Patienter med psykisk sygdom skal sikres helstøbte og sammenhængende forløb
Forretningsudvalget i Region Hovedstaden godkendte i går en overordnet plan for den kommende sammenlægning af somatik og psykiatri. Politisk er der stort fokus på, at arbejdet med at udvikle psykiatrien, sikkerhed og nedbringelse af ventetider ikke bliver tabt
Efter nytår går Region Hovedstaden i gang med det store arbejde med at sammenlægge behandlingen af fysiske sygdomme med psykiatrien, der er en af mange forandringer i sundhedsreformen [link sundhedsreformen]. Det besluttede Forretningsudvalget på møde 3. december.
”Ingen tvivl om at vi står foran store forandringer, når psykiatri og hospitaler sammenlægges, men vi skal holde fast i, at vi gør det for at skabe mere sammenhængende forløb, hvor fysisk sygdom behandles samtidigt med psykiatrisk behandling. Jeg ser også gode muligheder i de kommende sundhedsråd, der samler regions- og kommunalpolitikere om opgaven med at skabe bedre sammenhæng mellem behandling og hverdagen, når man er udskrevet,” siger regionsrådsformand Lars Gaardhøj (S).
Regionsrådsformanden ser også en oplagt mulighed for forskning på tværs af fysisk og psykisk sygdom, så det samlede sundhedsvæsen bliver klogere på sammenhængen mellem krop og sind.
Fokus på patienterne
Et klart signal fra regionspolitikerne er, at arbejdet med at udvikle behandlingen for mennesker med psykisk sygdom og nedbringe ventetiderne særligt i børne og ungepsykiatrien ikke må tabes i processen. Også arbejdet med sikkerhed er der stort fokus på.
”Psykiatrien kræver sin egen tilgang og et selvstændigt fokus. Vi skal blive ved med at udvikle behandlingen, så vi hjælper patienterne bedre og tidligere. Vi skal styrke de faglige miljøer endnu mere. De mange tiltag i 10 årsplanen for psykiatrien skal ikke vente længere, men omsættes til forbedringer for patienter, pårørende og personale,” siger formand for Social- og psykiatriudvalget Peter Westermann (SF).
Medarbejdere og ledere skal høres
Regionsdirektør Jens Gordon Clausen vil nu igangsætte det nødvendige forberedende arbejde til politikerne. Det skal sikre grundig inddragelse af ledere i somatik og psykiatri, MED-organisationen, relevante fagpersoner og interessenter.
”Sammenlægningen af somatik og psykiatri er en stor opgave, der skal forberedes grundigt og gennemføres samtidig med, at patienterne får den hjælp og behandling, de har brug for. Den organisatoriske sammenlægning skal derudover give mening i den kommende fusion med Region Sjælland til en ny Region Østdanmark. Dialogen med kollegerne i Sjælland er derfor også central i det forberedende arbejde,” siger Jens Gordon Clausen.
Plan for sammenlægningen af somatik og psykiatri
- 5. december drøfter RMU drøfter den overordnede plan for den kommende sammenlægning og kommer med input til det videre arbejde.
- 28. januar 2025 bliver forretningsudvalget forelagt administrationens tidsplan for det forberedende arbejde med sammenlægningen af somatik og psykiatri.
- I midten af 2025 indgår regeringen en mere konkret aftale med regionerne om sammenlægningen.
- Forretningsudvalget vil på baggrund af aftalen mellem regeringen og regionerne blive forelagt en mere konkret plan til godkendelse
- Den 1. januar 2026 træder den organisatoriske sammenlægning forventeligt i kraft
Kontakter
Region Hovedstadens presseRegion Hovedstaden
Tlf:70209588presse@regionh.dkFølg pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Hovedstaden
Forskning fra Steno Diabetes Center Copenhagen: Fodscreeninger er ofte unødvendige22.1.2025 11:00:00 CET | Pressemeddelelse
Personer med diabetes kan i mange tilfælde undvære den årlige fodscreening. Forskere fra Steno Diabetes Center Copenhagen har undersøgt risikoen for fodsår og konkluderer, at omkring 40 procent kan slippe for årligt at få tjekket deres fødder.
På under ét sekund sender nyt system den nærmeste ambulance afsted4.1.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Mange af de mest akutte ambulancer i Region Hovedstaden bliver nu sendt afsted via et automatisk system hos Akutberedskabets vagtcentral 1-1-2. Det nye system betyder, at ambulancerne ofte kommer endnu hurtigere frem til patienten.
Nogenlunde samme antal akutte udrykninger nytårsnat som sidste år1.1.2025 08:36:13 CET | Pressemeddelelse
Det danske akutberedskab har haft 955 udrykninger med ambulancer nytårsnat. Dertil har der været 148 udrykninger med akutlægebiler og 35 udrykninger med akutbiler. Akutlægehelikopteren har fløjet 6 gange. Overordnet set har det været et travlt nytår med nogenlunde de samme antal skader og udrykninger som sidste år.
Stor donation fra A.P. Møller Fonden sikrer patienterne skånsomme skanninger i fremtiden12.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
En skanning med minimal stråledosis og maksimal billedkvalitet. Fremtidens skanner er opfundet af danske forskere og er på vej til Rigshospitalet efter en milliondonation fra A.P. Møller Fonden.
Eva Zeuthen Bentsen tiltræder som direktør på Nordsjællands Hospital9.12.2024 12:00:00 CET | Pressemeddelelse
Den 1. april sætter Eva Zeuthen Bentsen sig i direktørstolen på Nordsjællands Hospital. Senest har han hun haft en tilsvarende stilling i Region Hovedstadens Psykiatri.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum