Social- og boligministeren ændrer lovforslag om forældrefremmedgørelse
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen har lyttet til kritikken og skærper nu lovforslag, der skal forhindre samværschikane og forældrefremmedgørelse i familier, hvor forældrene er i konflikt med hinanden. Lovforslaget ventes vedtaget inden jul.
Et barn har ret til begge sine forældre. Men i brudte familier kan forældrene være så meget i konflikt, at børnene kommer i klemme. I nogle tilfælde kan forældre modarbejde hinanden i sådan en grad, at den ene forælder kan miste kontakten til sit barn og blive fremmedgjort.
Sidste år indgik regeringen og Folketingets partier en aftale om et forbedret familieretligt system. Her var der enighed om at styrke barnets ret til begge sine forældre og sætte ind over for chikane og forældrefremmedgørelse i sager om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær.
Nu skal lovforslaget, som skal sikre, at aftalen bliver omsat til virkelighed, snart færdigbehandles i Folketinget.
Da lovforslaget blev fremsat i oktober, var der kritik af, at det ikke stod tydeligt nok, at samværschikane og forældrefremmedgørelse skal have konsekvenser. Social- og boligministeren har lyttet og skærper nu forslaget, så det fremgår, at forældrefremmedgørelse i disse sager skal tillægges betydning – når det er i overensstemmelse med barnets bedste. Og samtidig ændres definitionen af forældrefremmedgørelse, sådan at den tager udgangspunkt i barnets adfærd og ikke i forældrenes. Dermed imødekommes en række anbefalinger om at skele til den norske definition af samværsvægring.
Social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen siger:
"Det er dybt urimeligt, at der findes forældre, der kan finde på at afbryde deres barns kontakt til den anden forælder uden grund eller bevidst vende barnet mod den anden forælder. Børn har ret til en barndom med begge forældre i deres liv."
Hun fortsætter:
"Jeg er rigtig tilfreds med den måde, lovforslaget er endt på, hvor vi stiller os på barnets side: Forældrefremmedgørelse får sin egen, tydelige plads i loven, og det er blevet skrevet klart ind, at det kan få alvorlige konsekvenser for den, der udøver chikanen – et barn har ret til begge sine forældre. Men det er en balance, hvor vi samtidig – i alt hvad vi beslutter - skal sikre barnets bedste. Den balance synes jeg, vi har ramt godt i lovforslaget."
Forslag til lov om ændring af forældreansvarsloven og lov om Familieretshuset skal anden- og tredjebehandles i Folketinget inden jul. Forud for afstemningerne har Regeringen og SF, Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre tilsluttet sig.
Nøgleord
Følg pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Social- og Boligministeriet
Social- og boligminister vil tage et opgør med ”riv ned og byg nyt”-kultur23.1.2025 10:33:19 CET | Pressemeddelelse
Færre boliger og bygninger skal rives ned, mener social- og boligminister Sophie Hæstorp Andersen. Hun vil nu undersøge, om kommunerne kan få bedre muligheder for at sig nej til nedrivning af bygninger.
Ny aftale om et mere enkelt system for kompensationsydelser21.1.2025 16:14:53 CET | Pressemeddelelse
Når en borger med handicap ønsker at få dækket en merudgift, ender det ofte i konflikt med kommunen. For borgerne er systemet i dag tungt og for kommunerne er det meget ressourcekrævende. En ny aftale skal sikre et mere enkelt system.
Ny aftale om tre initiativer på handicapområdet: Socialtilsynet skal fokusere mere på brodne kar20.1.2025 16:35:05 CET | Pressemeddelelse
Regeringen, Liberal Alliance, Konservative Folkeparti og Radikale Venstre er enige om udmøntningen af tre initiativer fra rammeaftalen på handicapområdet.
Containerboliger kan blive til permanente almene boliger20.1.2025 13:22:52 CET | Pressemeddelelse
Det er muligt for almene boligorganisationer at erhverve midlertidige studieboliger – som eksempelvis containerboliger - for at etablere flere billige og permanente almene boliger.
Ny tilgang i børnesager med familier med grønlandsk baggrund17.1.2025 15:02:03 CET | Pressemeddelelse
Regeringen og Naalakkersuisut er enige om at afskaffe brugen af standardiserede psykologiske tests i børnesager med familier med grønlandsk baggrund. En særlig enhed, der har indgående kendskab til grønlandsk sprog og kultur, skal i stedet bistå kommunerne.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum