Nyt Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet
Et flertal i Folketinget etablerer et Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet. Centeret skal blandt andet måle, om sundhedsreformen lever op til løfterne om ”tilgængelighed” og ”faglig kvalitet”.
Det nuværende center for sundhedstjenesteforskning på Aalborg Universitet får med sundhedsreformen en større bevilling og bliver forfremmet til et Nationalt Center for Sundhedstjenesteforskning.
Det nationale center får ifølge aftalen en central rolle med at evaluere omstillingen til et mere nært sundhedsvæsen. Centeret skal således blandt andet belyse ”tilgængelighed, faglig kvalitet og fordelingen af læger på sygehusene i hele landet”, lyder det i aftalen.
”Reformen er omfattende, og der bliver et stort behov for at få undersøgt effekterne. Et arbejde vi med aftalen får en central rolle i. Den nye status er en kæmpe milepæl for vores center og forskningsmiljøet her i Aalborg”, siger Søren Paaske Johnsen, der er centerleder, klinisk professor og ledende overlæge.
”Sundhedsvæsenet står med en bred vifte af komplekse udfordringer, og der er i høj grad brug for et solidt vidensgrundlag i forhold til at træffe oplyste politiske og faglige valg og prioriteringer. Det kan et nationalt center for sundhedstjenesteforskning bidrage til,” siger han.
Det fremgår direkte af aftalen, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet får ret til at trække på en del af de opgaver, som udføres af centeret, særligt som led i opfølgning og evaluering af reformen. Samtidig tilføres centeret i alt 18 millioner kr. over fire år. Tre millioner kr. ekstra i 2027 og 5 fem millioner kroner ekstra årligt i 2028, 2029 og 2030.
”De eksisterende forskningsmiljøer i Danmark er typisk fokuserede på enkeltsygdomme, f.eks. kræft eller diabetes, og har ikke end bredere forpligtelse. Et nationalt center vil kunne betjene myndighederne og det samlede sundhedsvæsen med forskningsbaserede analyser og rådgivning om alt fra komplekse tværsektorielle patientforløb til afhjælpning af ulighed i sundhedsvæsenet eller effektiv brug af ny teknologi,” siger Søren Paaske Johnsen.
HVAD ER SUNDHEDSTJENESTEFORSKNING?
- Sundhedstjenesteforskning ser på sundhedsvæsenet som organisation, dvs. samspillet mellem befolkningens behov og sundhedsvæsenets indretning og ydelser.
- Forskningen beskæftiger sig med sundhedsvæsenets organisering, ressourcer samt kvalitet, sikkerhed og effekt af de udbudte sundhedsydelser.
- Sundhedstjenesteforskning kan komme med konkrete og helhedsorienterede løsninger på sundhedsvæsenets udfordringer og kan dermed udgøre et objektivt videns- og beslutningsgrundlag for beslutningstagere og sundhedsprofessionelle.
SUNDHEDSTJENESTEFORSKNING KAN UNDERSTØTTE FORNUFTIGE VALG I SUNDHEDSVÆSENET
- Erfaringer fra udlandet viser, at investeringer i sundhedstjenesteforskning giver økonomiske gevinster svarende til seks til syv gange det investerede beløb. (kilde: Research Australia)
- Den økonomiske gevinst skyldes bl.a. de positive sundhedseffekter som forskningen bidrager til, f.eks. at færre patienter får behandlingskrævende komplikationer og, at man kan fravælge ineffektive behandlinger
- Forskningen bidrager også til, at man i højere grad kan tage højde for, at forskellige patienter har forskellige behandlingsbehov.
Kontakter
Søren Paaske JohnsenProfessor, Klinisk Institut
Tlf:29 47 02 95spj@dcm.aau.dkJakob ElkjærPressechef, AAU
Tlf:30549640jakobel@adm.aau.dkFølg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Eksperternes råd om AI i gymnasiet25.11.2024 12:03:23 CET | Pressemeddelelse
Forud for Gymnasielærerdagen 2024 har tre eksperter fra Aalborg Universitet samlet en stribe gode råd til gymnasielærere og -elever, der skal navigere i en undervisning, hvor kunstig intelligens er et nyt fænomen.
Ny stor AI-satsning på Aalborg Universitet13.11.2024 09:47:24 CET | Pressemeddelelse
Aalborg Universitet vil flytte videnskaben indenfor AI fremad, derfor bliver der nu etableret otte nye forskningsteams, som får navnet ”AI:X”, hvor forskere og Ph.d.-studerende bliver sat sammen på tværs af institutter for at levere ny og banebrydende forskning inden for AI.
Euro-millioner til Danmark: Fremtidens elnet skal udvikles i Aalborg5.11.2024 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
De største bevillinger fra Det Europæiske Forskningsråd er i dag blevet annonceret, og det sætter gang i arbejdet med at udvikle fremtidens klimavenlige udbygninger af elnettet i et samarbejde mellem Aalborg Universitet og RWTH Aachen University i Tyskland.
Mikroboliger udfordrer traditionelle boligformer4.11.2024 13:44:31 CET | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet har undersøgt, hvordan mikroboliger kan bidrage til at løse aktuelle udfordringer inden for bæredygtighed, byudvikling og et presset boligmarked. Interessen for den nye boligform er øget, men der mangler fleksibel lovgivning og mere viden, før tiny houses, mikrolejligheder og micro living for alvor kan få fodfæste i Danmark.
Danskernes adfærd under energikrisen kan drive grøn omstilling31.10.2024 21:37:30 CET | Pressemeddelelse
Danskernes evne til at tilpasse sig hurtigt og ændre adfærd og vaner i en krisesituation kan være et nyttigt redskab, når politikerne skal sikre den grønne omstilling. Det viser en ny undersøgelse fra Aalborg Universitet af danskernes adfærd under energikrisen i 2022.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum