Privatøkonomien har det bedre – men mange danskere er stadig meget bekymrede
På trods af, at inflationen er faldet, og renterne er på vej ned, er danskerne stadig bekymrede for deres egen og Danmarks økonomi. Inflation og rentehop har sammen med krig og uro i Europa sat sig som et chok i danskerne. Efter et historisk dyk i forbrugertilliden i 2022, er vi i dag på samme niveau som under den første coronanedlukning i 2020. Det viser en ny analyse fra Finans Danmark.
Danskernes økonomi har fået det bedre. Efter nogle hårde år med inflation, stigende renter og galoperende energipriser går det igen den rigtige vej. Mens hver femte havde en økonomi, der slet ikke hang sammen eller ofte var presset i 2022, gælder det i dag godt en ud af ti. Det viser tal fra Epinion i deres seneste spørgeskemaundersøgelse for Finans Danmark fra oktober 2024.
De rå tal viser det samme. Inflationen er normaliseret, og renterne har toppet og er på vej ned igen. Med styr på inflationen og stigende lønninger er reallønnen tæt på at være tilbage på niveauet i 2021, før inflationen tog fart og udhulede danskernes købekraft. Et nærmere kik ned i danskernes opsparing og indkomst bekræfter da også, at luften i mange danske familiers månedlige budget er ved at være tilbage, hvor det var, før priserne og renterne gik i vejret.
”Inden for få måneder i 2022 fik vi krig i Europa, tocifret inflation for første gang i en generation og de største rentestigninger i Den Europæiske Centralbanks historie. Det er voldsomt – især efter en lang periode med stabil økonomisk udvikling og lav inflation. Det har sat sig som et chok i os. Og det har rystet tilliden til både vores egen økonomi og Danmarks økonomi,” siger Niels Arne Dam, analysedirektør og cheføkonom i Finans Danmark.
Selv om forbrugertilliden har rettet sig noget efter rekord-dykket i 2022, er den fortsat ganske lav. Faktisk er den i dag næsten lige så lav som under finanskrisen i nullerne og energikriserne i 70’erne, og på niveau med forbrugertilliden under den første coronanedlukning i 2020.
Krig og inflation bekymrer
Helt overordnet har danskernes økonomi altså fået det bedre og er ved at være tilbage, hvor den var før inflationskrisen. Nogle har dog klaret sig bedre end andre, for mens de unge har klaret sig godt gennem krisen, så svarer mange over 60 år, at deres økonomi fortsat har det værre end for tre år siden. Det er også i den ældre gruppe, at vi finder den svageste forbrugertillid.
”Bekymringerne for egen økonomi er især udtalt hos de ældre, hvor mange stadig oplever, at de ikke kan købe det samme for deres pension, som de kunne for tre år siden. Tilliden tog også et ekstra dyk hos de familier, der især blev ramt af de højere renter, men her er den kommet op igen, efter at renterne er begyndt at falde,” siger Niels Arne Dam.
Den svage tillid skyldes både, at danskerne er skeptiske om deres egen privatøkonomi og den danske økonomi. Selv om privatøkonomien nu er bedre, er bekymringerne om den altså ikke væk hos mange danskere. 41 procent er i dag bekymrede for deres økonomi i det kommende år.
Og når man spørger til hele landets økonomi, er hele 53 procent af danskerne bekymrede. Det er især krigen i Ukraine, valget i USA og inflationen, der er årsag til det.
”Der er meget at bekymre sig om i verden for tiden. Med krig i Europa og en ny præsident i USA, der truer med handelskrig, er udsigterne ganske usikre. Normalt er danskerne ikke så bekymrede for deres egen privatøkonomi, selv om bølgerne går højt i verden omkring dem. Men det blev de med de store rente- og prisstigninger, og det har ikke sluppet taget i danskerne endnu,” siger Niels Arne Dam.
Nøgleord
Finans Danmark
Finans Danmark er interesse- og arbejdsgiverorganisation for penge- og realkreditinstitutter, kapitalforvaltere, børsmæglere, investeringsfonde, samt datacentraler, it- og fintechvirksomheder i den finansielle sektor.
Følg pressemeddelelser fra Finans Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Finans Danmark
Falske bankbude har svindlet sig til over 20 mio. kroner i år20.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Kriminelle, der udgiver sig for at være fra banken i telefonen og lokker sine ofre til at overføre penge til de kriminelles konti, har været en stærkt stigende kriminalitetsform de senere år. Men de kriminelle stopper ikke der. Falske bagmænd banker i stigende grad på døren hos særligt ældre og franarrer dem betalingskort og kontanter. Med den metode stjal de kriminelle samlet over 20 mio. kroner i år.
Høringssvar - ændring af markedsføringslov, lov om forbrugeraftaler og forbrugerklageloven19.12.2024 15:18:01 CET | Nyhed
Finans Danmark har afgivet høringssvar til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.
Flere huse skiftede ejer i løbet af årets tre første kvartaler18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Fra januar til oktober i år har danskernes appetit på at købe hus har været større end samme periode året før. Samtidig har de også været villige til at betale mere for det nye hjem. Det viser de nyeste tal fra Finans Danmark.
Danske realkreditobligationer anerkendt som sikkerhed af London Clearing House17.12.2024 12:25:53 CET | Pressemeddelelse
London Clearing House (LCH), en af verdens førende clearinghuse, har besluttet at acceptere danske realkreditobligationer som sikkerhedsgrundlag. LCH tilbyder clearing- og risikostyringstjenester for en bred vifte af finansielle instrumenter, hvilket bidrager til at øge den finansielle stabilitet.
Efter valgsejr til Trump: Danskerne investerer rekordstort beløb i fonde med nordamerikanske aktier16.12.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
I november købte investorerne for netto 2,2 mia. kr. investeringsbeviser i fonde, der investerer i nordamerikanske aktier. Det er mere end en fordobling af den hidtidige rekord og svarer til 11 procent af formuen i de pågældende fonde ved månedens start.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum