Snyd tyven: Kender du de gode råd til at passe på hjemmet i indbrudstyvens højsæson?
Indbrudstyve arbejder gerne i mørke og helst uforstyrret. Derfor er boliger ekstra udsatte for indbrud i juletiden, hvor mørket indhyller nabolag, og mange er til julearrangementer og på juleferie. Med enkle tricks kan du heldigvis snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i lige netop DIT hus. Du og naboerne skal også gerne være synlige på vejen, selvom julen kalder på indendørs hygge. Sådan lyder det fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
De mørke måneder kalder på hygge og indendørs aktiviteter, men det er også højsæson for indbrud, fordi indbrudstyvene nemmere kan skjule sig, og mange huse er alene hjemme.
Der er sket en stigning i antallet af indbrud i 4. kvartal (mørkeperioden) 2023 sammenlignet med 4. kvartal 2022, så der er god grund til at tage sine forholdsregler.
Det er vigtigt at klæde sig godt på, så man kan være synlig i nabolaget og holde øje med hinandens hjem.
-Det værste, der kan ske for en tyv, er at blive opdaget. Derfor er det mest effektive våben mod indbrudstyvene at være synlig på vejen. Man kan fx aftale med naboerne, at man skiftes til at gå nogle runder om aftenen og samtidig gøre det til en hyggelig tur sammen. Derudover skal man fortælle sine naboer, når man er væk, så de kan holde ekstra øje med huset, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Nabohjælp.
Man kan bruge Nabohjælps app til at aftale feriehjælp med en eller flere betroede naboer. Så får de automatisk påmindelser om, at de skal holde øje med huset, og det kan have afgørende betydning - effektiv Nabohjælp er nemlig med til at forebygge op mod hvert 4. indbrud.
Hold fast i naboaktiviteterne, også i den mørke tid
For at indbrudsforebyggelsen er effektiv er det afgørende, at man gør mere end blot at sætte et klistermærke på døren og et Nabohjælp-skilt op på vejen. Nabohjælp kræver en aktiv indsats, hvor man taler sammen og samarbejder om indbrudsforebyggelse i nabolaget.
Derfor er det vigtigt at holde fast i sine naborelationer og det gode nabosamarbejde, selvom den mørke tid og kulden ikke umiddelbart indbyder til at mødes i nabolaget.
-Der er mange ting, man stadig kan lave med sine naboer på denne årstid, fx at invitere naboerne til fælles julehygge. Jeg oplever, at det bliver nemmere at samarbejde om fx feriehjælp, når man prioriterer sociale aktiviteter med naboerne. Og så står man helt sikkert stærkere, den dag indbrudsbølgen rammer, siger Sara Lindholm, Naboven i Kullerup ved Ørbæk.
Nabohjælps-ambassadører styrker det lokale naboskab
Sara Lindholm er én af de knap 1.000 ambassadører, de såkaldte Nabovenner, som siden 2021 har gjort en stor indsats for at udbrede Nabohjælpen rundt omkring i de danske nabolag.
Udover at koordinere indsatsen i forhold til indbrudsforebyggelsen, er en meget vigtig del af deres rolle netop at styrke naboskabet der, hvor de bor.
-Nabovennerne har meldt sig til at gå forrest og aktivere nabohjælpen lokalt ved at sprede gode råd om indbrudsforebyggelse i deres nabolag og få naboerne til at samarbejde. Det er vigtigt for både samarbejdet og trygheden at have gode relationer. Derfor arbejder Nabovennerne for, at naboerne lærer hinanden bedre at kende. Det gør de rigtig godt – de tager fx initiativ til fælles julehygge og fredagsbarer i deres nabolag - og vi er taknemmelige for deres store indsats, siger Julie Kofoed, kommunikationskonsulent i Det Kriminalpræventive Råd.
De bedste råd til at undgå indbrud:
-
Vær synlig i nabolaget, og hils på dem du møder, også dem, du ikke kender.
-
Advar nabolaget om indbrud og indbrudsforsøg i Nabohjælps app.
-
Brug feriehjælpsfunktionen i Nabohjælps app, når huset skal være alene hjemme.
-
Sæt sensorstyret lys op udendørs.
-
Klip hækken til maks. 160 cm, så dine naboer kan se, hvis tyven er på spil.
Så mange indbrud har der været på landsplan i 4. kvartal de seneste tre år:
2021 | 2022 | 2023 |
4424 | 4028 | 4487 |
Fakta om indbrud
-
Nabohjælp forebygger op mod hvert 4. indbrud
-
Der sker flest indbrud i villaer i det mørke halvår, og de fleste indbrud sker midt på dagen, når folk er på arbejde.
-
Tyven kommer hyppigst ind gennem vinduer og terrassedøre
-
Huse med sensorstyret lys er en effektiv måde at forebygge indbrud.
Er der en Naboven i dit nabolag?
Nabovenner er særligt dedikerede nabohjælpere, som tager en ekstra tørn for at samle nabolaget om forebyggelse af indbrud og øget tryghed. Nabovennerne er netop nu på gaden med gode råd til en indbrudsfri julemåned. Læs mere om nabovenner: https://www.nabohjaelp.dk/naboven/tilmeld
Nabohjælps app
Næsten 290.000 danskere bruger Nabohjælps app til at aftale feriehjælp og dele advarsler om indbrud og mistænkelig adfærd. Download appen her: App store eller Google Play
Nøgleord
Kontakter
Julie KofoedKommunikationskonsulentDet Kriminalpræventive Råd
Tlf:51 32 77 18jko@dkr.dkOm Nabohjælp fra Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden
Nabohjælp handler om at forebygge indbrud og skabe tryghed og trivsel for borgerne. Når borgerne bliver mere opmærksomme i deres boligområder, øges opdagelsesmulighederne og derved risikoen for tyvene. Det får dem til at opgive deres forehavende, men giver også borgerne en følelse af kontrol over eget liv i og med, at de selv kan gøre noget for at forebygge kriminalitet. Derudover handler Nabohjælp fra DKR og TrygFonden om, at vi via Nabohjælp kan skabe en større social sammenhængskraft i vores boligområder, og dermed øge trivsel og den oplevede tryghed.
Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd
Lev Uden Vold og Politiet vinder Den Kriminalpræventive Pris 202418.11.2024 16:26:46 CET | Pressemeddelelse
Organisationen Lev Uden Vold og Politiets indsats ’Partnerskab Mod Vold’, der hjælper både ofre og voldudøvere ud af volden, vinder Den Kriminalpræventive Pris 2024. Justitsminister Peter Hummelgaard overrakte i dag prisen og 50.000 kr. til at forebygge kriminalitet.
Ny rapport: Danmark mangler beskyttelse mod omfattende it-kriminalitet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark skal rustes bedre til at håndtere den omfattende it-kriminalitet, der årligt rammer knap 200.000 danskere. Der er brug en langt større og mere effektiv forebyggelsesindsats. Det viser en ny undersøgelse fra Det Kriminalpræventive Råd, og anbefalingen er klar: Myndighedernes forebyggelsesarbejde skal op i gear, og de sociale medier skal reguleres mere, så ulovligt indhold fjernes. Banker og teleselskaber skal beskytte borgerne bedre mod digital svindel, og danskernes digitale kompetencer bør løftes.
Få dine naboer til at snyde tyven, mens du er på ferie26.6.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Sommerferien nærmer sig, og det er højsæson for indbrud. Hvis naboer holder øje med dit hjem, mens du er væk, er der mindre risiko for at få besøg af ubudne gæster. Derfor er det nu tid til at aftale feriehjælp. Nabosamarbejde øger tilmed livskvaliteten og følelsen af tryghed hos den enkelte, viser en ny stor undersøgelse.
It-kriminaliteten vokser markant: Flere og flere danskere rammes af digital svindel14.6.2024 07:15:00 CEST | Pressemeddelelse
I 2023 blev næsten 190.000 danskere udsat for digital svindel mod knap 150.000 i 2022. Flere former for it-kriminalitet er i vækst, bl.a. snyd ved onlinehandel og bedrageri, hvor offeret overfører penge til en svindler, vedkommende får kontakt til på sociale medier, mail eller datingsider. Det viser en ny undersøgelse fra Justitsministeriet, Rigspolitiet, Københavns Universitet og Det Kriminalpræventive Råd.
Ny undersøgelse: Utryghed for indbrud kan være nyttigt og tryghed et problem22.5.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Utryghed fremstilles ofte som noget entydigt negativt, der skal bekæmpes. Men det er langtfra så simpelt. Det viser en ny undersøgelse fra Bo trygt og Det Kriminalpræventive Råd. Utryghed kan nemlig i nogle tilfælde være gavnligt, hvis det får folk til at indbrudsforebygge – uden at utrygheden skader livskvaliteten. Omvendt kan tryghed være problematisk, hvis man fx undlader at indbrudssikre sin bolig. Undersøgelsen viser også, at hvis man fx bruger peberspray, kan det gøre folk mere utrygge, mens indbrudsforebyggelse sammen med naboer øger trygheden.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum