Fængselsbetjente fra Kosovo skal efteruddannes i danske fængsler

Del

Til foråret er det planen, at Danmark skal efteruddanne op til 25 kosovariske fængselsbetjente. Fængselsforbundet understreger, at betjentene ikke kommer til at indgå i den fast vagtplan.

Gjilan-fængslet forventes taget i brug i efteråret 2026.
Gjilan-fængslet forventes taget i brug i efteråret 2026.

Inden Kosovos Gjilan-fængsel står klar, skal udvalgte danske fængsler efteruddanne op til 25 kosovariske fængselsbetjente i første halvår af 2025.

Det har justitsministeren bekræftet.

Hvilke fængsler, der konkret bliver involveret, er endnu ikke besluttet, men det er nok ikke helt utænkeligt, at fængsler som Ringe eller Nyborg, der har udvisningsdømte siddende, er i kikkerten.

Selvom rammerne endnu ikke er på plads, har aftalen fået Fængselsforbundets fællestillidsrepræsentant i Syddanmark, Niels Jensen, til at løfte pegefingeren: ”Hvis de skal oplæres i fængslerne, er det en opgave, man ikke må undervurdere. Alle, der har prøvet at have folk under oplæring, ved, at det kræver noget ekstra af en. Når der så derudover er sproglige og kulturelle forskelle, vil det kræve endnu mere af vores i forvejen pressede fængselsvæsen,” siger han.

Forbundets krav
Samme bekymringer findes hos forbundsformand Bo Yde Sørensen, der derfor har haft en række konkrete krav med ved forhandlingsbordet.

”For at vi kunne gå med til aftalen, har det været nødvendigt at sikre, at vi først og fremmest passer på vores kollegaer. Hvis ikke kommer vi til at betale en endnu højere pris, end vi har udsigt til nu. Det har vi simpelthen ikke råd til,” siger han.

For formanden har det derfor været alfa og omega at sikre, at de kosovariske fængselsbetjente ikke bliver smidt direkte ind på fængselsgangene.

”De kosovariske fængselsbetjente er hverken danske eller EU-borgere, og det handler jo ikke bare om at låse danske døre, men at lære fra sig om vores fængselssystem. Vi skal først have dem ud på skolerne, og her skal de være i mindst halvdelen af deres tid i Danmark, så vi sørger for, at de forstår vores spilleregler. Sidemandsoplæring er helt nødvendig, og her skal vi sikre os, at vi finder en god form, der ikke slider på kollegaerne,” siger han.

Formanden påpeger desuden, at de kosovariske fængselsbetjente ikke skal kunne indgå som en fast del af vagtplanen, hverken før eller efter Gjilanfængslet står klar.

”Vi skal under ingen omstændigheder have dem ind på vores fængselsgange med eget nøglebundt.” Det er Niels Jensen enig i.

‘Træn-træneren forløb’
Direktør i Center for HR og Uddannelse, Susan Juul Jensen, forklarer, at projektet bliver et såkaldt ’træn-træneren forløb’.

”Vi er meget opmærksomme på, at efteruddannelsen tilrettelægges, så fængselsbetjentene klædes på til at drive fængslet i Kosovo efter dansk fængselspraksis, og at oplæringen af betjentene ikke belaster de danske fængselsbetjente unødigt. Trænerne skal derfor blandt andet bistå Kriminalforsorgen i efteruddannelsen af de øvrige betjente fra Kosovo.”

Betjentene fra Kosovo skal kunne tale engelsk og være erfarne, og vil blive efteruddannet i straffuldbyrdelsesregler, konflikthåndtering og fængselspraksis.

”De skal først gennemføre tre måneders skoleforløb, inden de skal på et tre måneders træningsforløb i dansk fængselsdrift. Betjentene vil derefter blive fordelt til få institutioner. Kriminalforsorgen overvejer p.t., hvilke lukkede fængsler der skal modtage i løbet af foråret 2025,” siger Susan Juul Jensen.

Arbejdet på de danske gange
Bo Yde Sørensen og Niels Jensen er enige om, at aftalen trods alt er bedre end at tage danske fængselsbetjente ud af vagtplanen for at sende dem til Kosovo.

”Ved at modtage dem her, koster det os færre arbejdstimer. Desuden tror jeg på, at de kosovariske fængselsbetjente får det danske system bedre ind under neglene,” siger Niels Jensen.

Selvom tanken om at få frigjort 300 fængselspladser lyder fornuftigt, ser Niels Jensen dog mange faldgruber i Gjilan-projektet. Han mener derfor, der er brug for helt skudsikre retningslinjer.

”Vi skal have styr på de danske betjentes rolle. Hvad skal de? Skal de evaluere? Skal det være udvalgte kollegaer, der efteruddanner, eller skal alle stå til rådighed? Vi skal i hvert fald sikre, at der er mest mulig frivillighed, og vi skal forberede dem på bump på vejen. Derudover er det mindst lige så vigtigt, at de kosovariske fængselsbetjente heller ikke er i tvivl om deres position,” siger han.

Til det svarer Susan Juul Jensen: ”For at sikre den mest hensigtsmæssige efteruddannelse af de øvrige betjente fra Kosovo, og et godt forløb for alle parter, skal pilotprojektet evalueres ved afslutningen af forløbet. Initiativet vil som udgangspunkt kun vedrøre de berørte fængsler,” siger hun.

Nøgleord

Kontakter

Links

Følg pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fængselsforbundet

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye