To nye analyser undersøger hvordan fleksibilitet kan bidrage til omkostningseffektiv udbygning af elnettet
Energistyrelsen offentliggør to nye rapporter, der analyserer, hvordan forskellige værktøjer til at anskaffe forbrugs- og produktionsfleksibilitet, kan bidrage til en effektiv udnyttelse og udbygning af elnettet, både omkostningsmæssigt og tidsmæssigt.
Det kan blive både dyrt og tidskrævende at håndtere det stigende og presserende behov for netudbygning af elnettet, som følger af den store udbygning af sol- og vindkraft, og elektrificering af samfundet. Her kan fleksibelt elforbrug og -produktion samt ellagring bidrage til at mindske omkostninger og optimere tidsplanerne for netudbygningen.
Med Klimaaftale om grøn strøm og varme fra 2022 blev der igangsat to analysespor med det formål at undersøge mulighederne for to af de værktøjer, der kan anvendes til at opnå mere fleksibilitet til elnettet, nemlig henholdsvis fleksible nettilslutningsvilkår og netprodukter, samt fremme af fleksibilitetsmarkeder til elnettet.
Fleksible netprodukter
Rapporten om fleksible nettilslutningsvilkår og netprodukter er udarbejdet af Energistyrelsen, og analyserer fordele og ulemper for netoperatører og netkunder ved fleksible netprodukter og samspillet med tariffer og et potentielt fleksibilitetsmarked.
Netprodukter, hvor nogle kunder tilsluttes med begrænset netadgang, er et relativt nyt værktøj, som giver netoperatørerne mulighed for en mere effektiv drift og udnyttelse af det eksisterende elnet, da netkundens fleksibilitet kan aktiveres, hvis der bliver behov for det i nettet. Det er dog vigtigt at sikre et velfungerende samspil mellem fleksible netprodukter, som begrænset netadgang og fleksibilitetsmarkeder.
Læs rapporten ”Analyse af fleksible nettilslutningsvilkår og netprodukter”, november 2024, og det tilhørende bilag om eksisterende netprodukter.
Fleksibilitetsydelser i et marked
Analysen om fremme af fleksibilitetsmarked til elnettet er foretaget af en arbejdsgruppe, bestående af en række brancheorganisationer og Energinet, hvor Energistyrelsen har været sekretariat for arbejdsgruppen. Rapportens anbefalinger og roadmap er fastlagt af arbejdsgruppens eksterne deltagere og er dermed ikke godkendt af Energistyrelsen eller regeringen.
Fleksibilitetsydelser handlet på en form for marked kan potentielt set skabe værdi både i form af mere effektiv drift, udskydelse af netinvesteringer og bedre udnyttelse af eksisterende elnet. Dette kommer særligt til at gøre sig gældende i takt med, at behovet for fleksibilitet stiger, og at mængden af aktører, der kan levere fleksibilitet, stiger. Her vil et marked kunne være med til at sikre, at ydelserne aktiveres samfundsøkonomisk effektivt.
Anbefalingerne fra arbejdsgruppen peger overordnet set på, at der er behov for at igangsætte pilotprojekter til at blive klogere på priser, leveringssikkerhed og produkttyper, samt at der derefter skal tages stilling til, hvordan opstartsomkostningerne i forbindelse med et marked kan finansieres.
Læs rapporten”Fremme af fleksibilitetsmarked til elnettet - En tværgående arbejdsgruppes analyse og anbefalinger”, november 2024.
Baggrundsfakta
Arbejdsgruppen for fremme af fleksibilitetsmarked består af Green Power Denmark, Energinet, Intelligent Energi, Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Landbrug & Fødevarer. De har arbejdet med analysen i løbet af 2023 og første halvdel af 2024. Energistyrelsen har været sekretariat for arbejdsgruppen og sammenskrevet rapporten, men rapportens anbefalinger og roadmap er dog fastlagt af arbejdsgruppens eksterne deltagere og er dermed ikke godkendt af Energistyrelsen eller regeringen.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Havvindmølleparkerne Nysted og Middelgrunden kan fortsætte med at producere grøn strøm27.6.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har meddelt de to ejerkredse af Nysted Havmøllepark syd for Lolland og Middelgrunden Havvindmøllepark i Øresund, at de får forlænget deres tilladelse til elproduktion. Dermed er der mulighed for, at de to havvindmølleparker kan producere strøm i henholdsvis ti år og 25 år frem i tiden.
EUDP støtter ny grøn energiteknologi med 327 millioner kroner24.6.2025 09:01:34 CEST | Pressemeddelelse
Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram har udmøntet tilskud til en række nye innovative energiprojekter. Der er i alt uddelt 327 millioner kroner til 40 projekter, der vil udvikle og demonstrere ny energiteknologi. Samtidig bliver der åbnet op for nye ansøgninger.
Forlænget levetid for havvind på Samsø: Energistyrelsen giver tilladelse til at producere strøm i yderligere 10 år3.6.2025 09:01:10 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har godkendt, at elproduktionstilladelsen for Samsø Havvindmøllepark bliver forlænget med ti år. Det er første gang i Danmark, at en ældre havvindmøllepark får forlænget sin levetid. Energistyrelsen har samtidig truffet afgørelse om brug af EU’s nødforordning, så tilladelsesprocessen bliver forkortet.
Projekter med havvindmølleparker kan fortsætte: Energiklagenævnet stadfæster afgørelser om etablering af Lillebælt Syd og Jammerland Bugt23.5.2025 13:00:04 CEST | Pressemeddelelse
Etableringen af Lillebælt Syd Vindmøllepark og Jammerland Bugt Kystnær Havmøllepark kan fortsætte inden for de oprindeligt tilladte rammer. Det står klart efter, at Energiklagenævnet har stadfæstet Energistyrelsens afgørelser om at give bygherre tilladelse til etablering af projekterne.
Disse 10 selskaber skal konkurrere om milliardpulje til at fange og lagre CO216.5.2025 10:00:53 CEST | Pressemeddelelse
Energistyrelsen har blandt 16 ansøgere udvalgt de 10 selskaber, der nu kan søge penge fra puljen på 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO2. Det er forventningen, at puljen kan bidrage til at reducere Danmarks årlige CO2-udledninger med 2,3 millioner ton fra 2030.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum