Plastic Change

Plastikforurening gør skade på alle jordens økosystemer

Del

Ny forskning viser, at brugen af plastik forværrer klimaforandringerne, medvirker til tabet af biodiversitet og presser jordens naturlige systemer. Nyheden kommer i forbindelse med FN´s sidste planlagte møde for at forhindre fremtidig plastikforurening, hvor danske Plastic Change deltager.

Plastikforurening er ikke bare henkastet affald, men viser sig også som mikroplastik, kemikalier og CO2-udledninger, der altsammen påvirker jorden.
Plastikforurening er ikke bare henkastet affald, men viser sig også som mikroplastik, kemikalier og CO2-udledninger, der altsammen påvirker jorden. Dustan Woodhouse

Fra der udvindes olie og gas til produktion af plastik og helt frem til bortskaffelsen af plastikaffald skabes der forurening. Faktisk i så høj grad, at det presser samtlige af jordens naturlige systemer, viser ny forskning fra en række internationale forskere udgivet i tidsskriftet One Earth.

Systemerne understøtter et stabilt og levedygtigt miljø på jorden, men påvirkes i stigende grad af mennesker. Forskningen har defineret det som ni såkaldte planetære grænser, som - hvis de overskrides - kan føre til uoprettelige skader på fundamentet for vores livsvilkår.

Plastikforurening presser nu alle disse grænser - og seks ud af de ni af grænserne er allerede overskredet.

Se præcis, hvordan grænserne påvirkes af plastik nederst i artiklen.

Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change, udtaler:

- Studiet viser, at plastikforurening er langt mere komplekst og vidtrækkende end vi hidtil har vidst. Ud over at være et forureningsproblem, er plastik også et klimaproblem, et biodiversitetsproblem og et kemikalieproblem og de forskellige problemer forstærker de negative effekter af hinanden. Forståelsen af problemernes omfang er nødvendig for at fokusere på de reelle løsninger, som er et opgør med vores enorme forbrug af plastik. Vores jordklode er hårdfør, men der er en grænse for, hvor meget den kan klare.

Studiet er udgivet i forbindelse med det sidste planlagte møde mellem FN´s medlemslande (INC-5), der snart skal vedtage en global aftale mod plastikforurening (25. november til 1. december 2024 i Busan, Sydkorea). 

Aftalen, som er blevet kaldt “Paris-aftalen for plastik”, er en historisk mulighed for at mindske forurening i “hele plastikkens livscyklus”. 

Det nye studie er et klart argument for, at en kommende FN-aftale bør fokusere bredt på konsekvenserne af plastikforurening frem for kun at fokusere på affaldsproblemer og oprydning, lyder det fra Anne Aittomaki.

- Hvis aftalen vil gøre alvor af sit mandat og sætte en stopper for plastikforurening, så er der kun én vej: Produktionen skal ned. Når mængderne af plastik er så store som i dag - og fortsat stiger eksponentielt - vil hverken jorden eller vores affaldssystemer nogensinde kunne følge med.   

Plastic Change er til stede under forhandlingerne som en del af en alliance af 3500 NGO’er. Danmark er blandt landene, der deltager.

Sådan spiller plastikforurening sammen med de planetære grænser:

Studiet kigger på forureningen i hele plastikkens livscyklus, og på de forskellige afledte effekter under produktion og bortskaffelse. I dag stiger produktionen af plastik eksponentielt,  

  1. Klimaforandringer
    Da langt størstedelen af plastik i verden består af olie og gas, udledes der drivhusgasser under produktionen og ved fx afbrænding af affald. Grænsen er overskredet.

  2. Tab af biodiversitet
    Plastik medvirker til tabet af biodiversitet - både direkte ved at dyr dør af sult, når de indtager plastik, og mere indirekte gennem ødelagte levesteder og skadelige kemikalier. Grænsen er overskredet.

  3. Fremmede stoffer i miljøet
    Mikroplastik og kemikalier fra plastik ender i stigende grad i miljøet, så det nu overstiger jordens kapacitet. Grænsen er overskredet.

  4. Forurening i atmosfæren
    Fx mikroplastik, som udledes fra tøjfibre samt ved brug og nedbrydning af plastik.  Grænsen er ikke overskredet.

  5. Nedbrydning af ozonlaget
    Fremstilling af bestemte typer plastik og afbrænding af andre typer plastik udleder kemikalier, der er med til at skade ozonlaget; den del af atmosfæren, der beskytter mod solens UV-stråler. Grænsen er ikke overskredet.

  6. Brug af jordens areal
    Plastik fylder på mange måder: Der bruges plads til selve udvindingen af råstofferne og til de forskellige typer kemiske anlæg og fabrikker, der omdanner råstoffer til plastik. De massive mængder af forurening fylder også rent fysisk - både i naturen og på lossepladser. Grænsen er overskredet.

  7. Brug af ferskvandsdepoter
    Plastikforurening kan ændre sammensætningen i jorden og påvirke planters evne til at optage vand. Plastik i vandløb forstærker samtidig andre negative konsekvenser, fx. oversvømmelser. Grænsen er overskredet.  

  8. Overbelastning af det biogeokemiske kredsløb
    Det kontinuerlige næringsstofkredsløb med kvælstof og fosfor er afgørende for alt liv på jorden og påvirkes negativt af plastikforurening. Grænsen er overskredet.

  9. Forsuring af havene
    Når vi udleder flere drivhusgasser, blandt andet fra plastikproduktionen, optager havet mere CO2, som medvirker til, at det bliver mere surt. Dette kan påvirke livet i havet.
    Grænsen er ikke overskredet.

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Chris Leboutillier
Download

Følg pressemeddelelser fra Plastic Change

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Plastic Change

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye