Uglegylp og bidemærker i nødder: Gå en tur i skoven og hjælp forskerne med at kigge efter hasselmus
Hasselmusen er sjælden. Den findes forskellige steder på Fyn og Sjælland, og for nylig er den blevet spottet i Jylland. Nu beder biolog fra SDU og Naturama danskerne om hjælp til at finde ud af, hvor den lever ved at kigge efter bl.a. uglegylp og bidemærker i nødder.
Den er lille, den er nuttet, og spørger man biolog Zenia Henriksdottir Hansen, er den også en hel del mere end det. Hasselmusen, der faktisk ikke er en mus, men en syvsover, kan nemlig også være en nøgle til klimaforståelse.
Den kan øge borgernes forståelse af, hvad klimaforandringerne gør ved biodiversitet og økosystemer, og så kan den engagere befolkningen i naturbevarelse.
"Hasselmusen fungerer som indikator-art i de danske skove, hvilket betyder, at dens tilstand afspejler de danske skoves sundhed. Derfor er vi interesseret i at finde ud af, hvor den lever", siger Zenia Henriksdottir Hansen og beder nu danskerne om hjælp.
"Vi søger hasselmusambassadører i alle aldre, der vil gå en tur i skoven og lede efter hasselmusens spor. Dette er en oplagt familieaktivitet i en tid, hvor der måske ikke lige er så mange åbenlyse ting at lave uden døre. Hasselmusen er særdeles sky og nataktiv, så man skal være meget heldig for at få den at se, men der er flere tegn, som afslører deres tilstedeværelse. Dem vil vi gerne opfordre til at melde ind", siger Zenia Henriksdottir Hansen, der som ph.d.-studerende står i spidsen for projektet, som er et tværfagligt ph.d.-projekt mellem Det Naturhistoriske Museum Naturama, Biologisk Institut på SDU i Odense og Institut for Design, Medier og Uddannelsesvidenskab på SDU i Kolding.
Breaking hasselmus news
Biologerne ved, at hasselmusen lever på Sydfyn og Midt-og Sydsjælland, samt at den i sommer blev spottet i Draved Skov ved Løgumkloster.
"Det var det første bekræftede fund i Jylland i 13 år, så det var breaking news!", siger Zenia Henriksdottir Hansen.
Der har tidligere været hasselmus i Sydøstjylland (omkring Vejle, Kolding, Aabenraa og Sønderborg) og på Langeland (Hestehave/Tranekær), men udover fundet i Draved Skov er der altså ikke gjort nogen nylige bekræftede fund i Jylland og på Langeland.
På Sydfyn er der en kendt bestand omkring Svendborg og Faaborg, og der kan være en mulighed for, at der også lever nogle lidt længere nordpå omkring Snarup Mose, lidt uden for Kværndrup.
På Sjælland er der set hasselmus i tre områder omkring Sorø-Slagelse, Bidstrupskovene ved Lejre og omkring Borup samt ved Rønnede lidt uden for Faxe. Dansk Naturfredningsforening er derudover ved at undersøge mulige bestande flere steder i landet.
Det skal man kigge efter på skovturen
Der er tre forskellige tegn, man kan lede efter, når man er på skovtur:
- Nødder med bidemærker.
Gå på jagt efter faldne hasselnødder og agern. Finder du en nød med bidemærker, huller eller andre åbninger, så tag den med hjem og find ud af, om det er hasselmusen, der har været på spil. Smid nødderne i en pose sammen med fund-koordinaterne, og aflever dem ved en af nøddestationerne.
- Uglegylp.
Hasselmus er føde for ugler og andre rovfugle. Finder du uglegylp på din tur, så smid det i en pose med koordinaterne og aflever i en af nøddestationerne.
- Reder.
Hasselmusen bygger en meget speciel rede af græs og blade, som den bruger om sommeren. Hvis du er så heldig at spotte en rede – og det er nemmere, når bladene er faldet af træerne - , er det vigtigt, at du ikke piller ved den. Tag i stedet et foto, noter koordinaterne, og send det ind til forskerne.
Hvis man har skov eller vildthegn på sin grund og mistanke om, at der bor en hasselmus, kan man sætte en redekasse op til den. Den vil gerne bo i en redekasse om sommeren og efteråret, og om vinteren kan man undersøge, om man har haft besøg.
Her findes alle nødvendige praktiske oplysninger for kommende hasselmusambassadører https://www.sdu.dk/da/forskning/population-biology/citizen-science
Kontakt: Biolog Zenia Henriksdottir Hansen. E-mail: zenia@biology.sdu.dk
Tlf.: +42 32 93 86.
Billeder
Vedhæftede filer
Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet
Stort forskningsprojekt skal få os til at spise mere plantebaseret med ældgamle teknikker18.11.2024 10:57:46 CET | Pressemeddelelse
Et internationalt forskerhold, ledet af forskere fra Syddansk Universitet (SDU), vil forbedre smag og tekstur af plantebaserede erstatningsprodukter ved hjælp af fermentering og gøre teknikkerne skalerbare i fødevareindustrien. Projektet er finansieret af EU og har et samlet budget på 34 millioner kroner.
Fem kommuner i centrum for nyt EU-projekt om langsigtet kystnær klimatilpasning14.11.2024 08:40:49 CET | Pressemeddelelse
Opdateringen af DMI’s klimaatlas taler sit tydelige sprog. Selv hvis verden stoppede alle udledninger af drivhusgasser i dag, vil havvandstandsstigningerne fortsætte langt ind i det næste århundrede. Samtidig vil stormfloder, som den vi oplevede i oktober sidste år, ramme os langt oftere end i dag. Nu skal et nyt dansk-tyskt projekt undersøge, hvordan vi som samfund griber denne nye virkelighed an set fra et borgerperspektiv.
Hospital og universitet er rykket tættere sammen – og det nyder patienterne godt af11.11.2024 12:57:11 CET | Pressemeddelelse
En række sygeplejersker på Sjællands Universitetshospital er i gang med en universitetsuddannelse på SDU samtidig med, at de arbejder i egen afdeling. Det giver viden, og det giver nye aktiviteter, der kommer patienterne til gode.
Thomas Stauffer Larsen udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:35 CET | Pressemeddelelse
Professoratet er nyoprettet og centreret omkring behandling af lymfekræft. Professorater er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital.
Henrik Frederiksen er udnævnt til klinisk professor i hæmatologi5.11.2024 12:35:12 CET | Pressemeddelelse
Professoratet indebærer, at Henrik Frederiksen skal være forskningsleder for det hæmatologiske område. Professoratet er oprettet som en kombinationsstilling mellem Klinisk Institut, Syddansk Universitet (SDU) og Hæmatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital (OUH).
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum