Green Power Denmark

COP29 førte kun til små fremskridt

Del

Med aftalen på COP29 flytter verden sig kun få millimeter i den rigtige retning.  Det lykkedes at blive enige om et mål for klimafinansiering på 300 milliarder dollars om året. Men det er grundlæggende en svag aftale, som ikke afspejler, hvor travlt vi har med at bekæmpe klimaforandringerne. De største fremskridt på klimakonferencerne sker uden for forhandlingslokalerne, konstaterer Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Det helt store emne på årets klimakonference var finansiering – altså hvordan man kan finde penge til grøn omstilling og klimatilpasning i den fattigste del af verden. Landene har sat et mål om at sikre mindst 300 milliarder dollars om året fra 2035 fra offentlige kasser. Ved hjælp af private penge er det målet at nå op på årlige investeringer på 1300 milliarder dollars.

-Det holdt hårdt med at blive enige, og det er i sig selv en succes, at det lykkedes. Men det er grundlæggende en svag aftale. Der er nævnt nogle beløb, men der er en række udfordringer, som ikke er løst. For eksempel bliver Kina og Saudi Arabien stadig betragtet som fattige lande, som ikke er forpligtet til at betale, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.

Mange lande vil være skuffede over, at de rige lande ikke forpligter sig på mere end 300 milliarder dollars. Men det er kombinationen af offentlige og private penge, der skal få tingene til at lykkes, mener Kristian Jensen.

-Landene i det globale syd har brug for at få finansieret vindmøller og solceller, så de kan udvikle sig økonomisk uden at bruge fossile brændsler. Og de har brug for at investere i diger, opsamling af drikkevand og meget andet, som gør landene og deres befolkninger mere modstandsdygtige overfor klimaforandringerne, siger han.

Ved siden af de politiske forhandlinger på COP29 i Aserbajdsjans hovedstad Baku har der været tusindvis af møder mellem virksomheder, investorer og myndigheder.  De har blandt andet drøftet, hvordan private penge kan komme i spil. Det gælder om at skabe investeringssikkerhed for de private investorer i lande med dårlig regeringsførelse, et ringe elnet og utilstrækkelige forsyningskæder.

-Der er masser af investeringsvillighed. Men hvis man skal have pension- og investeringsfonde til at engagere sig i de fattigste lande, skal staterne være med til at fjerne nogle risici. Disse helt konkrete udfordringer, har vi og vores medlemmer forsøgt at finde løsninger på under COP29, siger Kristian Jensen, som selv deltog i flere samtaler i Baku.

Den største skuffelse for Kristian Jensen er, at det ikke lykkedes at komme videre med aftalen fra COP28 sidste år om at tredoble produktionen af vedvarende energi inden 2030. Repræsentanter fra en række olieproducerende lande forsøgte at svække målet. Det lykkedes ikke – men de fik forhindret, at målet blev en del af aftaleteksten.

Det viser, at der er stor forskel på de politiske forhandlinger på en COP, og det tempo verden bevæger sig i. I den virkelige verden er investorer og virksomheder i fuld gang med at opfylde målet.

-Når det gælder reduktioner af CO2 gennem investeringer i vedvarende energi, går udviklingen nu så hurtigt, at det kan virke en smule verdensfjernt, at det ikke lykkedes at indgå en aftale, siger Kristian Jensen

-En lang række lande i Europa er i fuld gang med at skabe et grønt energisystem. Investeringer i vindmøller, solceller og batterier stiger også i Kina og USA. Solceller og vindmøller er de billigste teknologier på markedet, og det er svært at kæmpe mod pengenes lov – lige meget hvor hårdt de olieproducerende lande forsøger.

Nøgleord

Kontakter

Green Power Denmark

Green Power Denmark er Danmarks grønne erhvervsorganisation og vil fungere som talerør for den danske energisektor. Sammen med vores mere end 1500 medlemmer arbejder vi for, at Danmark hurtigst muligt elektrificeres med grøn strøm. Green Power Denmark repræsenterer både energiindustrien, store og små ejere og opstillere af energiteknologi samt de selskaber, der driver det danske elnet og handler med energi.
Green Power Denmark blev grundlagt 23. marts 2022 ved en fusion af Dansk Energi, Wind Denmark og Dansk Solkraft.

Følg pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Green Power Denmark

Danske og hollandske virksomheder indgår aftale om grøn brint12.11.2024 07:00:26 CET | Pressemeddelelse

I dag underskriver en række danske og hollandske virksomheder en deklaration om grøn brint med overværelse af Kong Frederik og hollandske Kong Willem-Alexander. Producenter i Danmark og aftagere i Holland opfordrer til at sikre et brintrør mellem landene senest i 2030, og til at skabe de nødvendige rammevilkår, som kan gøre Nordeuropa til et knudepunkt for grøn brint og grønne PtX-brændstoffer.

Green Power Denmark: Pas på skruppelløse elleverandører16.10.2024 09:54:42 CEST | Pressemeddelelse

Adskillige elkunder har oplevet, at de – uden at de ved af det – har fået en ny elleverandør. Skruppelløse elselskaber er tilsyneladende begyndt at overføre elkunder fra andre selskaber, uden at den enkelte kunde har bedt om det. Det kræver kun, at de kender kundens adresse og CPR-nummer. Green Power Denmark opfordrer alle elkunder til at holde øje med, om elregningen kommer fra en ukendt leverandør.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye