Langelands Museum

Ærø kommune opsiger mangeårig aftale

Del

Langelands Museum har i et godt samarbejde varetaget det arkæologiske ansvar på Ærø gennem adskillige årtier, men nu slutter det.

Ærø Museum og Svendborg Museum er indgået i museumsfusionen Museum Sydfyn, og det betyder, at det arkæologiske ansvar på Ærø fra årsskiftet 2025 overgår fra Langelands Museum til Museum Sydfyn.

Langelands Museum Langelands Museum

Det er ikke sådan lige til at overdrage et arkæologisk ansvarsområde fra ét museum til et andet, og det har krævet vedtægtsændringer, drøftelser med Slots- og Kulturstyrelsen samt godkendelser fra politisk side.

Nu har de langelandske politikere taget skridt til, at det sydfynske museumslandskab kan forandre sig endnu engang. Det skete, da Økonomiudvalget stemte for den nødvendige vedtægtsændring, som det kræver at lade øhavets nye museumsfusion, Museum Sydfyn, overtage ansvaret for arkæologien på Ærø. Langelands Museum har sat pris på opgaven og opnået stor viden og indsigt i Ærøs og Sydfyns historie.

"Vi er selvfølgelig kede af, at opgaven flyttes og vores oparbejdede viden om den ærøske historie dermed ikke længere skal sættes i spil på samme måde som før. Som jeg har fået det oplyst, blev beslutningen taget i september måned sidste år, og fagligt giver det også mening at lade ens eget museum foretage opgaven. Dermed opnår Ærø Kommune jo også en besparelse," udtaler leder af Langelands Museum, Peer Henrik Hansen, som ser opsigelsen af aftalen som en mulighed for gentænke museets arkæologiske fokusområder.

En overdragelse af det arkæologiske ansvar er dog ikke noget, man bare gør. Slots- og Kulturstyrelsen skal godkende det, og der skal aftales forskellige praktiske formalia. En af dem bliver overdragelsen af arbejdet med de mange detektorfund fra Ærø.

"Ærø har flere dygtige og aktive detektorfolk, som arbejder lige efter alle kunstens regler. Mængden af indkomne fund har til tider været overvældende. Fra 1. januar 2025 vil detektorfolkene ikke længere skulle sende deres fund til Langelands Museum men til Museum Sydfyn," fortæller Peer Henrik Hansen, der vælger at fokusere på de positive effekter af det opsagte samarbejde.

"Vores arkæologer får fra 2025 frigivet tid og ressourcer, og det kræves der også. På det marinarkæologiske område har vi nogle store projekter forude, som kommer til at lægge beslag på alle mand i afdelingen og som måske ydermere vil kræve nye midlertidige ansættelser, for at vi kan følge med," afslutter Peer Henrik Hansen som glæder sig over, at det igangværende samarbejde mellem Langelands Museum og Museum Sydfyn fortsætter.

Billeder

Langelands Museum

Langelands Museum har som statsanerkendt museum det kulturhistoriske ansvar for Langeland, Strynø og Siø. Museet har af Slots- og Kulturstyrelsen fået tildelt arkæologisk ansvar for Langeland Kommune og Ærø Kommune, samt det marinarkæologiske ansvar for farvandet omkring Fyn, og den jyske østkyst fra grænsen til Vejle fjord. Langelands Museum har til opgave at indsamle, registrere, bevare, forske i og formidle kulturarven og gøre den vedkommende for borgere og samfund. Museet blev etableret i 1900 af købmand og amatør arkæolog Jens Winther.

Langelands Museum omfatter fire museer: Langelands Museum i Rudkøbing, Koldkrigsmuseum Langelandsfort ved Bagenkop, Besøgscenter Langeland i Rudkøbing og Tobaksladen i Tranekær.

På Langelands Museum vises permanente udstillinger samt skiftende særudstillinger om den langelandske historie fra stenalder og til nutid.

Koldkrigsmuseum Langelandsfort ligger midt i den langelandske idyl som ét af den kolde krigs tavse vidner. På Langelands sydligste spids blev Langelandsfortet opført i starten af 1950’erne og udstyret med fire 150 mm kanoner, luftværnsstillinger og underjordiske bunkers. Herfra holdt danskerne øje med Warzsawa-pagtens fly- og flåde aktiviteter i den vestlige del af Østersøen. I dag fortælles her koldkrigshistorie, og det foregår både over og under jorden.

Besøgscenter Langeland rummer en lille udstilling, hvor Langelands historie fortælles, fra den tidligste fortid til i dag, med unikke genstande og med en kobling til den store danske fortælling.

Tobaksladen i Tranekær er den eneste i Danmark, der endnu står på sin oprindelige plads. Den blev bygget omkring slutningen af 2. verdenskrig af husmand Hans Hansen. I laden kan man i tekst og billeder følge tobakkens historie i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Langelands Museum

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Langelands Museum

Flygtede til Danmark med livet som indsats...18.11.2024 14:52:40 CET | Pressemeddelelse

Vandcykler, kaprede fly, kajakker og meget andet blev brugt til at krydse Østersøen i al slags vejr under den kolde krig. Når østeuropæerne satte livet på spil ude på åbent hav, var det for at komme i sikkerhed i Vesten via Danmark, og det skete under hele den kolde krig. Disse spektakulære fortællinger fortælles nu i en ny bog med titlen ”Frihedens Hav – flugten over Østersøen”, der udkommer den 22. november.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye