Den gamle jul - forberedelser og fejringer
Få højtider er som julen. Hvert år samles millioner af danskere til juleaftener og julefrokoster landet over og gør præcis det samme. Den samme dejlige mad, de samme traditioner. Men hvor stammer det hele egentlig fra? Det dykker forfatter Christine Tjalve og museumsinspektør på Frilandsmuseet Anja Jørgensen ned i i deres nye bog Den gamle jul - forberedelser og fejringer, der udkommer den 30. november.
Når du åbner bogen Den gamle jul - forberedelser og fejringer vil du blive transporteret 200 år tilbage i tiden. Til en landsby i 1820’erne, hvor vi følger beboerne på en gård, et væverhus, et husmandssted og et fattighus. Vi hører om deres hverdag og de mange forberedelser, de havde op til julen. Der skulle slagtes, der skulle bages og brygges, støbes lys og gøres rent. Også dengang var det en travl tid for alle i hele landsbyen.
“En del af bogen består af fortællinger, der er baseret på kulturhistorisk fakta. Gennem beboerne i den lille landsby bliver vores fælles historie levendegjort, så læserne kan forestille sig, hvordan julen var dengang - og hvor forskelligt den så ud alt afhængig af, hvem du var. Fra den rige gårdmandsfamilie til fattiglemmerne i fattighuset. For selvom julen er fyldt med nostalgi og hygge, var den ikke altid lige idyllisk for alle i gamle dage. Livet var hårdt, det var mørkt og koldt. I julen var man også meget overtroisk og mange af de gamle juletraditioner, handlede også om at beskytte sig mod det ‘onde’. Det er bl.a. også derfor, at man tændte så mange lys, hvilket vi jo stadig gør i dag,” siger Christine Tjalve.
For julen er gammel. Rigtig gammel. Nogle af vores juletraditioner sad vikingerne også og hyggede sig med og siden er der kun kommet flere til fra nær og fjern.
“Julen, som vi kender den i dag, er som en svamp, der har suget traditioner til sig fra forskellige perioder, lande og samfundslag. I starten af 1800-tallet handlede julen også om at spise og tænde lys i mørket, men den så helt anderledes ud, end den gør i dag. Man pyntede op ved at gøre julerent, tænde lys og lægge hvide duge på bordene - juletræer kendte den brede befolkning slet ikke til før op mod slutningen af 1800-tallet. Mange af de traditioner, vi tager for givet i dag, er kommet til løbende. I bogen prøver vi at kortlægge julens traditioner og hvornår og hvorfor de egentlig opstod,” siger Anja Jørgensen.
Udover at udfolde den gamle jul fra begyndelsen af 1800-tallet, springer bogen også frem til slutningen af 1890’erne, hvor den borgerlige jul tager fart. En jul, der begynder at ligne den, vi kender i dag med juletræ, julegaver og det rød-hvide julepynt. “Her tager fortællersporet os indenfor på møllergården, hvor de fine folk boede. Hos dem var der penge til gaver, til at købe krydderier og fine ting. På dette tidspunkt satte industrialiseringen gang i udviklingen og velstanden i landet, hvilket også smittede af på julen,” siger Christine Tjalve.
Bogen er inddelt i 24 kapitler, så der er et til hver dag fra 1. december til 24. december, og den inviterer til, at du læser den højt måske for dine børn, så I sammen kan forstå, hvorfor vi gør, som vi gør i dag. Du kan også få noget for hånden ved at kaste dig over en af bogens mange opskrifter på mad, kager og julepynt.
“Der er ingen højtid, der som julen rummer både nutiden, fortiden og traditioner på tværs af historien. Vi håber, at bogen kan give en indsigt i den magiske tid, som julen altid har været, og den giver læserne lyst til at kaste sig over en af vores mange mad- eller julepyntsopskrifter, så de også får lov at leve videre. Ved at sysle som man gjorde i 1800-tallet lærer du både mere om din fortid, men du får også et nyt perspektiv på julen i dag,” siger Anja Jørgensen.
Der vil være bogsignering af Den gamle jul - forberedelser og fejringer i julebutikken, der bliver indrettet i én af museumsbygningerne på Frilandsmuseet den 30. november fra kl. 12-14.
Nøgleord
Kontakter
Barbara HiltonPressemedarbejder
Tlf:31708407bahi@natmus.dkBilleder
Om Frilandsmuseet
Frilandsmuseet er et af verdens største og ældste frilandsmuseer med mere end 100 bygninger fra hele landet
Følg pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frilandsmuseet - Det gamle Danmark
Aftenjul på Frilandsmuseet: Nu bæres lyset frem…13.11.2024 11:16:03 CET | Pressemeddelelse
Tag dine venner, børn og familie i vanten og vær med, når vi den 13. december fejrer lyset i vintermørket og holder aftenjul på Frilandsmuseet. Oplev de oplyste gårde og et fortryllende kor gå Lucia-optog gennem landsbyen.
Jul på Frilandsmuseet: juleidyl, drillenisser og kåljuletræer28.10.2024 13:00:56 CET | Pressemeddelelse
Intet emmer af nostalgi og hygge som julen. Og vi skruer også helt op for den klassiske juleidyl, når vi holder jul på Frilandsmuseet. Alle weekender i december vil I kunne opleve jul som i gamle dage fyldt med julemad, julepynt, julenisser og juleteater. Som noget helt nyt har vi også åbent i juledagene. Så har I brug for ekstra julestemning eller en gåtur mellem julefrokosterne, ligger vi inde lange strækninger og alt hvad jeres julehjerter kan begære.
De overnaturlige væsner lurer til Halloween på Frilandsmuseet1.10.2024 13:11:18 CEST | Pressemeddelelse
(U)hyggen breder sig på museets gårde, når Frilandsmuseet holder Halloween i efterårsferien. De fleste kender nok Halloween som en amerikansk højtid, men den danske folketro er også smækfyldt med uhygge, historier og traditioner om over- og underjordiske væsner, man skulle tage sig i akt for. Kom og mød dem på museet, hvis du tør.
Smag på historien på Høstmarked på Frilandsmuseet10.9.2024 13:33:53 CEST | Pressemeddelelse
Der vil blive mostet, plukket, smagt, urtet og nørdet, når Frilandsmuseet holder Høstmarked i et helt nyt samarbejde med Grønt Marked den 28. - 29. september. I gamle dage var høstgildet årets klimaks og det er med den festenergi, vi har arrangeret en høstweekend for hele familien. Smag dig glad i sæsonens bedste råvarer. Slip børnene fri i halmballerne. Køb og lær om de gode gamle frøsorter og få tips til din egen bæredygtige have.
Jern bliver formet som ler, når Frilandsmuseet holder nordisk smedemesterskab19.8.2024 08:52:24 CEST | Pressemeddelelse
Oplev knalddygtige smede fra hele norden dyste mod hinanden, når Frilandsmuseet i samarbejde med Dansk kunstsmedeforening for første gang afholder nordisk smedemesterskab den 23. - 25. august. Du kan også selv prøve kræfter med jernet, når vi stiller op med boder og smedelege på markedspladsen. Tag hele familien med og lær meget mere om det stolte og sagnomspundne håndværk, der stadig er relevant den dag i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum