3500 NGO’er og millioner af underskrivere ønsker reduktion af plastikproduktionen i kommende FN-aftale
Danske Plastic Change deltager som del af en alliance af 3500 NGO’er i de aktuelle FN-forhandlinger om en global aftale mod plastikforurening. Håbet er, at verdens lande gør alvor af det oprindelige mandat og stopper den stigende plastikforurening.
Busan, Sydkorea
Budskabet er klart fra Break Free From Plastic, en alliance af 3500 NGO’er, heriblandt den danske miljøorganisation Plastic Change: Der skal produceres langt mindre plastik i fremtiden, hvis kurven skal knækkes for den stigende plastikforurening.
Næsten tre millioner mennesker fra 182 lande harskrevet under på en erklæring med det samme ønske forud for aktuelle forhandlinger i FN.
Lige nu står verdens lande nemlig tættere end nogensinde på en aftale, som - på lige fod med Paris-aftalen for klimaet - kan sætte en ny global retning for bekæmpelsen af plastikforurening.
25. november til 1. december finder det sidste planlagte møde sted i Busan, Sydkorea, efter to års arbejde. Danmark er blandt de deltagende lande.
Med en støt stigende plastikproduktion vil hverken øget affaldshåndtering eller genanvendelse være nok til at stoppe strømmen af plastik, der ender i naturen. Samtidig forurener plastik i hele dets livscyklus, da det er lavet af fossile brændsler.
Anne Aittomaki, strategisk direktør i Plastic Change, er selv med som observatør under forhandlingerne og udtaler:
- Verdens lande står overfor en historisk mulighed, så det er afgørende, at den bliver grebet. Disse forhandlinger vil vise, om de vil gøre, hvad der skal til for at stoppe forureningen med plastik.
- Som civilsamfund er vi nødt til at råbe op og minde de deltagende lande om, hvad de lovede hinanden for to år siden: At de vil stoppe forureningen! Allerede i dag produceres enorme mængder af unødvendig plastik, som hurtigt bliver til affald med konsekvenser for miljøet, klimaet og menneskers sundhed. En ambitiøs aftale kan beskytte både mennesker, dyr og fremtidige generationer.
Kort om forhandlingerne:
- Mødet er det femte og sidste planlagte, siden det er 2022 blev besluttet at udarbejde en bindende global aftale mod plastikforurening
- FN's medlemslande skal over syv dage beslutte, hvilke tiltag, aftalen indeholder. Det kan være reduktion af produktionen, forbud mod de mest forurenende plastiktyper og kemikaler i plastik, krav til design, affaldshåndtering og genanvendelse samt planer for omstillingen til en cirkulær økonomi.
- Danmark er en del af en række lande, som arbejder for en ambitiøs aftale.
- Her findes de tiltag, som Break Free From Plastic arbejder for.
Nøgleord
Kontakter
Anne AittomakiStrategisk DirektørPlastic Change
Tlf:26142070aa@plasticchange.orgSilvie Ulrikke ØstebøPresseansvarligPlastic Change
Tlf:61931637su@plasticchange.orgFølg pressemeddelelser fra Plastic Change
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Plastic Change
Kampen mod plastikforurening anerkendes på finansloven22.11.2024 13:03:50 CET | Pressemeddelelse
Miljøorganisationen Plastic Change får 2 millioner kroner til sit arbejde for at forhindre plastikforurening. Det står klart, efter regeringen, SF og Radikale Venstre præsenterede finansloven for 2025. Derudover går 90 millioner kroner til at fremme et mere bæredygtigt forbrug i Danmark.
Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald3.10.2024 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Som ny partner i Reuse Vanguard Project (RSVP) sikrer danske Plastic Change, at resten af Europa lærer af danske succeser med pantbar og genbrugelig emballage.
167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!20.9.2024 14:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Tiden er ved at rinde ud, hvis verdens lande effektivt skal tackle plastikforurening og begrænse den stigende produktion, lyder det fra en lang række organisationer i et åbent brev under FN´s Generalforsamling.
Danmark er med i global aktion for miljøet19.9.2024 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fredag den 20. september er det World Cleanup Day, verdens største affaldsindsamling. Over 150 steder i Danmark hjælper frivillige med at fjerne affald i naturen.
Ny rapport: Disse politiske tiltag fremmer et bæredygtigt emballageforbrug17.9.2024 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I kampen mod Danmarks og Europas store affaldsmængder spiller genbrugssystemer en vigtig rolle. Men det kræver politisk opbakning, hvis systemerne skal udbredes, viser en ny rapport fra Zero Waste Europe.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum