To nye analyser undersøger hvordan fleksibilitet kan bidrage til omkostningseffektiv udbygning af elnettet
Energistyrelsen offentliggør to nye rapporter, der analyserer, hvordan forskellige værktøjer til at anskaffe forbrugs- og produktionsfleksibilitet, kan bidrage til en effektiv udnyttelse og udbygning af elnettet, både omkostningsmæssigt og tidsmæssigt.
Det kan blive både dyrt og tidskrævende at håndtere det stigende og presserende behov for netudbygning af elnettet, som følger af den store udbygning af sol- og vindkraft, og elektrificering af samfundet. Her kan fleksibelt elforbrug og -produktion samt ellagring bidrage til at mindske omkostninger og optimere tidsplanerne for netudbygningen.
Med Klimaaftale om grøn strøm og varme fra 2022 blev der igangsat to analysespor med det formål at undersøge mulighederne for to af de værktøjer, der kan anvendes til at opnå mere fleksibilitet til elnettet, nemlig henholdsvis fleksible nettilslutningsvilkår og netprodukter, samt fremme af fleksibilitetsmarkeder til elnettet.
Fleksible netprodukter
Rapporten om fleksible nettilslutningsvilkår og netprodukter er udarbejdet af Energistyrelsen, og analyserer fordele og ulemper for netoperatører og netkunder ved fleksible netprodukter og samspillet med tariffer og et potentielt fleksibilitetsmarked.
Netprodukter, hvor nogle kunder tilsluttes med begrænset netadgang, er et relativt nyt værktøj, som giver netoperatørerne mulighed for en mere effektiv drift og udnyttelse af det eksisterende elnet, da netkundens fleksibilitet kan aktiveres, hvis der bliver behov for det i nettet. Det er dog vigtigt at sikre et velfungerende samspil mellem fleksible netprodukter, som begrænset netadgang og fleksibilitetsmarkeder.
Læs rapporten ”Analyse af fleksible nettilslutningsvilkår og netprodukter”, november 2024, og det tilhørende bilag om eksisterende netprodukter.
Fleksibilitetsydelser i et marked
Analysen om fremme af fleksibilitetsmarked til elnettet er foretaget af en arbejdsgruppe, bestående af en række brancheorganisationer og Energinet, hvor Energistyrelsen har været sekretariat for arbejdsgruppen. Rapportens anbefalinger og roadmap er fastlagt af arbejdsgruppens eksterne deltagere og er dermed ikke godkendt af Energistyrelsen eller regeringen.
Fleksibilitetsydelser handlet på en form for marked kan potentielt set skabe værdi både i form af mere effektiv drift, udskydelse af netinvesteringer og bedre udnyttelse af eksisterende elnet. Dette kommer særligt til at gøre sig gældende i takt med, at behovet for fleksibilitet stiger, og at mængden af aktører, der kan levere fleksibilitet, stiger. Her vil et marked kunne være med til at sikre, at ydelserne aktiveres samfundsøkonomisk effektivt.
Anbefalingerne fra arbejdsgruppen peger overordnet set på, at der er behov for at igangsætte pilotprojekter til at blive klogere på priser, leveringssikkerhed og produkttyper, samt at der derefter skal tages stilling til, hvordan opstartsomkostningerne i forbindelse med et marked kan finansieres.
Læs rapporten”Fremme af fleksibilitetsmarked til elnettet - En tværgående arbejdsgruppes analyse og anbefalinger”, november 2024.
Baggrundsfakta
Arbejdsgruppen for fremme af fleksibilitetsmarked består af Green Power Denmark, Energinet, Intelligent Energi, Dansk Fjernvarme, Brintbranchen og Landbrug & Fødevarer. De har arbejdet med analysen i løbet af 2023 og første halvdel af 2024. Energistyrelsen har været sekretariat for arbejdsgruppen og sammenskrevet rapporten, men rapportens anbefalinger og roadmap er dog fastlagt af arbejdsgruppens eksterne deltagere og er dermed ikke godkendt af Energistyrelsen eller regeringen.
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Erhvervsskoler løfter opgaven: Afskaffelse af VE-godkendelsesordningen11.4.2025 14:09:27 CEST | Pressemeddelelse
Den grønne omstilling er nået langt, og varmepumper, biomassekedler og solcelleanlæg er efterhånden blevet hvermandseje. Erhvervsuddannelserne er fulgt med og giver de nødvendige kompetencer til montører og installatører. Det foreslås derfor at nedlægge VE-godkendelsesordningen, da der ikke længere vurderes at være behov for ordningen.
Selskab får tilladelse til at undersøge muligheden for CO2-lagring ved Thorning11.4.2025 10:40:10 CEST | Pressemeddelelse
Selskabet Norne Thorning Storage ApS har fået tilladelse til at efterforske, om undergrunden i et område omkring Thorning i Midtjylland kan bruges til at lagre CO2. Hvis området er egnet, kan selskabet senere søge om tilladelse til at påbegynde lagringen.
Stor interesse for milliardpulje til CO₂-fangst og -lagring: 16 selskaber ønsker at søge26.3.2025 10:30:00 CET | Pressemeddelelse
Der er 28,7 milliarder kroner til fangst og lagring af CO₂ i den nye CCS-pulje. For at kunne søge støtte skal ansøgerne først prækvalificeres. 16 selskaber har søgt, og Energistyrelsen går nu i gang med at vurdere ansøgningerne med henblik på at udvælge de 10, som får mulighed for at deltage i udbuddet.
Energistyrelsen offentliggør rapport om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind17.3.2025 12:14:26 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør en rapport og tilhørende resumé udarbejdet af Boston Consulting Group om kommercielle nøglefaktorer i relation til udbud af havvind.
Forbruget af kul fortsætter med at falde drastisk14.3.2025 06:03:02 CET | Pressemeddelelse
Kulforbruget i Danmark er faldet med godt 31 pct. i 2024 sammenlignet med året før. Det viser Energistyrelsens foreløbige energistatistik, der giver et samlet overblik over Danmarks energiproduktion og energiforbrug.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum