Regioner sikrer 128 mio. til klimaindsatser
I dag var sidste frist for at underskrive aftalen med Europa-Kommissionen, der vil sikre 128 mio. kroner fra EU til klimahandling i Danmark. Regioner har skrevet under og sikret pengene, selv om regionerne i fremtiden ikke længere må arbejde med klimaindsatser.
Region Midtjylland har som leder af partnerskabet for EU-klimaprojektet LIFE ACT (Action for Climate Transition) sikret, at aftalen med EU er faldet på plads. Nu er EU-midlerne øremærket dansk klimahandling, men spørgsmålet er, hvem der skal drive det otteårige projekt.
Alle fem regioner er med i LIFE ACT, men må trække sig ud. Det er konsekvensen af forliget om sundhedsreformen i Danmark, som fratager regionerne muligheden for at arbejde med klimatilpasning og -forebyggelse af klimaforandringer.
- Vi havde glædet os til at sætte fart på implementeringen af de politisk godkendte kommunale klimaplaner sammen med netop kommunerne og en lang række andre partnere. For EU er det et vigtigt arbejde, som andre lande kan lære af. Så nu krydser vi fingre for, at en af de andre ikke-regionale partnere i projektet vil overtage vores opgave som projektejer og selvfølgelig de øvrige regioners opgaver. Danmark har brug for den klimahandling, som projektet sikrer, siger regionsrådsformand i Region Midtjylland Anders Kühnau (S).
Kort tid til at finde løsning
LIFE ACT-projektet er første gang, at så bredt et dansk partnerskab er gået sammen om at sikre EU-midler til klimahandling. Partnerskabet engagerer i alt 55 kommuner, 5 statslige myndigheder, alle regionale EU-kontorer, flere vandforsyninger m.fl.
- Nu da EU-finansiering er sikret, arbejder vi på højtryk med at finde partnere, der kan overtage Region Midtjyllands projektejerskab og de øvrige regioners opgaver. Hvis ikke det lykkes inden for tre måneder, risikerer vi at miste EU-bevillingen. Det vil være ærgerligt for de danske klimaambitioner. Alene det at komme gennem nåleøjet til EU LIFE-midler er en kæmpe præstation i sig selv, så det skal helst ikke falde til jorden, siger Kim Kofod, udviklingsdirektør i Region Midtjylland og formand for styregruppen i LIFE ACT, der har opbakning fra de øvrige regioner til at arbejde for, at klimaprojektet LIFE ACT får et liv, selv om regionerne skal trække sig ud af klimaarbejdet.
LIFE ACT har været under udvikling i mere end to år. Baggrunden er det landsdækkende DK2020-projekt, hvor alle danske kommuner sammen med de fem regioner, er lykkes med at få lavet politisk godkendte klimaplaner, der lever op til Paris-aftalen.
LIFE ACT er bare et af en lang række internationale klimapartnerskaber, som Region Midtjylland er tovholder på eller deltager i. På grund af sundhedsreformen er der nu et arbejde i gang for at sikre, at de afvikles eller overdrages til andre.
FAKTA OM LIFE ACT
- LIFE ACT (Action for Climate Transition) skal efter planen arbejde med både forebyggelse af og tilpasning til klimaforandringer samt synergier mellem de to områder.
- Formålet med LIFE ACT er at accelerere den landsdækkende implementering af de kommunale klimahandlingsplaner i omstillingen mod et klimaneutralt og klimarobust samfund. 70 pct. klimaneutralitet i 2030 - og 100 pct. i år 2050 samt opfyldelse af målsætningen om klimarobusthed.
- LIFE ACT er et dansk partnerskab, som indtil nu har bestået af 27 danske kommuner, de fem regioner samt det midtjyske EU-kontor, CDEU. Hertil kommer NordDanmarks EU-kontor NDEU, Nordjyllands Trafikselskab (NT) samt forsyningsvirksomhederne Herning Vand A/S, Lemvig Vand A/S og Lyngby-Taarbæk Spildevand A/S, der deltager i specifikke arbejdspakker.
- Der er indtil videre 40 støttende aktører til projektet, der hver især bidrager på forskellig måde. De støttende aktører omfatter 28 kommuner (samlet set er langt over halvdelen af Danmarks kommuner engageret i projektet), og dertil kommer en række statslige styrelser som Energistyrelsen, Kystdirektoratet, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen, Vejdirektoratet og DMI. Også Greather Copenhagen EU Office og South Denmark EU Office er støttende aktører, og alle danske EU-kontorer er dermed med i projektet.
- Der er oprettet en hjemmeside for LIFE ACT-partnerskabet bl.a. med en beskrivelse af de arbejdspakker, der er planlagt. Læs meget mere på www.life-act.eu
Nøgleord
Kontakter
Anders Kühnau (S)Regionsrådsformand i Region MidtjyllandKontakt via pressevagten tlf. 7841 0666
Formand for Danske Regioner
Kim Kofod HansenUdviklingsdirektør, Regional Udvikling, Region Midtjylland
Tlf:20434304kim.kofod.hansen@ru.rm.dkPressevagten(Der kan ikke sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerBilleder
Links
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Lægevagten: Ny viden skal sikre bedre hjælp til borgerne6.12.2024 05:59:00 CET | Pressemeddelelse
Når de midtjyske borgere ringer til Lægevagten, er det ofte relevant og nødvendigt. I nogle tilfælde kan problemerne dog med fordel håndteres på en anden måde. Fx hos egen læge den efterfølgende hverdag. Det viser nye undersøgelser.
Kulturprojekter skal fremme sundheden5.12.2024 09:51:26 CET | Pressemeddelelse
Musik for patienter på intensiv og sang for nybagte mødre. De to indsatser får knap to mio. kroner af regionsrådet i Region Midtjylland. Indsatserne er en del af regionens satsning på kultur som sundhedsfremme.
Undersøger sammenhæng mellem kræft og forurening3.12.2024 12:15:05 CET | Pressemeddelelse
Regionsrådet drøfter bevilling på 598.000 kroner til forskning i årsagssammenhænge i Thyborøn og Harboøre.
Flere landsbyer får mulighed for el-delecykler2.12.2024 11:25:17 CET | Pressemeddelelse
Efter stor interesse gør Region Midtjylland nu Delecyklen tilgængelig for endnu flere landsbyer. Projektet har to formål: At forbedre mobiliteten og styrke fællesskabet i landdistrikterne.
Region Midtjylland flytter øjenlæger fra nat til dag26.11.2024 12:06:25 CET | Pressemeddelelse
Kortere åbningstid for akutte patienter på øjenområdet styrker kapaciteten i dagtid med fem speciallægedage per måned.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum