Danskerne energiforbedrer deres boliger i stor stil
Gennem de seneste fem år har danskerne energiforbedret deres boliger og bygninger i et omfang, så det tydeligt kan ses på andelen af positive energimærker.
Danskerne isolerer, skifter vinduer og skifter oliefyr for at gøre deres bygninger mere energivenlige. Det viser Energimærkningsordningens statusrapport for 2024, som netop er udkommet.
Her er andelen af bygninger med energimærker fra A til C steget fra 54 procent til 61 procent i perioden fra 2019 til 2023, mens andelen af bygninger med energimærker fra D til G samtidig er faldet fra 46 procent til 39 procent.
Det glæder Iben Møller Søndergård, som er vicedirektør i Energistyrelsen: ”Rigtig mange danskere har set, at der både kan være økonomiske og klimamæssige fordele ved at energiforbedre deres bolig. Det er meget positivt, og vi arbejder for, at den udvikling fortsætter”.
Efterisolering af tag og etablering af solceller
Det er certificerede energimærkningsfirmaer, der vurderer og beregner, hvilket energimærke en bygning har. Når de laver energimærkningsrapporterne udarbejder energikonsulenten konkrete rentable besparelsesforslag. På den måde sikres det, at energiforbedringsforslag både er godt for klimaet og fornuftigt rent økonomisk.
Der er i perioden mellem 2019 og 2023 stillet ca. 900.000 rentable besparelsesforslag, og de fem mest populære typer energiforbedrende forslag er:
- Efterisolering af tagkonstruktion (167.730)
- Etablering af solceller (127.726)
- Efterisolering af ydervægge (104.384)
- Udskiftning af vinduer og yderdøre (98.036)
- Efterisolering af varmerør (59.592)
Læs hele Energimærkningsordningens statusrapport 2024
Her kan du søge om støtte til energiforbedringer
Overvejer du at energirenovere din bolig, er der en række muligheder for at søge om støtte hos Energistyrelsen:
- Varmepumpepuljen. Her kan du søge støtte, hvis du overveje at installere en varmepumpe: https://sparenergi.dk/privat/soeg-tilskud/varm-op-til-soege-tilskud-til-en-varmepumpe
- Energirenoveringspuljen. Her kan du søge støtte til en lang række energirenoveringsprojekter så som isolering af tag, udskiftning af vinduer etc.: https://sparenergi.dk/energirenoveringspuljen
- Skrotningsordningen. Her kan du søge om tilskud til at skrotte fx dit gamle oliefyr: https://sparenergi.dk/privat/tid-til-skifte-varmetype/saadan-faar-du-luft-til-vand-varmepumpe#module-81--1
Fra næste år kan over dobbelt så mange boligejere søge om tilskud til at få isoleret loftet eller fornyet de gamle vinduer via Energirenoveringspuljen. Det sker, når boliger med energimærke D indlemmes i puljen.
Det kan du læse mere om på Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriets hjemmeside.
Fakta
Fordelingen af energimærker (A-C samt D-G)
2019 |
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
|
A2020 til C |
54% |
56% |
55% |
59% |
61% |
D til G |
46% |
44% |
45% |
41% |
39% |
Kontakter
Energistyrelsens pressetelefon (modtager ikke SMS'er)
Tlf:+45 33 95 08 00presse@ens.dkEnergistyrelsen
I Energistyrelsen gør vi en forskel hver dag. I Danmark og i lande verden over. Vores vision om at opnå et klimaneutralt samfund i vækst og balance er den største opgave, vi skal være med til at løse. Vi ved, at vi skal tænke ambitiøst, og vi ved, at vi skal tænke nyt. Vores mål er en klog, grøn omstilling, hvor Danmark går foran, og danske erfaringer anvendes globalt. Hvor grønne løsninger, sikker og effektiv forsyning og økonomi tænkes sammen.
Følg pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Energistyrelsen
Udbud i Nordsøen: Energistyrelsen har ikke modtaget bud5.12.2024 17:00:04 CET | Pressemeddelelse
Fristen for at byde på de første 3 GW af i alt 6 GW havvind udløb torsdag. Energistyrelsen har ikke modtaget bud på nogen af de tre udbudte havvindmølleparker i Nordsøen. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard har bedt Energistyrelsen gå i dialog med markedet for at afdække, hvorfor der ikke er afgivet bud.
Nu kan der søges om 25 milliarder kr. fra EU’s Innovationsfond til udvikling af klima- og energiteknologi4.12.2024 09:31:17 CET | Pressemeddelelse
Nu er der åbent for ansøgninger til EU’s Innovationsfond 2024. Der er i år afsat 3,4 milliarder euro – svarende til 25,33 milliarder kr. – til nye innovative klima- og energiteknologier. Skal jeres virksomhed have del i midlerne, så søg inden ansøgningsfristen 24. april 2025.
To nye analyser undersøger hvordan fleksibilitet kan bidrage til omkostningseffektiv udbygning af elnettet3.12.2024 10:36:30 CET | Nyhed
Energistyrelsen offentliggør to nye rapporter, der analyserer, hvordan forskellige værktøjer til at anskaffe forbrugs- og produktionsfleksibilitet, kan bidrage til en effektiv udnyttelse og udbygning af elnettet, både omkostningsmæssigt og tidsmæssigt.
Energistyrelsen giver tilladelse til at etablere Lillebælt Syd Vindmøllepark28.11.2024 10:20:34 CET | Pressemeddelelse
Energistyrelsen udsteder etableringstilladelse til Lillebælt Syd Vindmøllepark. Parken forventes at starte driften i 2029, hvorefter den vil kunne levere grøn strøm svarende til elforbruget i omkring 150.000 husstande.
Større forskydninger bag lille fald i energiforbruget22.11.2024 09:15:04 CET | Pressemeddelelse
Danmarks samlede faktiske energiforbrug i de første ni måneder af 2024 var lidt lavere end i samme periode af 2023. Men bag det lille fald i det samlede energiforbrug ligger større forskydninger. Det viser Energistyrelsens energistatistik, hvor man bl.a. kan læse, at forbruget af kul og olie bliver mindre, mens forbruget af vedvarende energi og elektricitet stiger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum