"Dyremishandling", konkluderer World Animal Protection op til TV2s dokumentar om den rystende mangel på dyrevelfærd i Danmarks konventionelle svinestalde.
Dyreorganisationen frygter, at mange landmænd i landets industri-landbrug, er blevet blinde overfor de graverende dyrevelfærdsproblemer, der afdækkes ved Fødevarestyrelsens kontroller år efter år.

Grise med brækkede ben, udskudte endetarme brok, klovbylder, smertende sår og blodforgiftning.
Det er bare nogle af de mange eksempler på grisenes lidelser, som går igen i rapporterne fra Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i de danske svinebesætninger, som TV2 viser i en rystende dokumentar torsdag d. 12 december.
”Det er fortvivlende at se de barske billeder af grise med brækkede ben, afbidte haler, blodige skader og ubehandlede infektioner. Det er dyremishandling og helt uacceptabelt, at grise med så alvorlige skader er blevet ignoreret eller overset af dem, som har deres daglige gang i grisestaldene,” siger Pernille Fraas Johnsen, dyrevelfærdsekspert og seniorrådgiver World Animal Protection Danmark.
Bl.a. fremgår det af rapporterne, at i hver tredje af de kontrollerede stalde har landmændene fået sanktioner for ikke at overholde dyrevelfærdsloven. Og der er ikke tale om et nyligt opstået problem. Kontrolrapporterne er fra de sidste tre år (2022, 2023 og 2024).
”De veterinære myndigheder finder hvert år alvorlige overtrædelser af dyrevelfærdslovgivningen i en tredjedel af de kontrollerede grisebesætninger. Sådan har det været i årevis, og nu sætter TV 2 billeder på statistikken,” konstaterer Pernille Fraas Johnsen, phd. i dyreadfærd, World Animal Protection DK.
”Dyrevelfærdsloven gælder for det enkelte dyr, også i grisebesætninger med mange grise. Det er derfor ekstra bekymrende, hvis såkaldt 'staldblindhed', hvor landmanden, der passer grisene, vænner sig til at kigge på de syge grise og ender med at acceptere ting, som ikke er i orden. Det kan godt være, at det er en forklaring, men det er på ingen måde en undskyldning”.
I 40 % af de 515 rapporter er noteret, at en eller flere grise var så syge, at de blev aflivet under kontrolbesøget. Disse grise burde allerede have været aflivet inden besøget, men i halvdelen af rapporterne fremgår det, at dyrene ikke har fået den rette behandling – eller slet ingen behandling.
”Det kan ikke undgås, at der opstår skader i besætninger med mange grise på begrænset plads. Men vi må i det mindste forlange, at der bliver hånd om de syge og tilskadekomne dyr, så de ikke udsættes for unødig lidelse,” siger Pernille Fraas Johnsen og slutter:
"Derfor er det helt afgørende, at vi kan regne med, at de personer, der tjener penge på grisene, rent faktisk også passer på dem.”
Kontakter
Kenan SeebergPressechefWorld Animal Protection Danmark
Tlf:+45 21731722kenanseeberg@worldanimalprotection.dkBilleder

Om World Animal Protection Danmark
World Animal Protection er en global organisation, der kæmper for dyrene. Vi har indsatser i omkring 50 lande og kontorer 12 forskellige steder i verden. Året rundt arbejder vi fokuseret sammen med forskere, medier, lokalbefolkninger, regeringer og andre organisationer. Globalt, regionalt og lokalt.
Vores mål er en bedre verden. For alle.
Følg pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra World Animal Protection Danmark
Ny undersøgelse: Dyreunderholdning kan koste kunder for TUI9.5.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Rejsebranchen skal have styr på det moralske kompas i fremtiden: Ny opinions-undersøgelse viser, at det kan koste TUI dyrt, hvis de fortsat sælger billetter til delfinshows på danskernes foretrukne rejsemål.
Facebook belønner brutal dyremishandling4.4.2025 06:00:00 CEST | Nyhed
Den sociale mediegigant, Meta, der blandt andet ejer Facebook, vil ikke fjerne videoer, der viser hundredevis af grove overgreb på forsvarsløse abe-unger. Facebook belønner til gengæld dyremishandlerne for at skabe øget internet-trafik.
Bodil-nomineret skuespiller vil kæmpe for dyrene21.3.2025 06:00:00 CET | Nyhed
Når Sebastian Bull ikke er på arbejde foran kameraerne, er det dyrene og naturen, han brænder for.
Højgravid spækhugger udnyttes til shows21.2.2025 15:01:12 CET | Nyhed
Spækhuggeren Morgan blev reddet for at blive genudsat i naturen – men er endt i en pengemaskine, hvor hun skal føde nye showdyr til Loro Parques kontroversielle shows.
Fra ét helvede til et andet: Franske spækhuggere sendes til Spanien5.2.2025 06:00:00 CET | Nyhed
To spækhuggerne fra det lukkede franske delfinarium Marineland, bliver efter al sandsynlighed solgt videre til den berygtede turistattraktion Loro Parque på Tenerife - i stedet for at blive sat fri i canadisk hav-reservat. 'Skandale', siger World Animal Protection DK.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum