Den gamle jul - forberedelser og fejringer
Få højtider er som julen. Hvert år samles millioner af danskere til juleaftener og julefrokoster landet over og gør præcis det samme. Den samme dejlige mad, de samme traditioner. Men hvor stammer det hele egentlig fra? Det dykker forfatter Christine Tjalve og museumsinspektør på Frilandsmuseet Anja Jørgensen ned i i deres nye bog Den gamle jul - forberedelser og fejringer, der udkommer den 30. november.

Når du åbner bogen Den gamle jul - forberedelser og fejringer vil du blive transporteret 200 år tilbage i tiden. Til en landsby i 1820’erne, hvor vi følger beboerne på en gård, et væverhus, et husmandssted og et fattighus. Vi hører om deres hverdag og de mange forberedelser, de havde op til julen. Der skulle slagtes, der skulle bages og brygges, støbes lys og gøres rent. Også dengang var det en travl tid for alle i hele landsbyen.
“En del af bogen består af fortællinger, der er baseret på kulturhistorisk fakta. Gennem beboerne i den lille landsby bliver vores fælles historie levendegjort, så læserne kan forestille sig, hvordan julen var dengang - og hvor forskelligt den så ud alt afhængig af, hvem du var. Fra den rige gårdmandsfamilie til fattiglemmerne i fattighuset. For selvom julen er fyldt med nostalgi og hygge, var den ikke altid lige idyllisk for alle i gamle dage. Livet var hårdt, det var mørkt og koldt. I julen var man også meget overtroisk og mange af de gamle juletraditioner, handlede også om at beskytte sig mod det ‘onde’. Det er bl.a. også derfor, at man tændte så mange lys, hvilket vi jo stadig gør i dag,” siger Christine Tjalve.
For julen er gammel. Rigtig gammel. Nogle af vores juletraditioner sad vikingerne også og hyggede sig med og siden er der kun kommet flere til fra nær og fjern.
“Julen, som vi kender den i dag, er som en svamp, der har suget traditioner til sig fra forskellige perioder, lande og samfundslag. I starten af 1800-tallet handlede julen også om at spise og tænde lys i mørket, men den så helt anderledes ud, end den gør i dag. Man pyntede op ved at gøre julerent, tænde lys og lægge hvide duge på bordene - juletræer kendte den brede befolkning slet ikke til før op mod slutningen af 1800-tallet. Mange af de traditioner, vi tager for givet i dag, er kommet til løbende. I bogen prøver vi at kortlægge julens traditioner og hvornår og hvorfor de egentlig opstod,” siger Anja Jørgensen.
Udover at udfolde den gamle jul fra begyndelsen af 1800-tallet, springer bogen også frem til slutningen af 1890’erne, hvor den borgerlige jul tager fart. En jul, der begynder at ligne den, vi kender i dag med juletræ, julegaver og det rød-hvide julepynt. “Her tager fortællersporet os indenfor på møllergården, hvor de fine folk boede. Hos dem var der penge til gaver, til at købe krydderier og fine ting. På dette tidspunkt satte industrialiseringen gang i udviklingen og velstanden i landet, hvilket også smittede af på julen,” siger Christine Tjalve.
Bogen er inddelt i 24 kapitler, så der er et til hver dag fra 1. december til 24. december, og den inviterer til, at du læser den højt måske for dine børn, så I sammen kan forstå, hvorfor vi gør, som vi gør i dag. Du kan også få noget for hånden ved at kaste dig over en af bogens mange opskrifter på mad, kager og julepynt.
“Der er ingen højtid, der som julen rummer både nutiden, fortiden og traditioner på tværs af historien. Vi håber, at bogen kan give en indsigt i den magiske tid, som julen altid har været, og den giver læserne lyst til at kaste sig over en af vores mange mad- eller julepyntsopskrifter, så de også får lov at leve videre. Ved at sysle som man gjorde i 1800-tallet lærer du både mere om din fortid, men du får også et nyt perspektiv på julen i dag,” siger Anja Jørgensen.
Der vil være bogsignering af Den gamle jul - forberedelser og fejringer i julebutikken, der bliver indrettet i én af museumsbygningerne på Frilandsmuseet den 30. november fra kl. 12-14.
Nøgleord
Kontakter
Barbara HiltonPressemedarbejder
Tlf:31708407bahi@natmus.dkBilleder
Om Frilandsmuseet
Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet
Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Spånerne vil flyve, når top-specialiserede håndværkere fra hele verden demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet2.4.2025 12:02:05 CEST | Pressemeddelelse
Har du tænkt over det hårde arbejde, der skulle til, dengang bygninger som Børsen, Notre Dame eller de store danske gårde blev skabt? Det arbejde kan du få indblik i, når top-specialiserede restaureringshåndværkere fra hele verden - nogle netop hjemvendt fra Notre Dame - demonstrerer det gamle håndværk live på Frilandsmuseet.
Påske på Frilandsmuseet: Forårsfornemmelser, bindebreve og nylagte æg12.3.2025 14:58:37 CET | Pressemeddelelse
Påskeæg i fine farver, drillende gækkebreve, æggende lege og fejring af det spirende forår. Det forbinder mange med påske, og det kan I også opleve, når vi på Frilandsmuseet fejrer påske fra den 12. - 21. april med alt, hvad den kan trække af æg’tiviteter. Men påsken var også en udfordrende tid for bønderne, og i den forbindelse var traditioner et vigtigt redskab til at skabe ro og håb i en hård verden.
Boller og ballade: Fastelavn på Frilandsmuseet25.2.2025 09:29:42 CET | Pressemeddelelse
Giv tønden et ordentligt slag og spis dig rund og glad i fastelavnsboller. Nok er vores huse lavloftede, men udenfor på Frilandsmuseet er der højt til himlen og masser af plads, så det er bare med at give den gas, når vi holder fastelavn den 1. og 2. marts.
På med flyverdragten – der er vinterballade på Frilandsmuseet4.2.2025 11:35:19 CET | Pressemeddelelse
Der vil være gang i Remouladegade, når vi folder vores vinterferieprogram ud i Frøsnapperbyen. Fra den 8. - 16. februar vil I bl.a. kunne male på plankeværk, farve batik, lave snobrød og få sved på panden, når vi afholder sæbekassebilsræs. Otto, Sille og Orla kommer også forbi og børnene kan få indblik i Ole Lund Kirkegaards fantastiske univers, når der læses højt i byens forsamlingssal.
Start din juleferie på Frilandsmuseet10.12.2024 13:11:05 CET | Pressemeddelelse
Vi skruer som altid op for den helt store juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Og som noget helt nyt i år holder vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum