Undersøger sammenhæng mellem kræft og forurening
Regionsrådet drøfter bevilling på 598.000 kroner til forskning i årsagssammenhænge i Thyborøn og Harboøre.
Regionsrådet vedtog med budgettet for 2025, at der senest med udgangen af 2024 skulle findes penge til forskning i sammenhæng mellem forurening fra kemi-produktion og kræft i Thyborøn og Harboøre. På den baggrund indstiller hospitalsudvalget nu til regionsrådet, at der bevilges 598.000 kroner.
I 2021 viste en registerbaseret undersøgelse af personer bosat i Thyborøn-Harboøre i 1968-1970, at der var 20 pct. øget forekomst af alle kræfttyper sammenlagt. Undersøgelsen tog dog ikke højde for livstilsfaktorer som fx rygning. Det nye projekt tager udgangspunkt i vævsprøver fra patienter i den tidligere undersøgelse, for at se om der er sammenhæng mellem forurening og den øgede risiko.
- Siden 1950erne er der sket en massiv forurening i området, og jeg kan godt forstå, at det skaber bekymring hos de borgere, der bor og lever der. Vi ved samtidig, at der har været en øget forekomst af kræft, og derfor er det selvfølgelig oplagt at få taget det sidste skridt og finde ud af, om der kan bevises en sammenhæng, siger formand for hospitalsudvalget i regionsrådet Purnima Erichsen (K).
Vigtig viden om kræftrisiko
Hvis regionsrådet på sit møde 18. december følger indstillingen, finansierer Region Midtjylland halvdelen af midlerne til projektet. Kræftens Bekæmpelse har bevilget den anden halvdel.
Hvis forskningsprojektet viser, at der er årsagssammenhæng, vil denne viden bl.a. kunne bidrage til den internationale klassifikation af kræftfremkaldende stoffer.
- Jeg er glad for, at vi nu får afdækket, om der er sammenhæng mellem forureningen og den øgede forekomst af kræft. Det er en vigtig viden, som vi skylder at få frem, og vi kommer selvfølgelig til at følge forskningsprojektets resultater politisk, siger Purnima Erichsen.
Fakta
- En undersøgelse offentliggjort i 2021, viste en 20 pct. forøget forekomst af alle kræfttyper sammenlagt hos personer, der boede i Thyborøn-Harboøre i 1968-1970.
- Mere specifikt var der for både mænd og kvinder omtrent en fordobling af forekomsten af nyre- og blærekræft (i alt 39 tilfælde af nyrecancer og 107 tilfælde af blærecancer).
- For tilflyttere/nytilkomne fandt man ingen forøget risiko for cancer sammenlignet med tilflyttere til Holmsland og Hanstholm. Da dette var en registerbaseret undersøgelse, kunne man dog ikke tage højde for betydningen af rygning og andre livsstilsfaktorer.
- For at komme en eventuel årsagssammenhæng nærmere ønsker forskergruppen bag de ovenstående resultater derfor at undersøge, om der er forskel på tumorvævet fra patienterne med kræft i nyre eller urinblære fra Thyborøn-Harboøre sammenlignet med patienter fra de tidligere Hanstholm og Holmsland kommuner.
- Tumorvævet ligger opbevaret på de patologiske afdelinger i Viborg og Aalborg tilbage til 1970 og kan findes frem til undersøgelsen.
Nøgleord
Kontakter
Purnima Erichsen (K)
Formand for Hospitalsudvalget og medlem af Udvalg for lighed i sundhed
Pressevagten(Der kan ikke sendes SMS'er til nummeret)
Tlf:7841 0666presse@rm.dklink.rm.dk/PressevagterHospitalerKontaktoplysninger på medlemmer af regionsrådet
Regionsrådets 41 medlemmer er valgt for 1. januar 2022 til 31. december 2025. Alle har egen side med oplysninger om politikeren.
Om Region Midtjylland
Region Midtjylland er en politisk styret, administrativ enhed, der har tre hovedopgaver inden for velfærd og udvikling: Sundhed og hospitaler, specialiserede tilbud til socialt udsatte og handicappede.
Regional Udvikling søger gennem konkrete regionale opgaver, ekspertiser og partnerskaber at skabe gode, fremtidssikrede løsninger og sikre, at Region Midtjylland er en attraktiv og bæredygtig region for alle.
Følg pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Region Midtjylland
Flere landsbyer får mulighed for el-delecykler2.12.2024 11:25:17 CET | Pressemeddelelse
Efter stor interesse gør Region Midtjylland nu Delecyklen tilgængelig for endnu flere landsbyer. Projektet har to formål: At forbedre mobiliteten og styrke fællesskabet i landdistrikterne.
Region Midtjylland flytter øjenlæger fra nat til dag26.11.2024 12:06:25 CET | Pressemeddelelse
Kortere åbningstid for akutte patienter på øjenområdet styrker kapaciteten i dagtid med fem speciallægedage per måned.
Regionsrådet godkender Råstofplan 202021.11.2024 14:13:35 CET | Nyhed
Råstofplan 2020 er den 21. november 2024 genoffentliggjort. Planen sikrer rammerne for råstofindvinding i den midtjyske region og tager samtidig hensyn til naturen.
Byggekonkurser sender millionregning til Region Midtjylland21.11.2024 13:25:52 CET | Pressemeddelelse
I forbindelse med drift og vedligehold på Regionshospitalet Gødstrup er der fundet tætninger af rørgennemføringer og tekniske installationer, der ikke lever op til de byggetekniske krav. Regionsrådet drøfter plan for hurtig udbedring.
Regionsråd vil ændre antallet af pladser på nogle gymnasier20.11.2024 14:50:49 CET | Pressemeddelelse
Hvert år indsender de gymnasiale uddannelser (STX, HHX, HTX, HF og Pre-IB) deres ønsker til antallet af studiepladser for det kommende skoleår til ministeriet, der har fastsat en beregnet kapacitet for de enkelte skoler. I Region Midtjylland opfordrer regionsrådet ministeriet til at tage højde for lokale behov fremfor kun at følge de beregnede kapacitetstal.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum