650.000 danske juletræer har kurs mod de britiske julestuer
Hvert år eksporterer Danmark omkring 650.000 juletræer til Storbritannien. Men før et juletræ kan sendes afsted til Storbritannien, skal træet igennem en juletræskontrol. I år har briterne udvidet kontrolkravet, så der er ekstra travlt for Landbrugs- og Fiskeristyrelsen juletræskontrollører, der udfører plantesundhedskontrol og udsteder plantesundhedscertifikat til juletræerne, før de får lov til at komme til de britiske øer.

Der er bud efter danske juletræer i udlandet. Det mærker Landbrugs- og Fiskeristyrelsens juletræskontrollører, da de fleste træer, som eksporteres uden for EU, skal udstyres med et plantesundhedscertifikat der viser, at juletræet er uden plantesygdomme eller beboet af biller, der er på modtagerlandets karantæneliste. Derfor har vores juletræskontrollerer i øjeblikket travlt med at se på de mange fine grønne graner, som i øjeblikket gøres klar til at blive sendt til de udenlandske julestuer uden for EU.
Et af de lande, som modtager mange juletræer fra Danmark er Storbritannien. I år regner Landbrugs- og Fiskeristyrelsen med, at der skal udstedes plantesundhedscertifikater til omkring 650.000 juletræer. Da Storbritannien i 2021 forlod EU, indførte de egen importlovgivning, der medførte at pottegroede juletræer og juletræer på over 3 meter skulle have et plantesundhedscertifikat.
”I år har briterne som noget nyt indført, at også afskårne juletræer på under 3 meter, som er en betragtelig del af de eksporterede træer, skal udstyres med et plantesundhedscertifikat. Det giver ekstra travlhed for vores juletræskontrollørerne. Vi har dog været tidligt ude og forberedt juletræsproducenterne på, at der i år er behov for ekstra kontroller, så de har kunnet planlægge deres eksport efter det”, fortæller Landbrugs- og Fiskeristyrelsens enhedschef for Planter og Biosikker, Kristine Riskær.
Sunde træer på vej
Eksportsæsonen for juletræer foregår over en kort periode på ca. 5 uger og starter tidligt i november. Da Storbritannien er et stort eksportmarked, har deres udvidede kontrolkrav betydet, at Landbrugs- og Fiskeristyrelsen i alt forventer at udstede ca. 950 plantesundhedscertifikater mod ca. 110 plantesundhedscertifikater på juletræer i 2023, hvor der blev eksporteret et tilsvarende antal juletræer til lande udenfor EU. Af de 950 plantesundhedscertifikater, er de 850 udstedt til juletræer til Storbritannien. Et plantesundhedscertifikat gælder for en samlet forsendelse og kan derfor udstedes både til et enkelt træ eller flere tusinde.
"Juletræerne skal opfylde Storbritanniens krav til plantesundhed, hvilket bl.a. betyder frihed for jord, anden plantevækst og visse barkbiller, som ikke skal med på træernes rejse over Nordsøen. Danmark er en del af et internationalt plantesundhedssamarbejde, hvor lande der eksporterer planter, frø, træer, frugt og grønt, samt andre planteprodukter, aktivt arbejder for at forhindre spredningen af plantesygdomme og skadelige insekter, der er klassificerede som karantæneskadegørere”, fortæller Kristine Riskær.
Karantæneskadegørere er insekter og plantesygdomme, der kan forårsage alvorlige skader på planteproduktionen, samt natur- og kulturlandskabet. EU har en fælles karantæneskadegørerliste, men generelt har alle lande forskellige karantæneskadegørere, som bl.a. afhænger af hvilke planter, der er vigtige for landet. Plantesundhedscertifikatet benyttes over hele verden og er reguleret via en række internationale standarder. Certifikatet sikrer at varen opfylder importlandets krav til plantesundhed. Plantesundhedscertifikatet sikrer ikke krav til varens kvalitet, blot at den er sygdoms- og karantæneskadegørerfri. I Danmark er det Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, der står for at udstede plantecertifikater.
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen forventer, at de sidste eksportkontroller vil være afsluttet i løbet af uge 49 og uge 50, så alle juletræerne kan nå at komme frem til de britiske julestuer.
Om Landbrugs- og Fiskeristyrelsen
Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er en styrelse under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og omfatter en central del med afdelinger i både København og Sønderjylland samt en regional fiskerikontrol med lokalafdelinger flere steder i landet og tre fiskerikontrolskibe.
Følg pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fiskeristyrelsen
Er du klar til laksepremiere i dag?: Det skal du huske, når du fisker efter laks16.4.2025 05:15:00 CEST | Pressemeddelelse
Den 16. april 2025 er for mange lystfiskere en festlig dag. Her er der nemlig såkaldt ’laksepremiere’ i de danske åer. Men inden snøren kastes ud, er det vigtigt at man har styr på reglerne.
Fiskerikontrollen fjerner ulovlige ruser ved Als4.4.2025 14:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskerikontrollører fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsens Fiskerikontrol har været en tur på vandet nær Als, efter et tip fra en årvågen borger. Her fandt Fiskerikontrollen 10 ulovligt opsatte ruser, uden den lovpligtige afmærkning og mærkning. Ruserne blev derfor konfiskeret af vores fiskerikontrollører.
Fiskerikontrollen stiller skarpt på ulovligt fiskeri af stenbider18.2.2025 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ved årsskiftet trådte det nye forbud mod erhvervsfiskeri af stenbider i kraft. Medio januar trådte et lignende forbud for lyst og fritidsfiskere i kraft. Det betyder, at det ikke er tilladt hverken at fiske, medbringe eller lande stenbidere i danske farvande frem til den 31. december 2025. Fiskerikontrollen vil derfor i år have særligt fokus på kontrol af, at forbuddet mod fiskeri af stenbider overholdes.
Plantefonden er klar med ny pulje på 212 millioner kroner til plantebaserede projekter14.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
212 millioner kroner skal styrke den plantebaserede fødevaresektor, og Plantefonden står klar til at modtage ansøgninger, når puljen åbner for ansøgningsrunden i dag klokken 12:00. Projekterne, der kan søge puljen, skal bidrage til at øge produktionen og forbruget af plantebaserede fødevarer samt danskernes muligheder for at tilvælge en mere planterig kost.
Nye regler for lyst- og fritidsfiskeri i 2025: Nu er det bl.a. forbudt at fiske efter stenbider31.1.2025 11:15:00 CET | Pressemeddelelse
Både stenbideren og torsken er på listen over arter, det er forbudt at fiske efter i 2025. For torsken gælder reglerne i Østersøen. For stenbideren gælder det i alle danske farvande.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum