Tocifret millionbeløb til forskning i muskelsvind: “Vi befinder os i begyndelsen af en ny epoke”
Muskelsvindfonden lancerer et ambitiøst forskningsprogram, der skal støtte og styrke forskning i muskelsvind. På et forskningsfelt, hvor behovet for forskning stadig overstiger midlerne, markerer programmet et vigtigt skridt mod at skabe opmærksomhed og tiltrække flere ressourcer. De første uddelinger er allerede foretaget, og Muskelsvindfonden ser frem til at støtte endnu flere projekter, der kan skabe fremskridt for både patienter og forskere.
Takket være fantastiske indsamlingsresultater gennem de seneste tre år samt flotte donationer er Muskelsvindfonden nu klar til at søsætte et storstilet forskningsprogram, som skal støtte forskning i muskelsvind og ALS med over 15 millioner kroner.
“Det er en kæmpe milepæl i Muskelsvindfondens historie, at vi nu går så målrettet ind i forskning,” fortæller direktør i Muskelsvindfonden, Henrik Ib Jørgensen, og fortsætter:
“Målet er ikke kun at forbedre viden og behandlingsmuligheder, men også at styrke de faglige miljøer. Mens man politisk har et stort fokus på at flytte ressourcer ud i det nære sundhedsvæsen, vil vi gerne være med til at sikre, at det bliver endnu mere attraktivt at arbejde og forske i de højtspecialiserede områder.”
Stærkest sammen
Henrik Ib Jørgensen pointerer, at Muskelsvindfonden naturligvis ikke kan klare forskningsopgaven alene. Derfor skal det nye forskningsprogram også ses som en invitation til de større fonde om at være med til at løfte behandling og rehabilitering på det neuromuskulære område ind i en ny tidsalder.
“Efter at have brugt årtier på at kortlægge og forstå sygdommene, befinder vi os nu, på verdensplan, midt i en sand behandlingsrevolution og i begyndelsen af en ny epoke, hvor det ikke længere er urealistisk at drømme om at bremse udviklingen i en ellers fremadskridende muskelsvinddiagnose,” siger Henrik Ib Jørgensen.
Han henviser til, at de første genterapier og andre avancerede medicinske lægemidler allerede er kommet til verden, og flere er på vej. Desuden er der gang i flere lovende forsøg rundt i verden – også i Danmark.
“I løbet af få år forventer vi, at endnu flere vil være med til at skabe håb og muligheder for mennesker med muskelsvind og deres familier,” siger Henrik Ib Jørgensen.
Mærker forskningen på egen krop
Muskelsvindfondens formand, Simon Toftgaard Jespersen, mærker i øjeblikket på egen krop, hvad forskning i muskelsvind har af betydning. Han har muskelsvinddiagnosen spinal muskelatrofi, bruger kørestol og er netop startet på en skelsættende behandling mod sin diagnose:
"Som én, der netop er startet på en banebrydende medicin, der kan stoppe udviklingen af min muskelsvind, har jeg på egen krop mærket, hvad forskning og udvikling i behandling af muskelsvind kan føre med sig,” siger han og fortsætter:
“Jeg kæmper for, at folk med andre muskelsvinddiagnoser end min får de samme muligheder, og jeg drømmer om at udnytte det momentum, der lige nu er i forskningen, så det kommer alle fremtidige generationer til gode. Hvert år fødes der omkring 150 mennesker med muskelsvind, og det er derfor en vigtig milepæl for os, at vi nu realiserer dette forskningsinitiativ.”
Lad os udbygge vores position i verdenseliten
Det faglige miljø omkring neuromuskulære sygdomme er ikke specielt stort i Danmark, og det er båret af relativt få ildsjæle. Det vil Muskelsvindfonden gerne ændre på.
Derfor har foreningen allieret sig med nogle af de bedste kapaciteter i Danmark og Skandinavien i en ny forskningskomité, der får ansvaret for den faglige bedømmelse af indkomne ansøgninger.
I forskningskomitéen finder man bl.a. danske John Vissing, som er professor ved Copenhagen Neuro Muscular Centre på Rigshospitalet og medlem af Eksekutivkomitéen i World Muscle Society.
“I Danmark er neuromuskulære sygdomme centraliseret på få højtspecialiserede klinikker, og vi har qua vores CPR-register en enestående mulighed for at følge patienter. Begge dele skaber en solid grobund for at fastholde og udbygge den fremtrædende rolle i den absolutte verdenselite, Danmark har inden for forskning i neuromuskulære sygdomme. Derfor ser jeg et stort potentiale i Muskelsvindfondens forskningsprogram og glæder mig til at se de ansøgninger, vi vil modtage," udtaler han.
Støtter fire områder
Muskelsvindfondens forskningsprogram har fire fokusområder: Grundforskning og forbedrede behandlingsmuligheder, bedre livskvalitet, talentudvikling og internationalt samarbejde.
De første to projekter er allerede støttet, og fem unge talenter er sendt på ophold i USA – bl.a. til den store globale ALS-konference, der finder sted i disse dage i Canada.
Direktør Henrik Ib Jørgensen fortæller:
"Vi har en ambition om at drive innovation, tage ansvar for talentudvikling og skabe et stærkere vidensgrundlag, der kan gøre en forskel for mennesker med muskelsvind. Med en uddeling på 15 millioner kroner i første omgang ønsker vi at støtte projekter, der tiltrækker dygtige forskere, som brænder for at udvikle nye løsninger, der forbedrer både behandlingen til og livskvaliteten hos mennesker med muskelsvind.”
Læs mere om forskningsprogrammet her.
Kontakter
Anne Reil-GammelgaardJournalist
anng@muskelsvindfonden.dkGitte Dreier JacobsenKommunikations- og pressechef
gitte@muskelsvindfonden.dkBilleder
Links
Mere om Muskelsvindfondens forskningsprogram
Med 15 millioner støtter forskningsprogrammet fire forskellige områder:
- Behandling og grundforskning: Støtter forskning inden for cellebiologi og genetisk terapi for at udvikle nye behandlingsmetoder.
- Livskvalitet og rehabilitering: Fremmer metodeudvikling og dokumentation af effekt for at forbedre livskvaliteten for mennesker med muskelsvind.
- Kompetence- og talentudvikling: Tilbyder støtte til Ph.d.- og postdoc-projekter for at tiltrække og udvikle talenter inden for det neuromuskulære område.
- Internationalt samarbejde: Styrker vidensdeling og samarbejde på tværs af landegrænser for at fremme forskning og behandling.
Læs mere her.
Om Muskelsvindfonden
Muskelsvindfonden er en forening, et fællesskab og en bevægelse. Vi blev skabt af og for mennesker med muskelsvind, men er også en samling fantastiske pårørende, engagerede samarbejdspartnere, gode medarbejdere, og mere end 1000 frivillige.
Siden 1983 har Muskelsvindfonden sammen med Tuborg arrangeret Grøn Koncert - for vi samler danskerne, mens vi samler ind. Overskuddet går til vores arbejde for et bedre liv med muskelsvind og til forskning i muskelsvind.
Følg pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Muskelsvindfonden
Nye pærspektiver fra Muskelsvindfonden: Kom ud af dit ekkokammer21.11.2024 13:35:26 CET | Pressemeddelelse
Med en ny indsats på sociale medier inviterer Muskelsvindfonden dig til at bryde ud af dit ekkokammer og kigge forbi det journalistiske site Pærspektiv.dk – en platform, der vil udfordre dit syn på handicap og give dig nye perspektiver på diversitet, identitet og forskellighed.
Jelling Musikfestival og Muskelsvindfonden i nyt samarbejde: Pærfekt Croquis bringer kunst og musik til unge i Vejle og Kolding5.11.2024 06:30:00 CET | Pressemeddelelse
Med Muskelsvindfondens Pærfekt Croquis som omdrejningspunkt inviteres unge i Trekantområdet til et unikt møde mellem kunst og musik. Det sker i Kolding d. 5. november og i Vejle torsdag d. 7. november. I samarbejde med Jelling Musikfestivals talentprogram, Quasar, sætter arrangementet fokus på kropsforskellighed og selvaccept gennem tegning og live-musik.
Erfarne profiler styrker bestyrelsen i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind1.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Administrerende direktør i IT-virksomheden Siscon og medlem af Muskelsvindfondens bestyrelse, Christian Skytt, overtager posten som bestyrelsesformand i RehabiliteringsCenter for Muskelsvind (RCFM). Han kan bidrage med stærke strategiske indsigter og solid ledelseserfaring, mener Simon Toftgaard Jespersen, formand i Muskelsvindfonden. Samtidig bliver professor og neurolog Jakob Blicher næstformand.
Første slutrunde på dansk grund: Musholm i Korsør er vært for EM i Powerchair Hockey 202422.10.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
På onsdag d. 23. oktober skydes EM i Powerchair Hockey 2024 i gang i verdens mest tilgængelige sports-, ferie- og konferencecenter, Musholm, som ligger i Korsør. Turneringen er den første officielle slutrunde på dansk grund i en el-kørestolsdrevet sport.
Sommerlejre i over 40 år: ”Lejre for børn med muskelsvind er vores kronjuvel"10.7.2024 13:46:31 CEST | Pressemeddelelse
I mere end 40 år har Muskelsvindfonden arrangeret lejre hen over sommer, og de gør en stor forskel for børn med muskelsvind og deres familier. I år deltager 14 familier i den populære familieuge på Musholm i Korsør - her er leg, læring og fællesskab er i fokus. Med aktiviteter til både børn og forældre skabes der rammer for selvstændighed og venskaber, som ruster børnene til et godt og selvstændigt liv med muskelsvind.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum