»Winter is Coming« – Er din bolig klædt på til vintervejret?
Vinteren nærmer sig, og den første sne er allerede faldet. Se, hvordan du klæder din bolig på til at modstå vinterens prøvelser, så du undgår skader, dyre reparationer og en stor varmeregning.

For at undgå unødvendige omkostninger og skader på din bolig, er det en god idé at forberede din bolig på vintermånedernes sne, frost, blæst og fugtigt vejr.
Et godt sted at starte er soklen. Hvis der er revner i soklen, puds eller maling, der skaller af, kræver det opmærksomhed. Bank forsigtigt på pudsen med en hammer. Lyder det hult, sidder den ikke ordentligt fast og skal repareres. Det kan nemlig betyde, at soklen ikke er tæt, og så har fugten frit spil.
Vinduer og døre skal slutte tæt
Vinduer og døre er steder, hvor varmen siver ud og fugten sniger sig ind. Skidt og snavs i træets false, nedbrudte glaslister, utætte fuger m.v. kan forhindre vinduer og døre i at lukke helt tæt. Gør de ikke det, siver varmen ud, og du bruger mere energi – og flere penge – på opvarmning end du behøver.
Samtidig kan utætheder også skabe kondens, som i værste fald kan give fugtskader og skimmelsvamp. Forebyg dette ved at rengøre false samt vindues- og dørrammer grundigt.
Tjek samtidig, om listerne slutter tæt, om vinduernes hasper kan lukkes og om der er skader, der skal udbedres. Husk også at kontrollere loftlemmen for utætheder og dårlig isolering, da kold luft herigennem kan medføre varmetab.
Vigtigt at facaden er velholdt
Husets facade skal kunne modstå vind og vejr. Derfor er det vigtigt, at facaden er i god stand. Tjek træværket for sprækker og revner, hvor vand kan trænge ind, og sørg for at træbeskytte, hvor træet trænger.
Hvis træværket samtidig trænger til maling, bør du til gengæld vente til sidste del af foråret, da overfladen skal være helt tør. Træet er ikke klar, hvis overfladen er fugtig eller hvis træværket tager sig mørkere ud end normalt.
Hvis træværket er blødt og smuldrer i enderne, er det begyndt at rådne og skal skiftes hurtigst muligt. Her kan du evt. bruge trykimprægneret træ, og vente med at male det indtil der er tørring i luften i det nye år.
Murværket er vigtigt. Flækkede eller frostsprængte mursten kan give vand og fugt frit spil. Få det repareret, når det er muligt. Større revner kan være tegn på f.eks. sætningsskader, og her bør du sende bud efter en håndværker.
Taget er boligens mest udsatte del
Taget er ekstra udsat for vind og vejr året rundt. Derfor er det vigtigt at du giver dit tag et eftersyn, så du undgår, at det bliver utæt.
Tjek tagsten og tagplader, og fastgør dem, hvis de sidder løst. Vær i den forbindelse også ekstra opmærksom på, om rygningsstenene eller -pladerne sidder godt fast og er tætte, så du forhindrer vand eller fygesne i at trænge ind.
Gå også vindskeder og sternbrædder efter for at sikre, at de sidder fast og er i god stand. Er træet flosset – eller smuldrer det – er det et tydeligt tegn på råd.
Tjek derudover alle inddækninger. Det kan f.eks. være rundt om vinduer, skorstenen, kviste, ventilationshætter og ovenlysvinduer. De skal slutte helt tæt og være uden skader, så ikke fugt trænger ind. Som en sidegevinst, holder et tæt tag på varmen.
Inde på loftet kan du tjekke taget indefra for fugtige plamager. Tjek i dagslys – og helt optimalt i kraftigt regnvejr – så du let kan få øje på eventuelle utætheder.
Vandet skal ledes væk – ikke ind
Tagrender og nedløbsrør skal kunne lede regn- og smeltevand væk fra huset. Rens derfor tagrenderne for blade og kviste, og tjek samlingerne for utætheder. Gør det samme med nedløbsrørene for at sikre, at vandet løber ned i afløbet og væk fra huset.
Vandet kan ikke komme ordentligt væk, hvis kloakker og afløb er stoppet til. Løft dækslet eller risten fra brønden og inspicér den. Fjern blade og slam med en kloakrenser, og rens siderne med en kost eller haveslange.
Brøndens sider må ikke have revner eller skader, da det kan medføre lækager og dyre reparationer. Sørg også for, at dækslet slutter tæt, så dyr eller skidt ikke ender i brønden.
Nøgleord
Om Nybolig
Med sine mere end 220 forretninger og 1.200 medarbejdere, er Nybolig én af Danmarks allerstørste ejendomsmæglerkæder.
Nybolig er ejet af Nykredit Mægler, som er en del af Nykredit.
Følg pressemeddelelser fra Nybolig
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Nybolig
Danskerne vil helst svinge penslen2.4.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvis du tror, at naboen drømmer om en tilbygning eller nyt badeværelse, kan du godt tro om igen. Et flertal af danskerne har nemlig maling af boligen øverst på ønskelisten over forbedringer i hjemmet.
Forår på boligmarkedet: Hussalget tæt på rekordniveau31.3.2025 09:14:29 CEST | Nyhed
Der er stor aktivitet på boligmarkedet i øjeblikket. Landets ejerlejligheder går som varmt brød, og salget af både villaer, rækkehuse og sommerhuse ligger markant højere end i februar sidste år.
Giv dit hus et forårstjek28.3.2025 12:49:29 CET | Pressemeddelelse
For landets husejere er foråret et oplagt tidspunkt at gå huset efter i sømmene oven på en vinter med koldt, blæsende og fugtigt vejr. Læs her om, hvordan du gør dit hus forårsklart – og undgå skader og dyre reparationer.
Boligejerne er vilde med solenergi5.2.2025 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
I de seneste år er prisen på solceller faldet markant. Mange boligejere har fået øjnene op for, at det kan betale sig at installere solceller.
2024 blev et rigtig godt år på boligmarkedet – det tegner 2025 også til at blive16.1.2025 09:15:42 CET | Pressemeddelelse
Med mere end 85.000 bolighandler, endte boligsalget i 2024 væsentligt højere end i både 2022 og 2023. Samtidig steg boligpriserne over hele landet for både huse og ejerlejligheder – flere steder markant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum